LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 18/11/2017
273 - 18/11/2017
272 - 18/11/2017
270 - 18/11/2017
271 - 18/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
Horeca Expo 2017-nl Ardo_HE2017_Dag1_19nov Aviko_HorExpo2017 Lightspeed Dag 1 -  19 nov nl
Algemeen
Dure glutenvrije maaltijden

Een voorzienige moeder had voor haar bezoek aan Plopsa Indoor Hasselt info opgevraagd over het glutenvrij eten bij Plopsaland indoor te Hasselt. Haar zoontje die door een ziekte geen gluten mag eten zou daar heen gaan. Wat bleek nu, de glutenvrije balletjes in tomatensaus zijn 5 euro duurder dan het gewone gerecht. Plopsa-directeur Steve Van den Kerkhof verdedigt zich door te stellen dat de inkoopprijs van glutenvrije gerechten nu eenmaal een stuk hoger ligt dan andere gerechten. “Gemiddeld genomen is onze winstmarge op glutenvrije gerechten zelfs nog de helft minder dan gewoonlijk, zelfs met de hogere verkoopprijs. En we garanderen dat de maaltijden echt 100 procent glutenvrij zijn”, aldus de Plopsadirecteur. (JV)



Algemeen
Eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen

Ongeveer een maand voordat de bodemcultuur mosselen op de markt komen werden in Zeeland de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen 2017 geoogst. Deze aan touwen in het water gekweekte mosselen zijn een echt nicheproduct dat gretig aftrek vindt in België en in de Nederlandse restaurants.  “Klanten willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben. Daar spelen wij op in,” aldus een van de leden van de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers.

Alle Nederlandse hangcultuurkwekers hebben hun locaties in Zeeland. De kwekers leveren hun mosselen onder het label Zeker Zeeuws. De vereniging ziet toe op het gebruik van het keurmerk en de naleving van de regels. Het Zeeuwse keurmerk ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct ’ staat voor 100% regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren) van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) produceren (MVO). Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland. De start van het seizoen van de bodemcultuurmosselen wordt op 28 juni verwacht. (JV)



Algemeen
Horecavriendelijke parkeertarieven in Gent

Het Gentse stadsbestuur wil met enkele positieve acties haar troeven als aantrekkelijke winkel- en horecastad in de kijker plaatsen. In augustus en september wordt Gent extra gepromoot als bereikbare en aantrekkelijke winkel- en horecastad. In en rond Gent worden bereikbaarheidsfolders verspreid en parkeertarieven worden samenhangender vanaf juli 2017. Zo wordt avondparkeren goedkoper, wat de horeca in het centrum ten goede moet komen. Er zullen bereikbaarheidsfolders worden verspreid bij horecazaken in Gent Centrum. De folders worden ook verspreid in theaters, concertzalen, musea, cinema’s en culturele centra én in een straal van 25 kilometer rond Gent. Het avondtarief vanaf 19 uur verlaagt in alle ondergrondse parkings van de Stad Gent naar 1 euro per uur. Dat wordt afgetopt tot maximaal 4 euro. Wie na 19 uur langer parkeert dan 4 uur, betaalt dus 4 euro. Momenteel bedraagt het avondtarief 1,5 euro per uur, met een maximum van 6 euro. Dat is een goede zaak voor de horeca in de binnenstad. (JV)



Algemeen
Flexi-jobs ook voor niet vast benoemde leerkrachten

Niet-vastbenoemde leerkrachten kunnen vandaag maar beperkt bijklussen via een flexi-job in de horeca. Wie in het voordelige statuut van flexi-job wil bijklussen, moet kunnen aantonen dat hij drie kwartalen voordien minstens vier vijfde aan de slag was. Omdat contractuele leerkrachten tijdens de zomervakantie geen loon betaald krijgen, mogen ze telkens het jaar daarop van april tot en met juni geen flexi-job uitoefenen, waardoor de paasvakantie afvalt. Voor vastbenoemde leerkrachten stelt zich geen probleem. Omdat zij in de zomervakantie loon krijgen, mogen ze wel het hele jaar bijklussen in de horeca. Zo'n 2.000 leerkrachten gebruiken het systeem van de flexi-jobs. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block wil het systeem herbekijken zodat ook zij het hele jaar in de horeca kunnen bijverdienen zonder daarop belastingen te betalen. (JV)



Algemeen
Energiebeleidsovereenkomst voor horeca

In Blankenberge is de eerste sectorale energiebeleidsovereenkomst (EBO)  getekend voor de horeca. Zo'n EBO, bestaat al voor grote bedrijven, maar is nu op maat gemaakt van KMO's.  Het Vlaams energieagentschap voorziet de Vlaamse horecasector, die traditioneel een grote energieverslinder is, van middelen om in twee jaar tijd duizend horecazaken te scannen en te begeleiden naar een betere energie-efficiënte. Doel is om tot concrete energiebesparingen in kleinere bedrijven te komen. De overeenkomst werd ondertekend in het hotel Alfa in Blankenberge door minister van energie Bart Tommelein en Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. (JV)



Algemeen
Arpège is beste Europese restaurant volgens OAD

Het Parijse restaurant van visionair Alain Passard is door Opinionated About Dining (OAD) voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste Europese restaurant. Ook vijf Belgische restaurants halen de prestigieuze lijst. Al sinds 2012 publiceert frequent restaurantbezoeker en invloedrijk blogger Steve Plotnicki zijn 'Top 100+ Europese Restaurant Lijst'. Wat begon als frustratie ten opzichte de geloofwaardigheid van restaurantgidsen, eindigde in een nieuwe Europese standaard. De OAD Top 100 is samengesteld op basis van de meningen van bijna 5000 gepassioneerde restaurantbezoekers. Voor het tweede jaar op rij kan Alain Passard zich de chef van het beste restaurant van Europa noemen volgens OAD. Op de lijst prijken verder ook vijf Belgische restaurants: Hertog Jan (op 24), L'Air du temps (31), The Jane (55), Bon-Bon (73) en Souvenir (95) scoorden hoog. In de volledige lijst van tweehonderd restaurants komen daar nog eens negen Belgen bij. Hoe representatief en geloofwaardig deze lijst is, is nog maar de vraag.  (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
10 finalisten strijden om titel Diageo Belgian Bartender Of The Year 2017

Dinsdag 30 mei dingen tien finalisten naar de titel van Diageo Belgian Bartender of the year 2017. De organisatoren zoeken een opvolger voor Dries Botty, de laureaat van vorig jaar.

 

 

 

Lees meer ...

Catering
Smakelijk eten geen beleidsprioriteit

N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp vroeg zich in De Standaard af waarom er geen normen kunnen zijn voor de kwaliteit van het eten in ziekenhuizen, net zoals er normen zijn voor de voedselveiligheid. Of je vandaag een lekkere en gezonde maaltijd krijgt in openbare instellingen, blijft een kwestie van het geluk te hebben ergens terecht te komen waar de directie en het keukenteam dat zelf belangrijk vinden. Op verschillende sociale media verschijnen verhalen over smaakloze maaltijden. Uit antwoorden van de overheid blijkt vooral dat smaak een persoonlijke interpretatie is en dat de overheid zich focust op voedselveiligheid. "De minister kan niet beleidsmatig bepalen wat voor elke gebruiker lekker is of wat niet, en hier zullen ook geen richtlijnen worden opgelegd. De bestaande maatregelen zijn zo veel mogelijk gericht op gezonde en persoonsgerichte maaltijdbereiding", aldus een woordvoerder van het kabinet Vandeurzen. (JV)



Hôtellerie
Minder hotelboekingen door Trump

De hotels in Brussel hebben het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel gemerkt. Het aantal reservaties lag volgens Horeca Brussel 15 procent lager dan normaal. Toeristen en zakenmensen vreesden dat de hoofdstad moeilijk bereikbaar zou zijn. Normaal ligt de bezettingsgraad van de Brusselse hotels op zo’n 75 procent, dat betekent dat driekwart van de kamers bezet is. Maar tijdens het bezoek van Trump lag dat rond de 60 procent. Trump weg en de reservaties stegen alweer. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
40 jaar Uncle Ben’s in België

Dit jaar viert Mars, het grote familiebedrijf achter vele wereldmerken, naast 55 jaar aanwezigheid in België ook de 40ste verjaardag van de Uncle Ben’s rijstfabriek in Olen. In 1977 startte Mars de rijstfabriek aan het Albertkanaal in de Kempen op en vandaag werken er 150 mensen. Sinds de uitbreiding met een extra hoogtechnologische productielijn in 2013, is de fabriek klaar voor de toekomst met een productiecapaciteit van 115.000 ton rijst, waarvan 95% bestemd is voor export naar 35 landen. Deze is één van de slechts twee rijstfabrieken ter wereld van de groep, dus van groot belang.

 

Lees meer ...

Restaurants
Pop-up restaurant en rooftopbar Gaston terug in Gent

Op 1 juli opent de zomerse pop-up rooftop bar en restaurant Gaston opnieuw zijn deuren in Gent. De klant kan er terecht voor een slow cocktail, lichte lunch of uitgebreid diner. Het spectaculaire zicht op de stad, de petanquebanen en het strand met uitzicht op de Gentse skyline gelden als grote troeven. De kaart is vooral Belgisch-Frans getint, met een eigen interpretatie. De zaak pakt ook uit met – naar eigen zeggen – de meest genereuze garnaalkroketten van het land. Aangezien bezielers Sebastiaan Tips en Wim De Bruyne beiden vegetariër zijn, is er uiteraard ook ruim aandacht voor veggie gerechten. Nieuw is de eigen gin, ontwikkeld door het Gentse Heynsquared op basis van lokaal geteelde kruiden.

 

 

 

 



Restaurants
Leslie Taels nieuwe executive chef Kasteel Tivoli

Leslie Taels is al twintig jaar in de horecawereld actief. Hij was onder meer aan de slag bij Kommilfoo, Villa Doria, Grand Café Leroy, Het Land e.a. De afgelopen jaren stond hij aan het roer van het gerenommeerde restaurant De Schalk in Willebroek. Als executive chef van het historische Kasteel Tivoli in Mechelen zal hij zich onder meer toespitsen op feesten, events en externe catering. Met eerlijke, kwalitatieve producten, verwerkt tot smaakvolle gerechten drukt de chef meteen ook zijn stempel op de kaart van het huis. Kasteel Tivoli behoort tot de Sisera Group. CEO Nail Kurum beschouwt de komst van Leslie als een nieuwe mijlpaal in het verhaal van Kasteel Tivoli.



Snelrestauratie
Burger King tegen het paleis

De reclamecampagne van fastfoodketen Burger King valt niet in goede aarde bij het Koninklijk Paleis. Burger King vraagt de Belgen om te kiezen tussen koning Filip en de Whopper 1, het handelsmerk van de keten. Een speciale geanimeerde website geeft aan dat er twee koningen in het land zijn nu. Vanaf 21 juli 2013 staat Filip aan het hoofd van ons land, maar op 19 mei 2017 kwam Burger King met zijn eerste vestiging naar België. Daarom laat de hamburgergigant het Belgische volk voor eens en voor altijd kiezen met de vraag ‘Who is the king’?

 

Lees meer ...

Toerisme
Nieuwe food & fashion pop-up in Knokke-Heist

Eind mei opent Laurentine Van Landeghem de Clouds of Fashion pop-up in Knokke-Heist. Deze zaak biedt niet alleen modecollecties, maar ook food & drinks, zoals ontbijtjes, culinaire lunches, tapas, zoete smeuïgheden, sapjes en cocktails. Het terras/cocktailbar op de dijk biedt plaats aan meer dan honderd foodlovers, waardoor het wellicht uitgroeit tot een nieuwe hotspot aan de kust.

 

 



Wedstrijden
Juryleden voor S.Pellegrino Young Chef

S.Pellegrino Young Chef, de internationale zoektocht naar jong culinair talent, heeft officieel de juryleden van de Benelux finale bekend gemaakt. De jury van de derde editie bestaat uit Peter Goossens (Hof van Cleve***, België), David Martin (La Paix*, België), Ron Blaauw (Ron Gastrobar, Nederland), Jaimie van Heije (Restaurant Jaimie van Heije, Nederland) en René Mathieu (Château de Bourglinster*, Luxemburg). Tien geselecteerde kandidaten uit de 21 geografische regio’s gaan door naar de regionale finale. Deze vindt plaats in Den Haag in september 2017. Tijdens deze finale moeten de regionale finalisten hun ‘signature dish’ bereiden voor de jury. Die jury proeft vervolgens en selecteert de winnaar volgens de vijf gouden regels: ingrediënten, vaardigheden, talent, presentatie en boodschap. Eind december 2017 worden dan de 21 semi-finalisten bekend gemaakt die doorstoten naar de wereldfinale in Milaan. De wedstrijd strekt zich uit over 18 maanden. Dat wil zeggen dat de finale winnaar bekendgemaakt wordt in juni 2018 in Milaan. De verlengde duur van de wedstrijd geeft de semi-finalisten de kans om meer tijd door te brengen met hun Mentor Chef. Op die manier kunnen ze in de maanden voorafgaand aan de wereldfinale hun vaardigheden verfijnen ter voorbereiding van de finale en zo hun signature dish perfectioneren. (JV)
 



by communitysoft.com