LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Kindvriendelijke restaurants nemen toe

Enkele jaren nadat Horeca Vlaanderen  zijn leden aanmoedigde om kindvriendelijk te zijn blijkt uit een rondvraag van NSZ dat de helft van de restaurants nu kindvriendelijk is. En dat in een tijd waarin steeds meer het bordje Adults Only opgehangen wordt. In meer dan de helft van de restaurants krijgen de kinderen tekenmateriaal, zijn er gerechten op maat van kinderen, is er een speelhoek of speeltuin of krijgen de kinderen een attentie bij het buitengaan. Dat alles zorgt ervoor dat kinderen voor minder overlast zorgen. (JV)   

 

 



Algemeen
Erkenning voor Belgisch witblauw-rundsvlees

Waals minister van Landbouw René Collin heeft een aanvraag ingediend om het Belgisch witblauw-rundsvlees te erkennen als beschermde geografische aanduiding (BGA).De beschermde geografische aanduiding zal van toepassing zijn op heel België, en dus niet enkel op een beperkt deel van het grondgebied. Van de 1,2 miljoen runderen in Wallonië is 84 procent van het witblauw ras, zo blijkt uit cijfers van het kabinet van Collin. De erkenning van BGA zal inhouden dat het vlees afkomstig moet zijn van een dier geboren, gehouden, geslacht en versneden in België. Het dier moet bovendien raszuiver zijn en mag enkel lokale voeding krijgen. Het lopende dossier wordt door de drie gewesten van het land gezamenlijk gedragen. Het besluit moet dus ook nog eerst door Vlaanderen en Brussel ondertekend worden,voordat het overgemaakt wordt aan de Europese instanties. Er wordt gehoopt dat de erkenning er volgend jaar zal aan komen. Of dit een meerwaarde zal vormen voor de talrijke restaurants die het vlees al op de kaart hebben staan is nog maar de vraag. (JV)



Algemeen
Grillmasters op Vier

Een beste groentechef van Vlaanderen (Sepper Nobels) én een van de beste barbecuechefs van Vlaanderen en ver daarbuiten (Peter De Clercq) in één televisieprogramma stoppen is waar Vier in geslaagd is. In ‘Grillmasters’ nemen verschillende kandidaten het tegen elkaar op om de beste barbecuechef te worden. Het wordt dus een afvallingsrace met onbekende Vlamingen die de twee topchefs zullen moeten overtuigen van hoe ze met vuur en alles wat erbij hoort omgaan. Peter De Clercq en Seppe Nobels zullen het televisieprogramma in goede banen leiden. De ‘beste barbecuechef’ en de ‘beste groentenchef ’ zullen negen weken lang tien duo’s fileren in een afvallingsrace rond bbq. Tien grillkoppels, geselecteerd uit een groep van dertig, gaan de strijd aan om uiteindelijk de ‘Grillmaster’ te worden. Elke week krijgen zij een opdracht en is het de bedoeling dat zij de meest imponerende, origineelste en beste barbecuecreaties neerzetten. Het televisieprogramma komt overgewaaid uit Zweden waar het al aan zijn vijfde seizoen bezig is. Het programma bij Vier komt in april volgend jaar op de buis. Het BBQ seizoen van 2018 zou er dus wel eens heel anders kunnen uitzien en niet alleen voor de huis- en tuinkok maar wellicht dat er ook veel tips tussen zullen in zitten voor wie in de horeca vernieuwend aan de slag wil gaan met de bbq volgende zomer. Hoewel de juryleden nu al benadrukken dat het vuur onder de rooster niet alleen voor de zomer is voorbehouden maar ook in de winter kan. Toch iets om naar uit te kijken, tussen de vele kookprogramma's door. (JV)



Algemeen
Geen zomerakkoord voor de horeca

Dagenlang hebben de ministers onderhandeld over een zomerakkoord. Horeca Vlaanderen reageert teleurgesteld op de maatregelen van het zomerakkoord. De maatregelen van het zomerakkoord zijn een mager beestje voor de horecasector. De verwachtingen lagen nochtans hoog. De belofte om de meeropbrengsten die de invoering van de witte kassa heeft gegenereerd terug te investeren in de sector wordt verbroken.  Ook de beloofde  vereenvoudiging van de toepassing van de  RSZ-korting voor gebruikers van de kassa is niet opgenomen. Tijdens de totstandkoming van het regeerakkoord in 2014 werd hiervoor drieënnegentig miljoen euro gebudgetteerd, vandaag wordt hier nauwelijks vijf miljoen van gebruikt. Ondanks dat Horeca Vlaanderen aan alle partijen voorstellen heeft gedaan om de maatregel beter toepasbaar te maken. Ook de verlaging van de bedrijfsvoorheffing voor nachtarbeid gaat aan de horeca voorbij.  De invoering van de flexijobs in andere sectoren zal het voor de horeca moeilijker maken om flexijobbers te vinden. Die andere sectoren moeten trouwens nog geen witte kassa hebben. De horeca is nog steeds de enige sector waar een geregistreerd kassasysteem is ingevoerd. Daarnaast kan iedereen maandelijks weldra vijfhonderd euro onbelast bijverdienen. Iemand die bijvoorbeeld verhuurt via AirBnB kan zo jaarlijks zesduizend euro netto verdienen. Dat is een typevoorbeeld van oneerlijke concurrentie te opzichte van hotels en B&B’s. Horeca Vlaanderen kondigt een juridische veldslag aan. (JV)



Algemeen
Ode aan Willy Slawinski

Dat de chef van Apicius in Gent zijn tijd ver vooruit was, daar is iedereen het over eens. Eigenzinnig en visionair, gepassioneerd tot in het absurde en zo perfectionistisch dat het pijn deed.  "Waarschijnlijk het grootste talent dat de Belgische keuken ooit heeft gekend, en jammer genoeg kreeg hij nooit de erkenning die hij verdiende", zei Piet Huysentruyt ooit, en hij noemde Willy Slawinski als de chef die hem inspireerde om de omslag te maken van een conventionele naar een vernieuwende keuken. Luc Bellings ging bij Slawinski in de leer en ook hij is vol lof over de kok.”

 

 

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Sectoronderhandelingen voor horeca

De tweejaarlijkse sectoronderhandelingen voor de horeca hebben, na lange en moeizame gesprekken, eerder deze maand geleid tot een nieuw sectorakkoord voor 2017 en 2018. Het is nog even wachten tot alle afspraken in cao’s en KB’s worden gegoten, maar dit zouden de belangrijkste wijzigingen zijn.

Lees meer ...

Algemeen
Van Antwerpen naar Amsterdam

‘Le Formidable’, het cruiseschip dat voor Antwerpen als vaste verblijfplaats koos, vaart vanaf september als partyhotelschip voor een weekend Amsterdam uit. De partycruises zullen op vrijdag vanuit de haven van Antwerpen om 16 uur koers zetten naar Amsterdam. Telkens worden een buffet en party georganiseerd in het thema van de jaren ’70-’80 en ’90. Na een nachtje varen en feesten komt Le Formidable op zaterdagochtend aan in de haven van Amsterdam.

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Witte kassa begint door te wegen bij restaurants en brasseries: 11 procent meer faillissementen, 5 procent meer stopzettingen en 4,5 procent minder starters

Uit een analyse die ondernemersorganisatie NSZ maakte op basis van cijfers van handelsinformatiebureau Trends Business Information blijkt dat nu pas de eerste echte klappen in de horecasector volgen als gevolg van de verplichte introductie van de witte kassa sinds 1 januari 2016. In ons land nam tijdens de eerste helft van dit jaar het aantal faillissementen en het aantal stopzettingen met resp. 11 en 5 procent toe bij de restaurants en de eetgelegenheden ten opzichte van de eerste zes maanden van 2016. Voor NSZ is het ook duidelijk dat de compenserende maatregelen voor de sector niet volstaan.

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Antwerpen wordt gaststad van AWC

Antwerpen wordt van 12 tot 14 maart 2018 gaststad van het Association World Congress (AWC), een jaarlijkse bijeenkomst van honderden internationale beleidsmakers die in grote mate bepalen waar de voornaamste zakencongressen worden georganiseerd. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wil er Vlaanderen in de kijker zetten als aantrekkelijke bestemming voor congrestoerisme. Op het AWC komen gemiddeld zowat 450 managers, financieel en algemeen directeurs en consulenten af die stuk voor stuk sleutelfiguren zijn in de markt van congressen en conferenties. Toerisme Vlaanderen, Visit Antwerpen en het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (het nieuwe congrescentrum rond de Elisabethzaal) haalden het AWC naar Antwerpen en werken momenteel een programma uit om Vlaanderen daar te promoten als congresbestemming. Het zou de eerste keer zijn dat het AWC in Vlaanderen wordt georganiseerd. In 2007 was Brussel wel al gaststad voor het evenement. Het congrestoerisme is ook voor de horeca en in het bijzonder voor de hotels een belangrijke bron van inkomsten. (JV)



Catering
Turnover bij Events Catering Bevers

De bezoekers van het wereldkampioenschap veldrijden, van de Gentse Feesten of Dranouter en talrijke andere evenementen konden er al kennis mee maken, de vernieuwde aanpak van Events Catering Bevers. Bevers wil zich op unieke wijze profileren met een VIP–formule. De publiekscateraar stopt met de verkoop van industriële snacks. De Kempense cateraar vroeg aan slagerij Carmans uit Beringen een aantal exclusieve kwaliteitssnacks voor hen te ontwikkelen en produceren zoals braadworsten, een rundsburger en gehaktballen. De frieten komen voortaan van verse aardappelen van Franken Agro uit Mol-Postel. Op de events worden de ambachtelijke producten mooi gepresenteerd en verkocht vanuit keurig gedecoreerde kramen. “Onder invloed van onder meer kookprogramma’s zijn mensen zich veel meer bewust van wat ze eten”, weet Jaak Francken. “Daarom kiezen we nu 100% voor ambachtelijke producten. We brengen de VIP-catering naar het grote publiek.” Het nieuwe assortiment verdringt de traditionele fastfood. Of de concurrentie het voorbeeld zal volgen is nog niet duidelijk. (JV)   

 

 



Hotellerie
Knip voor hotel Colombus

Wegenwerken zijn er zowat overal in Vlaanderen of er  zijn ciculatieplannen. De knip in de Antwerpse Leien en zeker de voorbereidende werken hebben al minstens één slachtoffer geëist. Het hotel Colombus in de Frankrijklei, schuin tegenover de opera, is na een moeilijke periode failliet verklaard. Het hotel had al een dip maar de finale doodsteek was de knip. Geen toegankelijkheid en een bouwput voor een lange tijd voor de deur is geen postief uitgangspunt om het hotel over te laten. (JV)



Hotellerie
Vernieuwd Parkhotel in Roeselare

Tegen midden 2018 komt er een vernieuwd Parkhotel in Roeselare. Naast het bestaande hotel aan het Stationsplein komt er een nieuwbouw met 12 luxueuze kamers en een wellness. Ook de ontbijtruimte krijgt een nieuwe plaats in het hotel. Na de ingrijpende verbouwingen zal het Parkhotel over ongeveer 100 kamers beschikken. Het is de bedoeling om de wellness en de nieuwe ontbijtruimte ook open te stellen voor niet-hotel gasten. In het bestaande hotel worden ook enkele kamers onder handen genomen en vernieuwd. (JV)

 

 

 

 

 

 



Ondernemingen - Bedrijven
Manna foods maakt kinderen blij

Sauzenproducent Manna Foods uit Wijnegem scoorde recent met opmerkelijke social media filmpjes rond de succesvolle Kempense muziekbroers Van Echelpoel. De filmpjes maken deel uit van een actie waarmee Manna Foods de Cliniclowns wil steunen. De social media filmpjes, gemaakt in samenwerking met reclamebureau Mosquito uit Herentals, tonen het Kempense muziekfenomeen Van Echelpoel in een op het eerste gezicht gehackte versie van een van hun hits. In een latere fase bleek dat Van Echelpoel mee in het complot zat en met de actie bovendien van Manna Foods 20.000 € mocht overhandigen aan de Cliniclowns.

 

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Uitbreiding voor Sligro in België

De Nederlandse voedingsgroep Sligro Food Group bouwt in het najaar een eerste vestiging op het Eilandje in Antwerpen. Sligro wil met de vestigingen van ISPC en Océan Marée samen met Java en de Sligro-activiteiten in België de komende jaren gaan samenvoegen tot een centraal platform en operatie voor de Belgische markt. Alles wordt gecoördineerd vanuit het hoofdkantoor van Java Foodservice in Rotselaar, dat ook tot de Sligro-groep behoort.

 

 

Lees meer ...

Snelrestauratie
Brussele architectuurwedstrijd voor frituren

België heeft zijn culinaire troeven, zijn bier maar ook zijn frieten. Die laatste moeten wel uit fatsoenlijke frietkoten komen vinden ze in Brussel. Daarom loopt nog tot eind oktober een wedstrijd waarbij architecten acht verkavelde frietbarakken een nieuwe look moeten geven. Daarbij moeten de nieuwe kiosken niet alleen functioneel zijn maar moeten ze ook een typisch Brussels karakter uitstralen. Naar het voorbeeld van de Londense telefooncabines moeten de frietkoten ook een iconische architectuur creëren rond  Belgische, Brusselse frietcultuur. Uitkijken wat het resultaat zal zijn. (JV)   
 



Snelrestauratie
Würst in Antwerpen

In de Maalderijstraat te Antwerpen is het derde Würst-filiaal van Jeroen Meus open gegaan. De ‘haute dog’-zaak van de tv-kok bevindt tussen de Handschoenmarkt en de Grote Markt. Meus verklaarde tijdens de opening dat hij heel blij is terug in Antwerpen te zijn. Na thuisstad Leuven en de keuze voor een toplocatie in Gent móést Antwerpen aan de beurt zijn. “Ja, en dat zeg ik niet om te slijmen. Mocht ik indertijd geen aanbieding van een Leuvens restaurant hebben gekregen, dan zou ik hier nog wonen. Ik ben heel blij hier terug te zijn. Ik had zelfs heimwee” . Na zijn studie aan de hotelschool in Koksijde werd hij aangenomen in het Antwerpse Hilton-hotel, maar hij kende Brabo al toen hij stage liep in het   Park Lane Hotel. Dus Jeroen en zijn medewerkers nu terug met zijn derde Würst terug in Antwerpen. Het concept is hetzelfde gebleven zoals in Leuven en Gent. Daarnaast is Würst ook redelijk mobiel met aanwezigheid op verschillende festivals. (JV)



Snelrestauratie
Burger King honger niet te stillen

Eind juni opende het eerste Burger King-restaurant in België, naast de bioscoop van Metropolis in Antwerpen. Ondertussen is ook Charleroi aan de beurt maar de fastfood honger lijkt nog helemaal niet gestild. De licentiehouder van de Amerikaanse hamburgerketen voor België is ook de eigenaar van Quick. CEO Kevin Derycke wil de volgende vijf, zes jaar groeien naar 140 tot 150 restaurants. Dat betekent een groei met bijna de helft in een hamburgermarkt die naar verwachting slechts met 1 procent per jaar vooruit zou gaan. Kevin Derycke, CEO van de NV Burger Brands Belgium (de holding erboven is NV QSR Belgium. QSR staat voor Quick Service Restaurant, ook de afkorting van het aandeel van het in New York beursgenoteerde Burger King), kijkt met spanning naar de resultaten van de eerste restaurants van de Amerikaanse hamburgerketen in België. De opening in Antwerpen zorgde alvast voor een totale overrompeling. Lange wachtrijen maar desondanks toch een vlotte bediening. Het slagveld van de hamburgerketens is niet gladgestreken. McDonald's krijgt meer tegenstand nu Burger King hier is neergestreken en Quick een tweede adem heeft gevonden. En dan trekken die laatste twee nog eens hand in hand naar het slagveld. Neem daarbij dat steeds meer andere zaken of fastfood-zaken zich op de betere hamburger toespitsen en de strijd is volledig los gebarsten. (JV)



Snelrestauratie
Toch nog Belgische frieten

Vlaams minister Ben Weyts vreesde even dat de traditionele manier van frieten bakken in ons land zou verdwijnen. Aanleiding voor Weyts' bezorgdheid was het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen. Die stof komt vrij bij verhitting van onder meer aardappelen. Daarom wou Europa regels opleggen die bepalen dat aardappelen moeten worden geblancheerd alvorens ze af te bakken. Niet in België zei Weyts. "Het zou zonde zijn als de Europese Unie deze hemelse culinaire traditie zou verbieden." De minister en de frituuruitbaters hebben hun slag thuisgehaald. Voorbakken en dan bij een tweede bakbeurt goudbruin en knapperig laten worden. Het blancheren van frietjes wordt dan toch niet verplicht. Onze Belgische frietkotcultuur is net als de Belgische biercultuur immaterieel cultureel erfgoed. Dat hebben  de frituristen op de vooravond van de nationale feestdag gevierd aan het Atomium in aanwezigheid van Prins Laurent, de Minister President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Minister van Staat Herman De Croo en de Gemeenschaps- en Gewestministers van Cultuur en Landbouw. Voor ons een kleintje met mayonaise (JV)



Snelrestauratie
De Blauwe Frituur uit Kortrijk is Frituur van het Jaar 2017

Kris Vanhaerents, uitbater van De Blauwe Frituur langs de Doorniksesteenweg te Kortrijk, kreeg op donderdag 20 juli uit handen van ex-Miss België Véronique De Cock en burgemeester Vincent Van Quickenborne de trofee ‘Best-Frit frituur van het Jaar 2017’ overhandigd. Deze trofee wordt sedert vijf jaar toegekend aan de frituur die van de consumenten het meeste stemmen krijgt. De Blauwe Frituur kreeg ongeveer 5000 stemmen, en daarmee komt de trofee voor het eerst naar West-Vlaanderen. Op de foto staan ook nog dochter Ulrike en haar vriend Lawrence Mellebeek, die allebei ook in het vaste Blauwe Frituur team werken. Best-Frit lid Spuntini is hofleverancier van De Blauwe Frituur. Een reportage over deze frituur vindt u in de komende editie van ons vakblad Frituur&Snack.

 



Toerisme
Opbloei toerisme mede dankzij horeca

Na de aanslagen van vorig jaar is de toeristische sector aan meer dan een come back bezig. Volgens de cijfers van de eerste vier maanden van dit jaar kreeg Vlaanderen al 9 procent meer toeristen over de vloer dan in 2016. Vergelijken met 2016 is niet aan de orde, maar het is ook meer dan tijdens het recordjaar 2015, een jaar zonder aanslagen. In de eerste vier maanden kreeg Vlaanderen al 311.600 of 9 procent meer toeristen over de vloer. Het aantal toeristische overnachtingen lag 475.300 (of 6 procent) hoger dan vorig jaar. Tegenover recordjaar 2015 gaat het om een toename met 2 procent. De internationale aankomsten stegen met 12 procent, de binnenlandse met 6 procent. Bij de overnachtingen ging het om een toename met respectievelijk 8 en 5 procent. De toeristen komen vooral uit Spanje, Ierland, maar ook het aantal Russen, Amerikanen en Chinezen nam toe. Van de buurlanden vertonen Duitsland (+9 pct) en Nederland (+6 pct) de sterkste stijging in het aantal overnachtingen. De Vlaamse Meesters met inbegrip van het cultureel en architectuur erfgoed, de wielercultuur maar niet in het minst de gastronomie zijn sterke troeven. Ook de kust is zeer tevreden over het voorjaar en de eerste helft van de zomervakantie. Door de inspanningen van alle toeristische verantwoordelijken lijkt Vlaanderen een topbestemming te worden. Mede met dank aan de horeca. (JV)    



Wedstrijden
Finalisten Bocuse d'Or

Een leesjury heeft de vijf kandidaten bekend gemaakt die op 19 november tijdens Horeca Expo het tegen elkaar moeten opnemen om de Belgische finalist te worden om deel te nemen aan de Europese Finale Bocuse d’Or in Turijn in juni 2018. Kenny Bernaerts van Studio Bern, Lode De Roover van Fleur de Lin uit Zele, Dany Lombart van Le Val d’Heure - Montigny le Tilleul, Karen Torosyan van Bozar uit Brussel en Jan Van de Velde van Martinique uit Mechelen zullen op 19 november in Gent culinair moeten strijden voor een ticket naar Turijn. (JV) 

 

 

 



Wedstrijden
Viskok 2018

Voor de 29ste keer gaat VLAM tijdens  Horeca Expo op zoek naar het lekkerste en origineelste gerecht met de ‘Vis van het Jaar’ in restaurants. Hoofdingrediënt is dit jaar rode poon. Voorzitter van de wedstrijd is Filip Claeys van restaurant De Jonkman en medestichter van de NorthSeaChefs. Behalve de befaamde titel ‘VISKOK VAN HET JAAR’ liggen er nog fantastische prijzen  klaar. De winnaar sluit zich aan in de rij topchefs die de wedstrijd de voorbije jaren wonnen.

 

 

 

Lees meer ...

by communitysoft.com