LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Toewijzing eetstanden Gentse Feesten via openbaar opbod

Wie een standplaats voor bereide eetwaren wil op de Gentse Feesten 2017 - 2020, moet deelnemen aan de toewijzing per openbaar opbod die zal plaatsvinden op woensdag 15 maart 2017. De toewijzing zal gebeuren via een openbare, elektronische bieding. Lees meer: http://persruimte.stad.gent/142450-toewijzing-eetstanden-gentse-feesten-via-openbaar-opbod

 

 



Algemeen
Brand in hotelschool Koksijde

Op dinsdag 14 februari brak er brand uit in Hotelschool Ter Duinen. De brand begon aldus het parket van Veurne ter hoogte van een zetel. De getroffen verdieping raakte het zwaarst beschadigd, maar ook de gelijkvloers en het tweede verdiep waren tijdelijk onbewoonbaar. Een gespecialiseerde firma heeft met meer dan dertig mensen tot en met het weekend de schade opgeruimd. Driekwart van de leerlingen konden na een half weekje verlof - om te bekomen van de feiten – op 20 februari terug op hun kamer. De andere 27 leerlingen waarvan de kamer grotendeels verwoest is omdat ze slapen op de getroffen verdieping, zullen vermoedelijk na de krokusvakantie ook opnieuw hun intrek kunnen nemen. Er wordt met man en macht gewerkt om alles terug in orde te krijgen aldus directeur Peter Verbeke. Omdat hun stadskledij, hun keukenkledij en hun veiligheidsschoenen in de brand zijn gebleven, zijn de leveranciers al speciaal de maten van de leerlingen komen opmeten om hen binnen enkele dagen nieuwe kleren te bezorgen. Ook hun boeken zijn opnieuw besteld en de notities van de lessen worden voor hen gekopieerd. Ze zullen de rest van het schooljaar heel normaal kunnen volgen. De directeur beseft dat het voor de leerlingen wat bizar is om terug te keren naar het internaat na de feiten. Rond de brandstichting  zijn nog vele vragen en het is dan ook met gemengde gevoelens dat veel leerlingen terugkeren. Voor iedereen is er opnieuw die confrontatie met het gebouw. Volgens het parket van Veurne zijn er voorlopig geen nieuwe vorderingen in het dossier. (JV)



Algemeen
Tumult rond nieuwe horecareglement in Maasmechelen

Volgens het nieuwe horecareglement in Maasmechelen moeten alle horecazaken die langer dan 2 uur ’s nachts open willen zijn een vergunning aanvragen. Bij een politiecontrole in diverse horecazaken na 2 uur ’s nachts, bleken veel zaken niet in  orde te zijn met die vergunning. Er geldt wel nog een overgangsperiode voor de horecazaken om een aanvraag in te dienen. Uitbaters die zich niet houden aan de regels inzake overlast krijgen sowieso geen vergunning meer om nog na 2 uur actief te zijn. (pvo)



Algemeen
Meningen verdeeld over Tournée Minérale

Tournée Minérale, de actie waarbij deelnemers gedurende de maand februari geen alcohol drinken, zou geen invloed hebben op de Brusselse horeca. In Vlaanderen zegt men dan weer dat er sprake is van een omzetdaling. Uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijk dat er in bijna de helft van de horecazaken (49 %) minder alcohol wordt geconsumeerd en er minder omzet gedraaid wordt. (pvo)

 

 

 

 

 



Algemeen
Roken in de horeca doet men 's avonds of 's nachts

Hoewel het al lang verboden is om te roken op café, blijft de inspectie overtredingen vaststellen. Het probleem stelt zich vooral ’s avonds en ’s nachts. Ruim één op de vijf cafés houdt zich dan niet aan het rookverbod. Vooral jongerencafés en uitgangszaken durven zich bezondigen. Vraag is of het aan de rokers of de uitbaters ligt. Horeca Vlaanderen pleit ervoor dat niet alleen de café-uitbaters, maar ook de rokers zelf voortaan beboet worden.

 

Lees meer ...

Algemeen
Eerste Food Waste Awards

Food Surplus Entrepreneurs Network reikte in Leuven voor de eerste keer de food waste awards uit. De organisatie wil voedselverlies verminderen door bedrijven, overheden en burgers te inspireren en te ondersteunen. Voedselverlies is een zwaar maatschappelijk probleem in elke fase van de voedselketen. Een derde van de totale productie gaat verloren. In samenwerking met Ovam en de koepel Komosie reikte Food Surplus Entrepreneurs Network prijzen uit in de categorieën ondernemers, bedrijven in de voedingssector, lokale overheden en sociale organisaties. Er kwamen 36 kandidaturen binnen.

 

Lees meer ...

Algemeen
Digitaal platform handel en horeca Kortrijk

Onlangs lanceerde het Belgische bedrijf Joyn (zie www.joyn.be) een digitale “app” voor handel en horeca in Kortrijk. Hierbij kan men met een handige druk op (een afbeelding op) het scherm van smartphone of (I-)Pad een aantal winkels bezoeken die via een “slim” netwerk met elkaar verbonden zijn.

Hierbij kan zowel klant als ondernemer van een aantal toepassingen genieten, zoals een digitale klantenkaart die in alle aangesloten winkels gebruikt kan worden. In de beginfase zijn er een 40-tal Kortrijkse winkels aangesloten, waarbij de handelaars dus over een “uniek” eigen communicatieplatform kunnen beschikken. En binnenkort wordt dit tevens verbonden met www.beleefkortrijk.be. De klant van de toekomst koopt dus geen product meer, maar wel een belevenis… en in de horeca- en hotelsector zal dit méér dan ooit het geval zijn…

En binnenkort wordt er ook een eigen Kortrijks logiesplatform gelanceerd. Zie meer in de eerstvolgende nummers van Horeca Revue en Hotel Business.



Algemeen
Oostende versus Lloret de Mar

Het mag vreemd klinken maar Oostende is ‘hot & trending’ volgens trivago.be. De hotel-vergelijkingssite onderzocht welke bestemmingen door Belgen voor vakanties tussen april en september het meest opgezocht werden. De koningin der badsteden tekent daar de grootste stijging op. Daarmee troeft Oostende het Spaanse Lloret de Mar af. Het Italiaanse Napels volgt achterna  gezeten door Brugge. Blankenberge staat op de negende plaats. Burgemeester Johan Vande Lanotte wijdt de populariteit aan het feit dat Oostende meer en meer een merk geworden is. Uit onze bevindingen dan toch een merk waarbij de horeca niet echt meewerkt. Hoge prijzen, openingsuren tot ten laatste 21 uur in een vervallen stad waar meer bouwwerken dan aangename horecazaken zijn. Dan toch maar Lloret de Mar? (JV)  



Algemeen
Plastic in schaaldieren

Wie veel mosselen, langoustines of oesters uit de Noordzee eet, krijgt ook een hele hoop plastic mee naar binnen: elk jaar maar liefst 11.000 uiterste kleine deeltjes microplastic die uiteindelijk ook in ons bloed kunnen terechtkomen. Het plastic komt in de zeedieren terecht omdat we via onze rivieren heel wat plastic uit verpakkingen of douchegels en tandpasta in de zee lozen. Dat microplastic kan door de darmwand migreren, zo ontdekten onderzoekers van de UGent. "Zo komen er per jaar tot een zestigtal deeltjes in ons bloed en lymfestelsel terecht. Ze kunnen zich daar ophopen", aldus milieutoxicoloog Colin Janssen bij De Standaard. De echte risico's voor de volksgezondheid zijn nog niet gekend, maar dat er iets moet worden gedaan aan de verspreiding van plastic is wel duidelijk. Het verbod op plastic zakjes dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil invoeren, is alvast een stap in de goede richting. Nu nog de plasticflessen of PET flessen aanpakken en dat is nog een stap voorwaarts. Bij de mosselverkopers en de mosselrestaurants is er nog geen paniek over de resultaten. Juist even nadenken wat we met de plastieken verpakking doen waarin mosselen te koop worden aangeboden. (JV)



Algemeen
Horeca zaken sluiten (tijdelijk) op Brugse 't Zand

Het rommelt in Brugge, niet alleen het nieuwe  parkeerbeleid maar ook de werken op 't Zand  zorgen voor heel wat hinder voor de lokale horeca. Gelukkig is het toeristisch seizoen nog niet volop  op gang, hoewel de werken ook dat seizoen zullen overbruggen. Vijf horecazaken  hebben tijdelijk noodgedwongen de deuren gesloten. Vooral de beperkte bereikbaarheid en slecht verlichte en aangelegde wandelpaden zorgen voor ergernissen bij de zaakvoerders. Het ongenoegen bij de handelaars op 't Zand in het algemeen is groot.  Onder andere het restaurantgedeelte van het bekende hotel 't Putje is tijdelijk gesloten door de hinder van de werken. Volgens de zaakvoerder regende het klachten van gasten en was het niet langer houdbaar. Ook café Leffe, Les Fous de Bruges en de Foyer houden de zaak gesloten tot minstens de krokusvakantie. Maar niet alle horeca-uitbaters staan blijkbaar op dezelfde lijn. Er zijn er die wél de deuren openhouden. De stad Brugge stelt dat ze er zelf alles aan doet om de bereikbaarheid te garanderen en goed te communiceren . (JV)



Algemeen
Koersen met horeca en toerisme

Met ‘Beleef de Koers’ wil Westtoer de koers en het toerisme dichter bij elkaar brengen. De koers is heel belangrijk voor zowel de horeca en de uitstraling van de steden. Concreet moet 'Beleef de Koers' bezoekers inspireren om een korte vakantie te plannen in het zog van het wielerpeloton. Wie de koersen als toeschouwer volgt, maakt ook kennis met de couleur locale van de regio en de plaatselijke horeca in al zijn facetten. Het doel is om de vele supporters, wielertoeristen en -fanaten een paar dagen langer in de provincie te houden en hen de regio's te leren kennen. Met onder meer klassiekers als de Driedaagse van De Panne, de E3-prijs Harelbeke, Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem enz... is West-Vlaanderen in het voorjaar weer een trekpleister voor heel wat supporters, wielertoeristen en –fanaten. Die groep wil West-Vlaanderen graag wat langer in de buurt houden om hen kennis te laten maken met de toeristische en culinaire troeven. Uit onderzoek blijkt dat heel wat wielerfanaten met familie en vrienden naar de kustprovincie komen en er vaak overnachten en of blijven eten. Nu de organisatoren van De Ronde van Vlaanderen West-Vlaanderen niet meer op hun kaart willen plaatsen, heeft de kustprovincie nog heel wat wielerevenementen die toeristen kunnen aantrekken. (JV)



Algemeen
Voorlopig geen foodhal in Brugge

Als het regent in Gent dan druppelt het in Brugge of is het omgekeerd? Eerstdaags opent in Gent de Holy Food Market, een overdekte foodhal. In Brugge gingen ook stemmen op voor een overdekte foodhal en die zou dan komen op De Vismarkt. Maar uit onderzoek is nu gebleken dat een overdekte voedselmarkt er op die plaats nooit zal komen. Een overkapping van De Vismijn  ziet de dienst Onroerend Erfgoed Vlaanderen niet zitten. Voornaamste reden hiervoor is dat het historisch uitzicht van het plein zou aangetast worden. Een overkapping in glas is dan weer onbetaalbaar en nauwelijks haalbaar. De plannen wachten dus op een privé-initiatief om het idee uit te bouwen in een leegstaand pand. In Gent gebeurde het in een leegstaande kapel. Misschien kan men in Brugge De Vismarkt heropwaarderen als echte vismarkt. Daarmee kan Jan Breydel zelfs Jacob Van Artevelde voorbij steken. (JV)



Algemeen
Drankvergunning voor 'occasionele drankgelegenheden' afgeschaft in Gent

Het Gentse college van burgemeester en schepenen heeft op 9 februari beslist de verplichte vergunning voor het schenken van gegiste en/of sterke dranken op ‘occasionele drankgelegenheden’ af te schaffen. Dat zou de organisator heel wat administratieve rompslomp besparen. De vereenvoudiging geldt ‘voor elke drankgelegenheid die ten hoogste tienmaal per jaar en telkens voor niet langer dan vijftien opeenvolgende dagen wordt gehouden door een kring, een maatschappij of een particuliere vereniging’. Het college legt de beslissing voor aan de gemeenteraad op 20 of 21 februari en zal indien goedgekeurd in werking treden op 1 maart 2017. Door deze administratieve vereenvoudiging kunnen organisatoren al hun energie steken in het uitwerken van het evenement zelf. Het stadsbestuur neemt deze beslissing onder andere naar aanleiding van een vraag van de Gentse Jeugdraad. Hiermee komt het tegemoet aan een verzuchting die al langer leeft bij de Gentse jongeren of organisatoren van allerlei activiteiten. De afschaffing van deze vergunning betekent echter niet dat ook de meldingsplicht bij het organiseren van occasionele evenementen wordt afgeschaft. Die blijft uiteraard behouden omwille van de veiligheid. De organisator moet dus nog steeds een melding doen bij de Politie Gent of een aanvraag doen bij de Dienst Evenementen en Feesten als het gaat om een evenement op het openbaar domein. Nu nog een stap naar de regulaire horeca. (JV)



Algemeen
Marijn Coertjens in Gent

De naam Marijn Coertjens doet de smaakpapillen van chocoladeliefhebbers al op hol slaan. De meesterchocolatier won in 2015 brons op het wereldkampioenschap World Chocolate Masters en werd Belgisch kampioen op de Belgian Chocolate Masters. Zijn job als chef-chocolatier in het prestigieuze vijfsterrenhotel The Peninsula Hong Kong geeft hij op om nu in Gent een eigen zaak te beginnen met zijn vrouw Christa. Nieuwsgierige klanten en passanten zullen via grote raampartijen altijd een kijkje kunnen nemen in de ateliers waar patisserie of pralines gemaakt worden. Naast meer dan twintig soorten pralines, chocoladeproducten en patisserie is er ook biologisch brood. Marijn heeft een goede kijk op chocolade en de ingrediënten voor zijn creaties. Dat zie en ruik je ook in de nieuwe winkel aan de Burgstraat 151 te Gent. Niet direct in het centrum maar een ommetje waard. (JV) [foto Laura De Winter]



Algemeen
Beslissing over casino Middelkerke

Het is nu eindelijk definitief: de tandem Willemen-Napoleon Games mag instaan voor respectievelijk de bouw en de exploitatie van het nieuwe casino van Middelkerke. Het liep allemaal van een leien dakje. Aan de toewijzing ging een zwaar juridisch dispuut vooraf. Onder meer de Groep Versluys uit Oostende achtte zich benadeeld bij de toekenning en sleepte de zaak voor de rechtbank. De Raad van State heeft nu de knoop doorgehakt.

Lees meer ...

Algemeen
Be Delicious hand in hand met Ten Dauwe

Be Delicious, een concept dat enkele jaren terug bedacht werd door Herwig Dejonghe (ex-Pinguin), blijft op de ladder staan. De bedoeling is en blijft voedingsproducten en -concepten van eigen bodem (chocolade, bier, groenten, vlees, enzovoort) positief in de kijker te plaatsen en zo dus ook de Belgische eetcultuur te promoten, zowel in eigen land als in het nabije of verre buitenland. Binnen het netwerk zijn vooral veel West-Vlaamse bedrijven betrokken hoewel ook provinciegrenzen kunnen vervagen. Be Delicious, met thuisbasis Roeselare, pakt uit met een nieuwe troef.

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Horecatel 2017 van 12 tot 15 maart in Marche-en-Famenne

Ook na zijn 50ste verjaardag heeft het Salon Horecatel nog heel wat mooie jaren in het verschiet!  De editie van 2017 houdt dezelfde koers aan en biedt opnieuw de beste producten aan op een zilveren schoteltje. Een ding is zeker, tijdens Horecatel “wordt u bediend!” Bijna 420 exposanten uit heel België werden zorgvuldig geselecteerd voor de kwaliteit van hun producten, materialen en diensten en ze hebben niet geaarzeld om hun aanwezigheid te bevestigen. Ze zijn klaar om de creativiteit, innovatie en passie aan te wakkeren bij de 36.000 professionele bezoekers die verwacht worden.  Met vijf paleizen die in het teken staan van de Horecasectoren en een zesde paleis dat op gastronomie gericht is kunnen we wel stellen dat Horecatel iedereen binnen de beroepssector weet te bekoren: hoteleigenaars, restaurantuitbaters, caféhouders, frituristen, traiteurs, beenhouwers, patissiers, chefs, gastronomen, foodies, … Op dit salon vinden ze allemaal creatieve, smakelijke, relationele en commerciële oplossingen dankzij het contact met de exposanten, maar ook tijdens conferenties of talrijke culinaire demonstraties die georkestreerd worden door befaamde chefs.

Voor de volledige lijst van producten, materialen en diensten, kunt u de lijst met exposanten raadplegen op de website www.horecatel.be, waar ook het volledige programma met de demo’s, wedstrijden en conferenties te vinden is.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingsuren: van zondag 12 tot dinsdag 14 maart: van 11.00 tot 19.00 uur (toegang tot 18u30), woensdag 15 maart: van 11.00 tot 18.00 uur (toegang tot 17.30 uur)

Plaats: WEX - Marche-en-Famenne - België



Beurzen - congressen - evenementen
Succesvolle horecabeurs Bredene

De Horecabeurs van Bredene kon na 4 dagen succesvol afsluiten. Buiten was het koud en winderig en soms regenachtig maar in het Staf Versluys centrum wisten de standhouders er de sfeer in te houden. De beurs richt zich duidelijk op de kust en het zeer ruime hinterland maar is daarom voor de horecabezoeker niet minder belangrijk om nieuwigheden te ontdekken. Groot- en kleinhandels konden de aandacht trekken van de ongeveer 10.000 bezoekers. Een navraag bij de standhouders leverde alvast een positief resultaat op, zeker bij de standen die nieuwigheden naar voor wisten te brengen. En nieuwigheden waren er zeker te ontdekken. Van sauzen over een mobiele tapkraan die na aansluiting al op 3 minuten gekoelde pils kan serveren. De regionale beurs barst op gebied van exposanten en bezoekers stilaan uit zijn voegen en heeft een mooie toekomst voor zich. (JV)   

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Oudste café van Vilvoorde is terug open

Het 13de Gebod, het oudste en kleinste café van Vilvoorde, heeft opnieuw de deuren geopend. Het 175 jarige café was sinds november gesloten na een faillissement. De officiële heropening van het café is gepland op 29 april, maar er kunnen ondertussen reeds pintjes gedronken worden in het 13de Gebod. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Vier Kempische cafés worden La Trappe gouverneur

De Nederlandse trappistenbrouwerij La Trappe heeft aan vier cafés in de Kempen een medaille uitgereikt omdat ze ‘gouverneur’ zijn voor La Trappe trappistenbieren. Het gaat om In Den Drietip in Tielen, staminee De Crawaett in Lille, Goede Vrijdag in Herselt en Oud Hoogstraeten  in Hoogstraten. (pvo)

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Café De Kelk (Brugge) heropent op 9 maart

Het legendarische café De Kelk in de binnenstad van Brugge heropent op 9 maart de deuren. De nieuwe eigenaars hebben het interieur wat veranderd. Zo is een gang waarlangs je de feestzaal kon bereiken verwijderd, zodat het café groter is geworden. De kelk krijgt ook biertanks, waaruit pils zal vloeien. Die tanks krijgen een prominente plaats in het interieur. De nadruk in het vernieuwde café De Kelk ligt op muziek. Er is geïnvesteerd in de akoestiek en materialen om geluidsoverlast voor de buren te beperken. (pvo)

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Vandaal viseert brouwerij De Poes

Net nu ze in Tielt het themajaar bier en brouwerijen lanceren, net nu Tielt heel fier is eindelijk weer eens een brouwerij op eigen grond te hebben, heeft een vandaal toegeslaan. Brouwerij De Poes van brouwer Stijn David opende zopas zijn brouwerij in een voormalig industriegebouw. Een vandaal sloeg alle ruiten stuk van de pas geopende brouwerij, en tijdens de bewuste avond ramde de jongeman in het nabijgelegen wakken nog een gevel. De schade aan de nieuwe brouwerij De Poes was niet miniem maar aan de brouwinstallaties was geen schade. De Poes blijft dus brouwen maar heeft nog veel werk met het opkuisen van de aangerichte schade. (JV)  

 



Catering
Catering Van Eyck: Culinaire traditie krijgt een nieuwe naam

De naam Van Eyck is in de provincies Antwerpen en Limburg een gekende naam in het culinaire landschap. Bij het continu zoeken naar smaakvolle innovatie en klanttevredenheid, bleek dat het tijd was voor een nieuwe stap in de rijke geschiedenis van het familiebedrijf. Alle activiteiten rond catering op locatie worden gebundeld onder de nieuwe naam: Catering Van Eyck.

 

Lees meer ...

Hôtellerie
Hotel De Orangerie wordt een Romantik Hotel

Recentelijk is het Brugse Hotel De Orangerie toegetreden tot Romantik Hotels. Dit brengt het aantal aangesloten Belgische hotels op 5. Op dit ogenblik zijn er 26 Romantik Hotels in cultuursteden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Nederland en België. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Noord-Amerikaanse hotels weren de sigaret

Steeds meer Noord-Amerikaanse hotels weren de sigaret. Nu kondigde Choice Hotels ook aan dat 1800 Comfort Inns en Comfort Suites in de Verenigde Staten en Canada 100 % rookvrij worden dit jaar. De hotels hameren natuurlijk op het gezondheidsaspect. Maar ook economische factoren spelen een rol. Zo kost het veel meer tijd en geld om kamers schoon te maken waarin wordt gerookt. Zo moeten er meer chemische middelen gebruikt worden om de geur in de rokerskamers te neutraliseren. Verder spelen er ook nog verzekeringskwesties en is de vraag naar rokerskamers bij de gasten sterk gedaald. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Meer vroege boekingen voor zomers verblijf aan de kust

Volgens hotelwebsite Trivago zijn er weer meer vroege boekingen voor een zomers verblijf aan de kust. Traditioneel wachten de meeste mensen het mooie weer af om last minute een hotelkamer te boeken aan de kust. Maar dit jaar stelt men vast dat er meer vroege beslissers zijn die ruim op voorhand een hotelkamer boeken. De trend zou te maken kunnen hebben met de aanslagen. Veel mensen blijven liever dichter bij huis en nemen dus vakantie aan onze kust. (pvo)  



Hôtellerie
Associated Luxury Hotels neemt Worldhotels over

Het Amerikaanse Associated Luxury Hotels heeft het distributiesamenwerkingsverband Worldhotels overgenomen. Associated Luxury Hotels richt zich voornamelijk op de Noord-Amerikaanse MICE markt en wil met de overname van Worldhotels ook in Europa doordringen. Het merk Worldhotels blijft gewoon bestaan en zal onafhankelijk van Associatied Luxury Hotels blijven functioneren. Bij Worldhotels zijn een 350-tal hotels aangesloten in 65 landen (pvo)

 



Hôtellerie
Hotelboom in Amsterdam

Het aantal hotelkamers in Amsterdam is in tien jaar tijd met bijna 60 procent toegenomen. In 2007 telde de stad 351 hotels met in totaal 19.400 kamers, in 2016 waren dat er 30.716 in 459 hotels. Het aantal hotels nam met 30,8 procent toe. En er blijkt geen einde aan te komen. Het hotelaanbod in Amsterdam groeit nog altijd door, en hard ook. De stad staat met 2058 kamers in de pijplijn (cijfers van januari 2017) op de vierde plek van snelst groeiende hotelsteden in Europa. Londen staat in die lijst bovenaan met 6203 kamers in 34 hotelprojecten in de planning, gevolgd door Istanbul (4357 kamers in 22 projecten) en Moskou (3460 kamers in 15 projecten). Daarna dus Amsterdam met 2058 kamers in 13 projecten, waaronder bekende als Hyatt Regency, nhow Amsterdam en Rosewood. Munchen maakt met 2524 kamers in 11 projecten de lijst compleet van de vijf steden in Europa met meer dan 2000 hotelkamers in de pijplijn. (JV)



Restaurants
Jong Keukengeweld: topchefs koken voor jongeren

Jong Keukengeweld. 51 jonge, Vlaamse topchefs delen hun culinair vakmanschap én hun onstuimige liefde voor Vlaamse gastronomie en lokale producten. Hun doel? Vlaanderen op de wereldkaart zetten als gastronomische bestemming. Foodies tussen 18 en 30 jaar kunnen in de maand maart voor 45 of 55 euro genieten van een driegangenmenu, inclusief water en aangepaste wijnen/bieren in een toprestaurant. Reserveren doet men via www.jongkeukengeweld.be of www.facebook.com/jong.keukengeweld/?fref=ts Snel zijn is de boodschap, want de plekjes in de restaurants zijn gegeerd. (pvo)



Restaurants
Eethuis Pieter (Roeselare) wordt Pieter Kookt

Na een sabbatjaar heropent chef Pieter Lauwers zijn restaurant in Roeselare onder een nieuwe naam en concept. Het gerenommeerde restaurant Eethuis Pieter (14 op 20 in de Gault & Millau) komt niet meer terug, maar wordt vervangen door Pieter Kookt. Het wordt een kleinschaliger en gemoedelijker restaurant, waar de chef opnieuw terug achter zijn potten staat. (pvo)



Restaurants
Restaurant De Goei Goesting (Hasselt) wordt trendy café

Het wordt stilaan een trend. Het in de Michelin genoteerde Hasseltse restaurant De Goei Goesting sluit om te heropenen onder een andere vorm. Het gastronomische restaurant wordt omgetoverd tot een hedendaags café naar voorbeeld van hotelbars in grote Europese steden. (pvo)



Restaurants
Foutje van Michelin laat bescheiden Frans restaurant vol lopen

Zeven dagen lang heeft restaurant Bouche à Oreille in Bourges kunnen profiteren van een foutje van Michelin. De wereldberoemde gids had per ongeluk dit bescheiden Franse restaurant een ster toebedeeld. Plots kwamen er gasten van heinde en verre, die verwonderd waren dat een restaurant met een menu voor 12.50 euro een ster had gekregen. Na een week was het feest over. Toen ontdekte Michelin dat de ster voor Bouche à Oreille in Bourges eigenlijk bedoeld was voor een gelijknamig maar veel duurder restaurant in Boutervilliers, zo’n 180 kilometer verderop. (pvo)



Restaurants
Wout Bru gaat koken in ‘Couckeland’

Wout Bru gaat in zee met Marc Coucke. De bekende chef-kok stapt in La Petite Merveille, het avonturenparkproject van Marc Coucke en Bart Maerten in Durbuy. Wout Bru gaat achter het fornuis staan van een gastronomisch restaurant in La Petite Merveille. Daarnaast zal hij ook instaan voor de concepten en menu’s in de andere restaurants binnen het avonturenpark. (pvo)



Restaurants
Michelin France 2017: 70 nieuwe sterren

Zopas werd de MICHELIN gids Frankrijk 2017 gepresenteerd:  616 restaurants, waaronder 70 nieuwe (een record !), werden onderscheiden met één of meer sterren. Dit jaar kreeg restaurant 1947, dat deel uitmaakt van hotel Cheval Blanc in Courchevel, drie Michelin sterren. De chef, Yannick Alleno, die eerder een derde ster behaalde in Pavillon Ledoyen in Parijs, biedt een unieke gastronomische ervaring in een bijzondere omgeving.

De selectie voor 2017 omvat ook 12 nieuwe tweesterrenrestaurants: Le Pressoir d'Argent-Gordon Ramsay en La Grande Maison de Bernard Magrez in Bordeaux, Le Pré-Xavier Beaudiment in Clermont-Ferrand, Le Montgomerie en Le Kintessence in Courchevel, La Maison des Bois-Marc Veyrat in Manigod, La Grenouillère in Madeleine-sur-Montreuil, Kei, La Table de l’Espadon en Le Clarence in Parijs, L’Hostellerie de Plaisance in Saint Emilion en Le Gindreau in Saint-Medard.

In de 2017 editie van de MICHELIN gids Frankrijk werden 57 restaurants voor het eerst onderscheiden met één ster. Deze nieuwe sterrenrestaurants zijn over het hele land verspreid. Ze laten zien hoe vitaal de Franse regio’s zijn en hoezeer de gastronomische Franse keuken tegenwoordig verbonden is met de streek. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Noorden en de Pas-de-Calais waar La Liegoise in Wimereux en Haut Bonheur de la Table in Cassel allebei een eerste ster kregen, maar ook voor de Ardèche met W in Annonay en Les Landes met Le Hiltau.



Snelrestauratie
Eerste ‘Lasagnerie’ opent in Leuven

Pizzeria’s zijn er in ons land genoeg, maar er was nog geen lasagnerie te bespeuren. In Leuven bijt Lasagnerie Löven de spits af. In deze lasagnebar met ruimte voor 18 gasten, kan je énkel kiezen uit diverse, huisgemaakte lasagnes: lasagne bolognaise, wildlasagne en veganistische lasagne. Lôven is een idee van de 27-jarige Lieven De Mulder, die verwijst naar identieke concepten in Parijs en in de USA. Hij baat in hetzelfde gebouw ook de vroegere B&B La Casa Ra Toca uit, nu onder de naam Boutique Hotel Löven, met 3 kamers. (pvo)   

 



Snelrestauratie
Vijf à zeven Belgische Burger Kings tegen eind 2017

Het investeringsfonds Kharis Capital dat vorig jaar de Belgische en Luxemburgse Quick-restaurants overnam, wil de ca. 100 Quick-restaurants geleidelijk aan omvormen tot Burger Kings.De eerste Burger King zou aldus La Libre reeds in maart in Charleroi openen, gevolgd door een vestiging in Namen in juli. Men zou vooral op toeristische zones of stationsbuurten mikken om Quicks om te vormen tot Burger Kings, omdat daar uiteindelijk meest toeristen voorbijkomen die Burger King al kennen van andere landen. (pvo)



Wedstrijden
Hotelschool Spermalie wint JRE Cooking Cup

De JRE België hebben de derde editie van de JRE Cooking Cup georganiseerd. Deze wedstrijd biedt verschillende jonge leerlingen van de hotelscholen de kans om hun talent en creativiteit te tonen aan professionele chefs die voor deze gelegenheid een jury van deskundigen verzameld hebben. Het was ook een gelegenheid voor de vereniging van jonge chefs om een brug te slaan voor de jongere generatie door hen te helpen zich voor te bereiden op hun professionele toekomst. De kookwedstrijd stond open voor alle leerlingen van de hotelscholen in heel het land. Een tiental scholen hadden zich ingeschreven, en zes daarvan namen het tegen elkaar op in de finale voor een groep chefs en deskundigen uit de culinaire en gastronomische wereld.

Lees meer ...

by communitysoft.com