LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Horeca-lab in Antwerpen

Zopas gooide De Serre haar deuren officieel open in Startup Village, de bruisende hotspot van startups in de schaduw van de Botanische Tuin van Antwerpen en op wandelafstand van het stadscentrum. Het is de binnenkoer van de vroegere Antwerpse OCMW-gebouwen in de Lange Gasthuisstraat die het decor vormen in een prachtig gebouw naar een ontwerp van Pinkeye Designbureau. In De Serre moet het horecaconcept van de toekomst groeien. Onder één dak is er een horeca-lab, een restaurant én een eventlocatie met een grote passie voor automatisering en digitalisering.

Lees meer ...

Algemeen
36 Brusselse horeca-uitbaters ontvangen het Brusselicious-label

De Belgisch-Brusselse keuken is rijk aan tradities en telt heel wat verrukkelijke recepten.  Het Brusselicious-label werd in het leven geroepen om de adresjes te bekronen die zich op  die  keuken  toeleggen  en  haar  alle  eer  aandoen.  Op  maandag  20  maart  2017  kende visit.brussels het label toe aan 36 Brusselse uitbaters, omwille van hun lekkere keuken.  Er werd bewust gekozen niet per definitie voor de toprestaurants te kiezen, maar voor de modale, betaalbare keuken. De voor Brussel zo kenmerkende smeltkroes ligt mee aan de basis van onze gastronomische geschiedenis. De genereuze en gezellige Belgische keuken gaat uit van contrasten die land en zee, noord en zuid, bier en wijn verenigen. Iconische producten als chocolade, bier en frieten blijven betaalbaar en vallen op het ritme van de seizoenen bij veel belangstellenden in de smaak.  In  die  context  werd  het  Brusselicious-label  in  het  leven  geroepen  om  die  adresjes  te bekronen die zich op die keuken toeleggen en haar alle eer aandoen. De adresjes in kwestie zijn bekende smaakmakers en traditionele brasserieën.

Lees meer ...

Algemeen
Izegem krijgt steun voor project Commerciële Inspiratie

Izegem krijgt van de Vlaamse regering subsidies voor het project Commerciële Inspiratie. Het gaat om een individueel begeleidingstraject, waarbij zowel handelaars als horeca-uitbaters een coach toegewezen krijgen. Het traject bestaat uit 4 individuele sessies met de coach, die doorgaan bij de ondernemer zelf. De stad Izegem zoekt minimum 10 deelnemers en heeft per deelnemende handelaar 400 euro in petto. Een deel van de kosten wordt terugbetaald door middel van subsidies van de Vlaamse regering. (pvo)



Algemeen
Een broodje bier

Het zou een echt Belgische uitvinding kunnen zijn maar het Lantmännen Unibake, één van de grootste industriële bakkerijen in Europa die ermee op de proppen komt. Een hamburger broodje verrijkt met pils en getopt met tarwevlokken. Het broodje van 80 gram en een diameter van 12 centimeter, combineert volgens Lantmännen Unibake perfect met bier. Culinair adviseur van de bakkerij én voormalig biersommelier Jeroen Demuydt stelde zelf een aantal combinaties samen. Zo zijn er tips voor biersausen om de hamburger mee te beleggen en dan uiteraard dat bier uit de saus drinken bij die hamburger. Waarom komt dit idee niet uit bierland België?​ (JV) [© FoodClicks]



Algemeen
2016 slecht mosseljaar

Het was geen goed jaar de Nederlandse mosselvissers. Noch de aanvoer noch de gemiddelde mosselprijs was hoog. Mosselvissers kampten onder meer met een tijdelijk verbod op de handel in de schelpdieren, nadat in het oostelijk deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde de giftige stof tetrodotoxine (TTX) was aangetroffen. De aanvoer van mosselen daalde in vergelijking met 2015 met ruim een derde tot 36 miljoen kilo. De gemiddelde prijs per kilo daalde met meer dan een vijfde. Toch nog maar eens proberen in onze wateren te kweken? (JV)

 

 



Algemeen
Inflatie stijging door horeca?

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft de hogere diensteninflatie in ons land onderzocht. Peeters bestelde het onderzoek nadat was gebleken dat de inflatie in België aan de hoge kant is. Resultaat van die studie: cafés en restaurants zijn verantwoordelijk voor de hoge Belgische inflatie. De witte kassa en de horeca die duurder inkoopt, zijn de grootste boosdoeners.  Tweede boosdoener is de productgroep ‘bewerkte levensmiddelen’, goed voor 33 procent van de inflatie-ontsporing. Industriële producten zijn goed voor 21 procent van het inflatieverschil met de buurlanden. Momenteel flirt de inflatie in België met de drie procent. Cafés en restaurants zijn volgens de studie van Peeters zowat de belangrijkste oorzaak waarom de diensteninflatie bij ons hoger ligt. Tussen 2008 en 2016 stegen de prijzen van restaurants en cafés met ruim een kwart in België terwijl dat in de buurlanden slechts met 15,8 procent was. Dat de witte kassa er voor iets tussen zit wil de minister nog bevestigen maar hij wijst ook naar de brouwerijen die hun greep op de horeca niet kunnen of willen loslaten. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Struise Brouwers strijden tegen woekerprijzen voor hun bieren

De ambachtelijke brouwerij Struise Brouwers uit Oostvleteren werd door bierkenners al meermaals uitgeroepen tot beste brouwerij ter wereld. Dit feit wordt door sommigen aangegrepen om bepaalde gelimiteerde bieren tegen woekerprijzen op het internet aan te bieden. Zo werden drie magnumflessen van gelimiteerde bieren tegen bijna 1.000 dollar te koop gesteld, terwijl die door de Struise Brouwers oorspronkelijk verkocht werden tegen 40 à 50 euro per fles. Het ging om een Pannepot Reserva (4 jaar gerijpt op Margaux-vaten), een Pannepot Grand Reserva (5 jaar gerijpt op Calvados-vaten) en een zeer zeldzame Black Albert magnumfles. Om woekerprijzen voortaan te vermijden, gaan de Struise Brouwers alle speciale flessen nummeren en de identiteit van de kopers bijhouden. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Burgemeester kan zelf cafés sluiten

Burgemeester Termont kan voortaan op basis van de drugswetgeving cafés sluiten. Dat is beslist in samenspraak met het Gents parket. De Gentse politie doet schitterend werk wat betreft de drugscafés in Gent zegt Termont. Maar door verschillende procedures te moeten doorlopen is het soms onmogelijk om op korte tijd in te grijpen. Als er ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt en dat er drugs in het spel zijn, dan kan de burgemeester, na overleg met het parket, zelf maatregelen nemen. Er staat geen grens op de termijn dat een café kan gesloten worden, maar het moet wel in verhouding staan tot de inbreuken die gepleegd zijn. En er is een voorafgaandelijk akkoord van het parket nodig. De bestuurlijke maatregelen die de burgemeester treft, veranderen niks aan de gerechtelijke procedure. Die loopt intussen gewoon door . Hiermee wil de burgemeester zorgen dat de rust in buurten met 'probleemzaken' sneller terugkeert. Een eerste café moest er alvast aan geloven. Café Springs aan de Zuid is voor 4 maanden dicht. Ook voor zes andere zaken, 5 cafés en één gokkantoor, loopt de procedure. In Antwerpen wordt deze manier van werken, in samenspraak met het parket, al bijna 2 jaar toegepast. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Medaille voor Nonnioversaire

Het regent niet alleen buiten ook op verschillende Beer Competion wedstrijden regent het onderscheidingen voor Belgische bieren. Het HopSaSam uit Oudenaarde heeft met het bierbrouwsel Nonniversaire een zilveren medaille gewonnen tijdens de zesde New York International Beer Competition in de categorie Hybrid Beer Styles. Na twee keer goud op de Brussels Beer Challenge in 2015 en op de Barcelone Beer Challenge in 2016, is het de derde medaille voor het digestiefbier van brouwer Sam Vanderstraeten. Nonniversaire valt onder de categorie van digestiefbieren, en is een donkerkoper brouwsel van 12,1 procent. Het digestiefbier kan terecht naast een cognac of whiskey staan volgens de brouwer. Vanaf eind maart 2017 wordt Nonniversaire opnieuw te koop aangeboden. De vorige productie is op alle verkooppunten volledig uitverkocht. Sam Vanderstraeten is al meer dan tien jaar gepassioneerd met bier bezig. Hij is niet alleen brouwer, maar ook biersommelier en kaasmeester. In juni 2014 haalde hij het diploma van zytholoog. Na enkele proefbrouwsels in zijn garage, startte Vanderstraeten met de eerste grote productie van de Nonniversaire in maart 2015 bij brouwerij Hof Ten Dormaal in Tildonk. Naast de bierproductie, spendeert HopSaSam ook tijd aan het organiseren van bierproeverijen en het geven van advies omtrent recepten en foodpairing. Als we alle Belgische bierprijzen in een kast willen hangen zullen we toch even naar een meubelgigant moeten gaan. (JV) [©:Bierflash Wordpress]



cafés - brouwerijen - discotheken
Café&Bistro nu ook op Facebook met laatste nieuwtjes

Café&Bistro kan je voortaan ook online volgen op Facebook. Je vindt hier alle uptodate informatie met betrekking tot cafés, bistro’s, brasseries, brouwerijen, drankenhandelaars en andere toeleveringsbedrijven. Interessante en inspirerende artikels die elders online verschijnen, worden gedeeld op de Facebook-pagina opdat je voortdurend op de hoogte blijft van de laatste nieuwsjes. Vakblad Café&Bistro is al enkele weken online en heeft de Facebook al volop gevuld met artikels, foto’s en evenementen. Volg Café&Bistro, vind ons leuk of deel artikels.

 

 

 



Catering
Nog werk aan de winkel voor een betere kwaliteit in bedrijfsrestaurants

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) is na een grootschalig onderzoek tot de bevinding gekomen dat er iets mis met de afwisseling in bedrijfsrestaurants. Frieten en kroketten zouden de bovenhand hebben op een gekookte aardappel, rijst of pasta. Er zou ook te weinig mager vlees of vis geserveerd worden. Volgens Vigez zijn de bedrijven te weinig bezig met gezonde voeding . Is het onwetendheid, het gebrek aan reglementering of het kostenplaatje die een hier een rol bij spelen? Nochtans zijn overgewicht, spijsverteringsproblemen en andere aandoeningen het gevolg van een ongezonde voeding. Daardoor kunnen werknemers ook meer afwezig zijn wegens ziekte. Vigez vindt dat er dringend iets moet gedaan worden aan de variatie van de dagschotels in bedrijfsrestaurants. Het onderzoek zal wellicht niet gebeurd zijn op donderdag veggiedag. (JV)       



Hôtellerie
Brouwerij BrewDog opent ‘bierhotel’ in Columbus

De Schotse brouwerij BrewDog gaat een ‘bierhotel’ openen in de Amerikaanse stad Columbus Het hotel krijgt de naam DogHoues mee. Naast het hotel komt een nieuwe brouwerij van BrewDog. Alles staat in functie van het bier. De gasten krijgen op de kamer een minibar met bieren, bieren voor onder douche en een minitap. Ook de maaltijden zijn allemaal met bier bereid. Zelfs de wellness is gebaseerd op bier. Er is zelfs mogelijkheid om te baden in bier. (pvo)



Hôtellerie
Kuurne krijgt discreet daghotel

Eind dit jaar wordt in Kuurne een ‘discreet daghotel’ geopend. Het is de derde vestiging van de Carotel-keten, dat gespecialiseerd is in ‘discrete hotels’. Gasten moeten niet reserveren en laten geen gegevens achter. Inchecken gebeurt vanuit de wagen in een garage via een soort drive-in systeem. Nadat betaald is kan men via trappen rechtstreeks naar de kamer gaan. Roomservice gebeurt via doorgeefluiken, zodat het contact met personeelsleden tot een minimum beperkt wordt. Kamers kunnen geboekt worden voor 4 of 8 uur overdag of voor een overnachting met ontbijt. In Kuurne komen er 20 kamers. (pvo)



Hôtellerie
Komst van een Moxy-hotel op de voormalige Antwerpse Zillion-site

Het hotel dat in de plaats van de voormalige Antwerpse dancing Zillion komt, wordt een Moxy-hotel. Marriott plant daar een hotel van de nieuwe hippe keten. Het trendy Moxy hotel zal 135 kamers tellen. Antwerpen past volgens Marriott in het rijtje van steden, waar een Moxy-vestiging tot zijn recht komt. Het Antwerpse Moxy hotel krijgt een rooftop-bar met zwembad, dat ook toegankelijk zal zijn voor niet-gasten. Verder komt er in de lobby een lange tafel met stopcontacten, zodat de gasten die willen werken niet op hun kamer blijven. Het Antwerpse Moxy-hotel zal wellicht begin 2019 de deuren openen. (pvo)



Hôtellerie
Allereerste science fiction hotel opent in 2018

Liefhebbers van Star Wars en Star Trek moeten beslist de opening van het allereerste Sci-Fi hotel in de gaten houden. De bedoeling is om de eerste hotels eind 2017,begin 2018 te openen in Amerika en Europa. De science fiction hotels willen geen thematische science fiction  ambiance brengen, maar een complete futuristische ‘out-of-this-world’ benadering. De hotels beloven hun gasten dat ze tijdens hun verblijf een unieke ervaring gaan opdoen en dat ze zullen wegdromen in een totaal andere wereld. Er zijn nu al plannen om Sci-Fi hotels te openen in New York, Dubai, Seattle en Amsterdam. (pvo)



Hôtellerie
Nieuw logiesdecreet

Vanaf 1 april gaat het nieuwe logiesdecreet in. De vorige ellenlange lijst van regels en voorschriften werd teruggebracht tot zeven basisvoorwaarden. Uitbaters moeten over de nodige verzekeringen beschikken een brandattest hebben, en dan zijn er de kleine letters. De uitgebreide controles zijn er niet meer. Wie aan alle eisen voldoet kan zich aanmelden en meteen van start gaan. Met het nieuwe decreet is meteen iedereen gelijk voor de wet, ook de Airbnb-kamers en dat kan alleen maar een goede zaak zijn. Hoe minder betuttelende wetten er zijn voor alle sectoren van de horeca hoe beter. Dat zijn we in dit land niet steeds gewoon. (JV)    



Ondernemingen - Bedrijven
Coca-Cola komt met eigen tea merk

Coca-Cola en Nestlé hebben besloten om niet langer gezamenlijk de frisdrank Nestea op de markt te brengen. Dat hebben beide multinationals laten weten. Nestea werd onder meer geproduceerd in de Gentse fabriek van Coca-Cola. Nestlé en Coca-Cola hadden rond de koude thee al een samenwerking van zestien jaar. Daar komt nu een einde aan. Volgens de directie van Coca-Cola zal de stopzetting geen negatief effect hebben op de tewerkstelling in de vestigingen. Op het eerste zicht geen opbeurend nieuws, maar het management heeft al meteen een alternatief uit de hoed getoverd. Het is de bedoeling dat Coca Cola met een nieuw eigen theemerk op de markt komt. De plannen in die richting worden nu bekeken. Er is nog wel even tijd want de samenwerking tussen Nestlé en Coca-Cola wordt pas stopgezet per 1 januari van volgend jaar. Tegen dan wil men klaar zijn met een nieuw product. Coca-Cola is een belangrijke werkgever in ons land, met tot voor kort meer dan 2.400 werknemers verspreid over verschillende vestigingen. Gent neemt daarbij een cruciale plaats in binnen de frisdrankenmultinational. (JV)  



Ondernemingen - Bedrijven
Topjaar voor Bart Van Cauwenberghe

2017 kan al niet meer stuk voor de Oost-Vlaamse master chocolatier Bart Van Cauwenberghe. Het wordt zijn jaar van de grote internationale doorbraak. Meest concreet is ongetwijfeld China, waar er nu al sprake is van maar liefst 16 conceptstores, die vanaf september dit jaar worden uitgerold. Sinds Van Cauwenberghe in 2010 deelnam aan de wereldtentoonstelling in Shanghai, bleven de Chinezen aan zijn mouw trekken. Hij verkoopt er zijn concept en knowhow. De investeringen voor het project komen zowel uit België als uit China. De exclusiviteitscontracten zijn reeds getekend. In feite gaat het om een franchiseconcept dat wordt verkocht. Maar de blik reikt verder dan China. Japan, Azeirbeidjan, Korea en Qatar zijn maar een paar landen die ook belangstelling in de aanpak van Van Cauwenberghe hebben. Toch droomt hij ervan om ook in eigen land nog een grote investering te doen middels een flagshipstore rond koffie en chocolade. Van Cauwenberghe zoekt nog naar investeerders die zijn droom willen helpen realiseren. En nu paashazen maken. (JV) [©Debic]



Ondernemingen - Bedrijven
Van Zon in Beerse

Horecagroothandel Van Zon opende begin maart de deuren van een gloednieuwe zelfbedieningswinkel in het Kempense Beerse. Het trekt daarvoor veertig nieuwe werknemers aan. Na nog geen jaar van voorbereidingen is de transparante nieuwbouw volledig klaar. In de  rekken staan 30.000 horecaproducten. Van Zon baat ook nog een cash & carry uit in Beringen en Kampenhout. Op zoek naar een uitvalsbasis voor de provincie Antwerpen en kwam Van Zon in het centraal gelegen Beerse terecht. In totaal werd 10 miljoen geïnvesteerd in de nieuwe vestiging. Professionals in de horeca kunnen er elke dag van de week én het weekend binnenwandelen. De cash & carry is gelegen op de hoek van de Lilsedijk en Biezenstraat, op het industrierrein Beerse-Zuid. Als de trend zich blijft verder zetten zijn er straks meer horecahandels dan horecazaken. (JV)



Restaurants
Taste wordt nieuw toprestaurant in Leuven

Met Taste is Leuven is een nieuw toprestaurant rijker. Achter de kookpotten staat Bart Tastenhoye, die vorig jaar nog restaurant Kelderman in Aalst aan een Michelinster hielp. De chef heeft nu besloten om met een eigen zaak te beginnen in Leuven. Hij wil meteen de gastronomische lat hoog leggen. Een ster is meteen aan de orde, al wordt dit op termijn misschien wel een ambitie. Bart Tastenhoye kan rekenen op een sterk team, waaronder zijn echtgenote Dorothée Hoste als gastvrouw, souschef Georges Zara en sommelier Seppe van Beuren (pvo)

 



Restaurants
Restaurant De Klosse (Zwijnaarde) sluit eind mei de deuren

Restaurant De Klosse is een begrip in Zwijnaarde. Al 29 jaar verwennen chef Stefaan Van Landuyt en gastvrouw Ann Delbaere hun gasten. Maar vorige zomer werd bij Stefaan longkanker vastgesteld. Nu zijn nog andere organen aangetast en start de chef-kok met immunotherapie. Daarom hebben de chef en zijn vrouw beslist om een punt achter De Klosse te zetten en te eindigen in schoonheid. (pvo)



Restaurants
Wereldmuseum Rotterdam sluit zijn sterrenrestaurant

Het Wereldmuseum Rotterdam gaat zijn gelijknamige sterrestaurant sluiten op 31 maart. Het team van het restaurant Wereldmuseum reageert verbaasd en ontgoocheld. Het sterrestaurant had immers een uitstekende reputatie. Maar volgens de directie past het restaurant niet meer in de nieuwe koers van het museum dat opnieuw de museale functie wil vooropstellen. Bovendien spelen naar verluidt ook economische factoren een rol, zodat de sluiting van het sterrestaurant onvermijdelijk leek. (pvo)

 



Snelrestauratie
Hoge bedragen voor Gentse eetstandjes

De eetkramen op de Gentse Feesten zijn geveild via een online systeem en er zijn hallucinante bedragen geboden. Het aanbod lijkt al even hallucinant, zoniet bedroefelijk voor wat een culturele tiendaagse moet worden. Op cultureel vlak is er alvast momenteel weinig te bespeuren bij de geselecteerde standhouders. Voor een hamburgerkraam op de Korenmarkt telt iemand jaarlijks 61.000 euro neer, voor 10 dagen Gentse Feesten.

 

Lees meer ...

Wedstrijden
Bocuse d'Or zoekt kandidaten

Voor het Wereld Kampioenschap koken Bocuse d’Or Lyon 2019 is men op zoek naar Belgische kandidaten. Bocuse d'Or, vernoemd naar chef Paul Bocuse, is dé meest prestigieuze culinaire wedstrijd ter wereld, het zijn als het ware de Olympische Spelen op gastronomisch niveau. Naast een kookwedstrijd is het ook een menselijk avontuur dat talentvolle chefs samenbrengt en verder begeleidt op hun weg naar het sterrendom. Elke professionele Belgische kok kan deelnemen. Hij/Zij kan geassisteerd worden voor deze Belgische finale door een eigen commis van maximum 21 jaar. De Nationale selectie voor de chef zal plaatvinden op zondag 19 november 2017 op Horeca Expo Gent. De laureaat van deze selectie zal België mogen vertegenwoordigen op de Europese Finale Bocuse d’Or in Turijn in juni 2018, samen met een toegewezen commis geselecteerd uit de wedstrijd Belgian Bocuse d’Or Commis Challenge. Het geselecteerd team krijgt ruggensteun (financieel, logistiek…) van het nationaal comité Belgian Bocuse d’Or Academy. De thema's voor de Nationale Selectie zijn: voor de eerste bereiding voor 14 personen op bord: pasta (gedroogd of vers, vorm naar keuze) - schaaldieren (vrije keuze, maar grijze ganrnaal dient gebruikt te worden) - kaas. Tweede bereiding: kalfsribstuk (6 rib) 4 kg, met kalfszwezerik, kalfnier, kalfspoot of kalfskop (hiervan moeten minsten 2 ingerdiënten gebruikt te worden). Het volledige wedstrijdreglement en technisch dossier kan aangevraagd worden via: info@bocusedor.be. Meer info op http://www.bocusedor.be 



Wedstrijden
Arthur Tanoë is beste jonge koffiemaker van België

Arthur Tanoë, laatstejaarsstudent aan IPES te Ath, mag zich de beste jonge koffiermaker van België noemen. Hij won woensdag 15 maart in Brugge de finale van de Belgian Junior Coffee Ambassador (BJCA). Als beste jonge barista zal Arthur Tanoë op reis naar hét koffieland Brazilië met zijn leerkracht om zijn kennis nog bij te schaven. Vanuit 15 hotelscholen in heel ons land kwamen woensdag 15 maart laatstejaarsstudenten naar de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge voor de finale van de Belgian Junior Coffee Ambassador. (BJCA). Partner van het evenement, Rombouts Koffie, schotelde de finalisten vier opdrachten voor. De vakjury koos zo de beste, jonge koffiezetter van ons land. Tegelijkertijd wil Rombouts Koffie onder de aandacht brengen dat geen enkele hotelschool in België momenteel al een opleiding barista aanbiedt.

 

 

 

Lees meer ...

by communitysoft.com