Actie
Uw zaak optimaal beschermd tegen vliegende insecten
LUMNIA: de nieuwe norm in vliegenbestrijding
Vliegende insecten horen niet thuis in een horecazaak omdat ze allerlei ziektes overbrengen. Preventieve maatregelen treffen is dus een absolute MUST. Rentokil lanceert de nieuwe norm in vliegenbestrijding: LUMNIA - de eerste elektrische vliegenvanger met ledtechnologie die nog effectiever en sneller vliegen vangt op een hygiënische manier. Bovendien verbruikt het toestel gemiddeld 61% minder energie dan een traditioneel toestel. Lumnia helpt u om te voldoen aan de HACCP-normen.
Voordelen van de Lumnia:
- Bewezen prestatie en vangstratio door groter UV-bereik (+ 40%)
- Modern design dat past in elk interieur
- Onderhoudsgemak door het handige schuifmechanisme
- Milieuvriendelijk dankzij het lager energieverbruik van de ledlampen (- 61%) die slechts driejaarlijks vervangen moeten worden
Van expert tot expert
Meer informatie: www.rentokil.be/lumnia - 0800 20 123
Algemeen
Make-over voor Hotel-Restaurant-Brasserie Polderbloem (Bloom) te Diksmuide
Patricia Houthoofd heeft haar horecazaak in Diksmuide een complete make-over gegeven en herdoopt tot Bloom. Het hotel behoudt de vroegere naam Polderboem. De zaakvoerster maakte van de herinrichting van het stadscentrum gebruik om ook te investeren in haar zaak. Het vroegere café en restaurant Polderbloem is nu herschapen tot een stijlvolle brasserie met nieuwe kaart en interieur. Bij een nieuw imago hoorde ook een nieuwe naam: Bloom. (pvo)
Algemeen
Horecaoorlog op Brugse markt
Acht horeca-uitbaters op de Brugse Grote Markt stappen gezamenlijk naar de rechter om twee collega’s aan te klagen die te agressief klanten ronselen. De klagers stellen dat personeel van de geviseerde restaurants klanten bij de arm nemen en hun zaak binnen sleuren. Deze praktijken gaan dan ten koste van de andere restaurants. Het lokken en aanspreken van klanten is nochtans al jaren verboden. Maar het personeel van Le Panier d’Or en La Brugeoise zouden zich daar volgens de klagers niets van aantrekken. Wordt vervolgd in de rechtbank. (pvo)
Algemeen
Ook Sligro tegen verspilling
 Kromme asperges, geblutste tomaten, of iets verkleurd willoof, het hoeft niet allemaal de container op. Na onder meer Bidfood voegt nu ook groothandel Sligro soep van De Verspillingsfabriek toe aan zijn assortiment. Sligro zal voortaan zeven soorten verse soep van De Verspillingsfabriek verkopen, meldt de Nederlandse groothandel in een persbericht. De soepen zijn gemaakt van geredde producten, zoals overrijpe of misvormde tomaten, en producten die ontstaan bij verwerkingsbedrijven, gebruikt om nieuwe producten van te maken. Zo produceert De Verspillingsfabriek sinds vorig jaar op grote schaal soepen, sauzen en stoverijen voor retail en foodservice. De samenwerking met Sligro biedt volgens De Verspillingsfabriek de kans om nog meer foodprofessionals te bereiken en met hen voedselverspilling tegen te gaan. Het Nederlandse bedrijf De Verspillingsfabriek is niet de enige die groenten redt. Ook in België zijn er bedrijven met hetzelfde doel voor ogen zoals bijvoorbeeld Wonky: een bedrijf dat verschillende spreads en tapenades maakt van geredde groenten die anders om esthetische redenen in de vuilbak zouden belanden. De vraag naar producten die milieu- en maatschappelijk verantwoord zijn blijft toenemen onder consumenten zowel in België als in Nederland. (JV)
Algemeen
Horeca doet winkelen
Daar waar de winkelende klant vroeger doelbewust een vest, broek of rok ging kopen, wil men tegenwoordig van shoppen een belevenis maken, en daar speelt de horeca een grote rol in. Daarom wordt er tijdens het winkelen al vaker een terrasje aangedaan of een lunchpauze ingelast. Horeca, events en nieuwe winkelconcepten zoals pop-up bars spelen een almaar belangrijkere rol bij het shoppen. Waar horeca in 2015 nog 10 procent uitmaakte van alle winkels in de shoppingcentra, is dat nu al 15 procent. Verwacht wordt dat dit aandeel de komende jaren nog zal stijgen richting 20 procent. Daarmee volgen de Belgische winkelcentra de Europese trend. Horeca in rond winkelcentra is ook een goede buffer tegen de opkomst van de e-commerce. (JV)
Algemeen
Nieuwe Vlaamse streekproducten
VLAM heeft de nieuwe namen bekend gemaakt van traditionele Vlaamse producten die erkend worden als streekproducten. Het gebak van Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde, de Gentse vlaai, de Geuteling uit Elst (Brakel) en de Geraardsbergse mattentaart mogen voortaan zichzelf de titel van streekproduct toeëigenen. Bij het lijstje hoort ook nog de Bakkemoezelvlaai uit Bocholt en misschien wel de opvallendste de Oostendse oester. Vlaanderen lekkerland. (JV)
Beurzen - congressen - evenementen
Vinexpo 2017
Van 18 tot 21 juni is Vinexpo Bordeaux opnieuw hét wereldcentrum van Wijn en Gedistilleerd, waar alle actoren aanwezig zijn, waaronder ook heel wat nieuwe exposanten. Tijdens de vier dagen gaan er zowel overdag als ’s avonds heel wat evenementen door. Gastland dit jaar is Spanje, de derde grootste exporteur van wijn in de wereld, met het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Meer info op www.vinexpo.com
Hôtellerie
Regering wil hoteliers meer tariefvrijheid geven
Minister van Middenstand Willy Borsus (MR) is van oordeel dat de grote bookingsites te dominant zijn voor hoteliers. Zo refereert hij naar contracten die zouden verhinderen dat hoteliers op hun eigen website lagere prijzen kunnen aanbieden dan via die OTA’s (Online Travel Agencies). Borsus wil naar eigen zeggen de hoteliers meer tariefvrijheid geven. Hij wil de regering daarom een wetsvoorstel voorleggen tegen clausules die de tariefvrijheid beknotten. (pvo)
Hôtellerie
Kempinski opent eerste vijfsterrenhotel in Cuba
Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana heeft onlangs de deuren geopend. Het is het eerste vijfsterrenhotel in Cuba. Het hotel ligt in het hartje van de oude stad van Havanna en heeft 246 kamers en suites, 6 restaurants en bar en een spa en fitnesss van wereldklasse. Het Gran Hotel Manazana Kempsinki La Habana is het eerste hotel van de luxeketen op het Amerikaanse continent. (pvo)
Hôtellerie
Mechelse hotelsector wil een tiende meer overnachtingen realiseren
Visit Mechelen en Mechelen Hotel Association hebben de campagne ‘Zomer in Mechelen’ voorgesteld. Doel van de campagne is om in de zomermaanden een tiende meer overnachtingen te realiseren. Acht filmpjes met onder meer Mark Uytterhoeven moeten toeristen over de streep trekken. De acht filmpjes in vijf talen focussen op verschillende doelgroepen: sociale genieters, families en meerwaardezoekers. Visit Mechelen en de deelnemende hotels: 3 Paardekens, Hotel Elisabeth, Gulden Anker, Hotel Mercure Vé, Martin’s Patershof en Parkhotel Montreal hopen zo op 10 % meer overnachtingen. (pvo)
Hôtellerie
Sofitel bouwt het grootste hotel in het Midden-Oosten: Sofitel Dubai Wafi
De groep AccorHotels, wereldleider op het gebied van reizen en lifestyle, heeft het grootste Sofitel-hotelproject in het Midden-Oosten bekendgemaakt, in samenwerking met projectontwikkelaar MKM Commercial Holdings LLC. De opening van Sofitel Dubai Wafi is voorzien voor eind 2019. Sofitel Dubai Wafi zal 501 luxekamers bieden, waarvan 86 suites, met een oppervlakte van 55 tot 625 m2, en 97 vakantiewoningen – studio’s en huisjes met één, twee of drie kamers – voor een langer verblijf. In het hotel komen diverse horecazaken, waaronder een restaurant met Aziatische specialiteiten, een loungebar over twee verdiepingen, een Frans café in de lobby, een restaurant dat doorlopend geopend zal zijn en een bar aan het zwembad. Gasten zullen kunnen ontspannen in de SoSpa en gebruikmaken van een compleet uitgeruste sportzaal, een buitenzwembad en tennisbanen, terwijl de kinderen zich uitleven in de speciale kinderclub. Voor zakelijke reizigers komen er tien vergaderzalen en een receptiezaal van 1.115 m2. Momenteel telt het netwerk van Sofitel in het Midden-Oosten 14 hotels en 4400 kamers, die al worden uitgebaat of nog in aanbouw zijn. (pvo)
Hôtellerie
U Antwerp wil gast centraal stellen
Op 22 juni opent U Antwerp, een bijzondere totaalbeleving met hotel, bar en restaurant met zicht op de jachthaven en aan de voet van het Museum Aan de Stroom (MAS). In “U” staat, zoals de naam het zegt, de gast centraal. Geen anonieme aanpak, wel een ongedwongen sfeer in een urban omgeving en een kwaliteitsservice voor iedereen. Met drie restaurantbelevingen én 15 hotelkamers is U Antwerp een uniek horecaconcept. Stuwende krachten achter U Antwerp zijn sterrenchef Viki Geunes en zijn vrouw Viviane Plaquet van restaurant ’t Zilte en programmamaker Hans Otten en zijn vrouw Colette Van Remortel.
Lees meer ...
Hôtellerie
Louvre hotels zoekt Aziatische markt
Louvre Hotels Group opent als eerste Europese hotelgroep haar virtuele deuren voor de 750 miljoen gebruikers van betaalmethoden Alipay en Wechat Pay. Door het toevoegen van de Chinese betaalmethoden Alipay en Wechat Pay zet Louvre Hotels Group, o.a. verantwoordelijk voor Golden Tulip, haar strategie om in te spelen op de wensen van de Chinese gast voort. Als dochteronderneming van Jin Jiang International Holdings Co., Ltd., is de groep de eerste in de hotelindustrie die zich richt tot deze markt en haar miljoenen gebruikers. Eerder was Louvre Hotels Group de eerste hotelgroep die betalingen van de China UnionPay credit card accepteerde, nu is de groep de eerste die de gebruikers van Alipay en Wechat – in totaal 750 miljoen mensen – in de gelegenheid stelt om hun verblijf te betalen via deze twee betaalmethoden. Daarmee hoopt de groep een groot aantal Aziatische klanten te kunnen aantrekken. Na een proeffase in twee Parijse hotels wordt het systeem uitgebreid naar alle Europese hotels van de groep. Louvre Hotels Group is in de Benelux vertegenwoordigd met de merken Golden Tulip en Tulip Inn (35 hotels), Campanile (20 hotels) en Première Classe (2 hotels). (JV)
Ondernemingen - Bedrijven
Oude kaasmakerij profileert zich
Meer dan 300 verschillende Belgische kazen bestaan er. Het Belgisch kaasambacht is een prachtige, maar zeer stille industrie. De Oude Kaasmakerij Passendale wil alvast haar producten in de kijker plaatsen met een tentoonstelling rond 85 jaar activiteiten van de kaasmakerij. De expo verrast met foto’s en ongezien beeldmateriaal van 85 jaar geschiedenis, een retrocinema, weetjes en anekdotes over de kaasmakerij en haar gepassioneerde werknemers. De familie Donck wil de Oude Kaasmakerij van Passendale upgraden met de bedoeling de site meer en beter op de toeristische kaart te zetten. (JV)
Ondernemingen - Bedrijven
Overname Coriotech door Belgische ondernemer
Coriotech te Antwerpen is met ingang van 1 juni 2017 overgenomen door Filip Helssen. De overname van het groeiende ICT-bedrijf past bij de ambitie van de heer Helssen die gespecialiseerd is in technologie en omni-channel. CEO Filip Helssen: “We willen bedrijven in de leisure, hospitality en zorgsector volledig ontzorgen op het gebied van ICT. Hotels hebben behoefte om meer klanteninzichten te krijgen. Daarom wordt data en content steeds belangrijker. Met deze overname kunnen we op al deze onderdelen het gewenste specialisme bieden”.
Lees meer ...
Onderwijs - Opleiding
Hotel- en Toerismeschool Spermalie behaalt voor de tweede maal ‘de Smiley’ van het FAVV
Hotel- en Toerismeschool Spermalie met restauratie voor derden heeft opnieuw de ‘Smiley’ van het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen behaald. De Smiley is een kwaliteitslabel dat kan vergeleken worden met een ISO-norm. Het label bevestigt het feit dat de school een ver doorgedreven systeem van controle op voedselveiligheid en hygiëne doorvoert.
Het is als school niet evident om dit label te behalen. Net zoals een bedrijf moesten we de zware audit ondergaan, waaruit de correcte manier van handelen i.v.m. voedselveiligheid en hygiëne moest blijken. Deze audit gaat heel ver en brengt alle stappen van o.a. het in ontvangst nemen van grondstoffen, temperatuurcontroles, stockeren van goederen, het correct labelen van producten in koel- en diepvriescellen, het grondig reinigen van keukens en werkruimtes, het herstellen van barsten in vloer- of muurtegels, het dragen van nette, aangepaste beroepskledij en aandacht voor persoonlijke hygiëne, in kaart.
Met 9 keukens met tientallen leraren en honderden leerlingen en cursisten aan het werk zijn, dit gedurende 3 diensten per dag, betekent dat er ongeveer 1500 neuzen in dezelfde richting moeten gehouden worden. De idee om te gaan voor de Smiley is ongeveer vijf jaar geleden gegroeid en in 2014 werd als eerste school in Vlaanderen onder leiding van technisch adviseur Walter Lanckmans de Smiley behaald, die in 2015 officieel aan de school werd uitgereikt in het bijzijn van de Minister van Onderwijs Hilde Crevits.Na een zware audit van de voorbije maanden, is de verlenging nu behaald tot in 2020.
Restaurants
Pop-uprestaurant Dinner on a Lake terug in Zottegem
Deze zomer vindt voor de tweede maal Dinner On a Lake plaats op het meer van het kasteel van Leeuwergem (bij Zottegem). De gasten genieten onder de sterrenhemel van een viergangenmenu, geserveerd door veelbelovende chefs, zoals Mathias Van Acker (voormalig hoofdchef Coeur d’Artichaut), Thomas Dekimpe & Pieterjan Broucke (Hof Van Cleve, Boury, Auberge du Pêcheur), Pascal Van Den Beek (Resto-Charles) en Nico Poppe (Culpo) passeren de revue. Ook de vaste waardes Martijn Gobert (Umami) en Glenn Vandenberghe (La Guera).
Alle info: www.dinneronalake.be
Restaurants
Maître d’hotel wordt redder van restaurant Kelderman (Mechelen)
Peter Van Den Driesschen, al meer dan 30 jaar maître d’hotel van Kelderman wordt de nieuwe eigenaar van het Mechelse sterrenrestaurant. Hiermee redt hij het restaurant, aangezien de huidige eigenaar Belgocatering liet weten niet langer meer geïnteresseerd te zijn in de uitbating van het restaurant. Als nieuwe eigenaar wil hij de traditie verder zetten. Dus de beleving, topkwaliteit en gekende service verderzetten. (pvo)
Restaurants
Bert Meewis kookt voor Brussels Airlines
Bert Meewis, chef van het tweesterrenrestaurant Slagmolen in Opglabbeek, verzorgt vanaf juni tot het einde van het jaar de menu’s voor de Businessclass reizigers van Brussels Airlines. Meewis is de negende chef in het rijtje van Belgian Star Chefs, een initiatief waarmee Brussels Airlines het beste van België aan de wereld wil tonen. (pvo)
Restaurants
Franse topchef heropent restaurant Dôme in Antwerpen
De Franse topchef Frédéric Chabbert heeft het Antwerpse restaurant Dôme overgenomen. Hij wil net als zijn voorganger Julien Burlat een keuken brengen waar de aandacht op het product ligt. Het restaurant was een half jaar dicht. Chabbert werd gevormd door culinair icoon Alain Ducasse en stond aan het fornuis van diverse toprestaurants als driesterrenrestaurant Louis XV (Monaco) en het tweesterrenrestaurant Petrus, Shangri-La (Hong Kong). Hij droomde al een tijdje van een eigen zaak met apart karakter. In de Dôme wil hij zijn culinaire dromen waarmaken. Hij nam ook de visbistro Dôme sur Mer over. (pvo)
Restaurants
Lage-emissiezone en werken in de stad brengt Antwerps restaurant Verona naar Zoersel
Het legendarisch Antwerpse Italiaans Restaurant Verona opent op 9 juni een tweede vestiging, in Zoersel. Reeds meer dan 18 jaar is Restaurant Verona een gevestigde culinaire waarde onder de Antwerpse kathedraal. Verschillende renners waren of zijn er nog steeds kind aan huis. Denk hierbij aan de veel te vroeg gestorven Frank Vandenbroucke of Johan Museeuw. Ook tal van BV’s en bn’ers zoals Frans Bauer komen er geregeld over de vloer.
Maar de invoering van de lage-emissiezone en de befaamde Antwerpse knip gooit spreekwoordelijk roet in het eten. “En straks gaan de Antwerpse Leien anderhalf jaar op slot”. Sefer Gulec (zaakvoerder) reageert gelaten: "Als je geen keuzes maakt, dan verliest iedereen, tal van vaste klanten kunnen het gewoon door de mobiliteit in Antwerpen niet meer opbrengen om tot hier te komen.” De nieuwe zaak wordt op 9 juni feestelijk geopend met tal van verassingsoptredens van onder meer Luc Caals, de Pfaffs, BV's, enz.. Voor de jongste klanten werd er een kinderspeeltuin aangelegd. Ook het terras wordt één van de eye catchers. Voor de Verona in Antwerpen deed Sefer al beroep op Axel Vervoordt voor de inrichting en Zoersel zal ongetwijfeld ook weer een pareltje zijn.
Verona II opent op 13 juni. Die dag zijn alle plaatsen al volzet. Meer info: www.restaurant-verona.be
Restaurants
Hard Rock Cafe bestaat 46 jaar
Hard Rock Cafe zag het levenslicht op 14 juni 1971, wanneer twee jonge Amerikaanse muziekfanaten, Peter Morten en Isaak Tigrett, in Londen het iconische merk startten. Toen Eric Clapton vroeg of zijn gitaar aan de muur mocht ophangen, kwam het duo op het idee om muziek te laten samengaan met souvenirs en eten. De verjaardag wordt extra luister bijgezet in Hard Rock Cafe Brussels en Antwerpen, met van 11u tot 12u een Legendary (r) Burger voor de symbolische prijs van 71 cent. Iedereen met geboortejaar 1971 geniet bovendien van een gratis aperitief.
Toerisme
De top 5 te verwachten hotelgasten deze zomer
De zomer staat voor de deur. En met de zomer, ook de Nederlandse, Britse, Duitse, Spaanse en Franse hotelgasten die ons land deze zomer zullen bezoeken. Dit zijn namelijk de top 5 nationaliteiten die samen goed zijn voor 90% van de te verwachten hotelgasten die naar België afreizen deze zomer.
52% van de te verwachten hotelgasten deze zomer zijn Nederlandse toeristen. Verwacht wordt dat ongeveer 15% van de hotelgasten in juni, juli en augustus uit Groot-Brittanië komt. Op plaats 3 staan de Duitsers, die goed zullen zijn voor 10% van alle hotelgasten deze zomer. 8% van de hotelgasten deze zomer komt uit Spanje en 5% uit Frankrijk, zo blijkt uit cijfers van trivago.
Britten blijken bereid te zijn het meest uit te geven aan een hotelovernachting in ons land deze zomer. Ze kiezen voor een hotelovernachting van gemiddeld €176 per nacht. Nederlanders kiezen deze zomer gemiddeld voor een hoteldeal van €158. Net als deDuitsers, kiezen de Fransen voor een gemiddelde hotelprijs van €157.
De meeste Duitsers en Britten boeken eind mei hun zomerhotel. Hotels die deze nationaliteiten graag in hun hotel zien komen, doen er goed aan daarmee rekeninfg te houden, en ook in aanloop van deczomer 2018 reeds in mei hun hotelprofiel op trivago zomerklaar te maken. Vorig jaar zochten de Duitsers en Britten vooral in week 22 naar een hotel tijdens de zomervakantie, de week die dit jaar op maandag 29 mei begon.
Nederlanders beginnen in diezelfde week eveneens met het zoeken naar een hotel, maar hebben niet zo’n duidelijke voorkeur om te boeken als hun buren. Fransen en Spanjaarden daarentegen beginnen pas halverwege juni met het zoeken naar een hotel en pieken qua zoekgedrag relatief laat in de zomer, in de eerste weken van augustus.
Verenigingen - Federaties
Club Prosper Montagné blaast 65 kaarsjes uit
Op maandag 12 juni vierde Club Prosper Montagné samen met haar leden en sponsors de 65ste verjaardag van de gastronomische vereniging. Het evenement vond plaats op de site van brouwerij De Koninck te Antwerpen. “Sinds 1952 organiseert onze vereniging, zonder onderbreking, de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Dit is uniek in de wereld van de gastronomie”, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van Club Prosper Montagné. “Onze vzw is sedert 1960 tevens organisator van het concours ‘Eerste Sommelier van België’. Vorig jaar kwam er nog de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ bij. Deze drie wedstrijden zijn bij koninklijk besluit erkend en beschermd als officiële meesterschapswedstrijden. De Minister bevoegd voor Middenstand duidde Club Prosper Montagné aan om deze kook- en servicewedstrijden te organiseren.”
Wedstrijden
Kandidaten S Pelligrino
S.Pellegrino Young Chef, de internationale zoektocht van het gastronomische Italiaanse watermerk naar jong culinair talent, maakte officieel de 10 chefs bekend die zullen deelnemen aan de regionale Benelux-finale. Ze zijn niet ouder dan dertig en werken al minstens een jaar als chef, souschef of chef de partie in een restaurant. Maar liefst zeven Belgische en drie Nederlandse chefs maken kans op een ticket richting de wereldfinale in Milaan. Ze nemen het tegen elkaar op in de Beneluxfinale die zal plaatsvinden in Den Haag in september 2017. De 10 Benelux chef zijn: Erikson Ivanidis souschef bij Oak Gent, Tomek Mroszczak chef bij De Ganzerik Gent, Sebastian Sandor chef bij Restaurant De Pastorale Reet Frederic Chastro chef bij Sōma Antwerpen, Matteo Vannini chef bij Da Mimmo Brussel, Antonio Malerba — souschef bij Little Tokyo Brussel, Loucas Mengal souschef bij L’Eveil des Sens Montigny-le-Tilleul. En dan ook nog drie Nederlandse koks. (JV)
|