LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
myRENTOKIL: Online & Realtime rapportering

Uw ongedierteplan altijd bij de hand - in één simpele muisklik
myRentokil is het online & realtime rapporteringsysteem van Rentokil waarmee u altijd en overal toegang hebt tot uw ongedierteplan. Alle lokazen en/of elektrische vliegenvangers worden nauwkeurig aangebracht op een plattegrond van uw bedrijf en opgeslagen op uw persoonlijke en beveiligde myRentokil website. Bij elke inspectie registreert onze servicemedewerker alles rechtstreeks in het systeem aan de hand van zijn zakcomputer. Hij noteert ook aanbevelingen die u helpen om problemen met ongedierte in de toekomst te vermijden. Op deze manier bent u steeds perfect op de hoogte van de stand van zaken en kunt u taken delegeren. Bovendien kunt u in myRentokil grafieken en rapporten genereren die u kunt voorleggen bij controles van het FAVV.

 

 

 

 

Lees meer ...

Actua
Broodjes bestellen via Facebook en Facebook Messenger ! ! !

Online eten bestellen wordt steeds populairder. Lunch en broodjes bestellen via Internet neemt dagelijks toe.
Maar gebruikers vinden het meestal te omslachtig. Een nieuwe app. downloaden, een uitgebreide registratie procedure……zijn de oorzaken dat consumenten afhaken.
Het kan eenvoudiger!!!
Waarom niet bestellen via de sociale media: Facebook en Facebook Messenger?
Ask Emma biedt de oplossing.

 

 

 

Lees meer ...

Algemeen
Vrijdag frietjesdag

Volgens VLAM  is vrijdag de populairste frietjesdag. Gemiddeld 414.000 Vlamingen (of 6,4 %) trekken op vrijdag naar de frituur. Het is een beloning voor de studenten die na een schoolweek thuis neer strijken of de afsluiting van een werkweek. Ook op de menu’s van restaurants staan frieten op vrijdag steevast op het menu. Vrijdag visdag wordt dus volgens de peiling vrijdag frietjesdag. (JV)



Algemeen
Meer dan 200.000 jobstudenten tijdens de zomer

Voor het eerst tellen uitzendbureaus meer dan 200.000 jobstudenten die tijdens de zomer aan de slag gingen. Er is sprake van een stijging van 5 % tegenover de maanden juli, augustus en september van vorig jaar. Als reden wordt de betere conjunctuur, het mooie weer in juli (vooral goed voor de horeca), de versoepelde regels rond studentenarbeid en het tekort aan arbeidskrachten waar vooral de horecasector mee kampt. (pvo)    

 

 

 



Algemeen
Startende horecabazen kunnen project uittesten in Mechelen

Starters in de horeca kunnen hun concept uittesten in het vroegere café Autobus in Mechelen. Het initiatief kadert in het project ’The Box in Vlaanderen’, dat dan weer een onderdeel is van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) dat zich tot doel stelt de economische en sociale cohesie in de Europese Unie te versterken. Dergelijke ‘Retailboxen’ -  eigenlijk een soort ‘proeftuin om het ondernemersplan af te toetsen met de realiteit – zijn er al in Gent, Genk, Brugge en Turnhout. In Mechelen wordt wel de nadruk gelegd op de horeca, vanuit de motivatie dat de faillissementscijfers in deze sector vrij hoog liggen. (pvo)

 



Algemeen
Aantal horecazaken in Antwerpen groeit met drie procent

De voorbije vier jaar is het aantal horecazaken in de stad Antwerpen gestegen met drie procent. De meeste nieuwe horecazaken werden geopend in het historisch centrum en het Zuid. Het zijn vooral koffiezaken die deze stijging hebben bewerkstelligd. De leegstand van het aantal horecazaken daalt ook, van 12.8 % in 2013 naar 11.7 % nu. Toch zit men nog boven de 10.5 % van 2010. Volgens het stadsbestuur zorgt de heraanleg van straten en pleinen voor een positief effect. Men verwacht dan ook veel van de vernieuwing van de Gedempte Zuiderdokken, de zone Operaplein- de Keyserlei en de Cadixwijk. De komst van creatieve horecaondernemers zou ook stimulerend werken. (pvo)



Algemeen
Geen Nederlands geen exploitatievergunning

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte wil in de kamer een voorstel indienen waarbij lokale overheden de wettelijke mogelijkheden krijgen een exploitatievergunning voor cafés en gokkantoren te laten afhangen van de kennis van het Nederlands. Momenteel kunnen cafés en gokkantoren niet efficiënt genoeg gecontroleerd worden omdat de uitbater of het personeel geen Nederlands spreekt en dus ook de regelgeving niet goed begrijpt. (JV)



Algemeen
Beste vrouwelijke kok ter wereld

Ana Ros van restaurant Hisa Franko in de afgelegen Socavallei in Slovenie is uitgeroepen tot  'Beste vrouwelijke chef ter wereld 2017' . Een erkenning die ze graag meedraagt want het bewijst dat een vrouw in de keuken nog altijd een dubbele job doet. In een reportage op  Netflix, in de serie Chef’s Table doorbrak haar onbekendheid.  Haar bekendheid werd nog groter toen ze in Melbourne met haar restaurant op plaats 69 belandde van de 'San Pellegrino 100 beste restaurants ter wereld', en ze een speciale award kreeg als beste vrouwelijke chef.  Ana Ros is een duivel doet het al. Haar keuken, inkopen doen bij de plaatselijke boeren, zelf bloemen en kruiden plukken en dan nog haar gezin. (JV)



Algemeen
Horecasector van plan aan te werven tijdens 4de kwartaal

Volgens de Manpower Barometer zou de Horecasector extra mensen aanwerven het volgende kwartaal. Omgerekend 5% van de horecawerkgevers die ManpowerGroup heeft bevraagd, is van plan om medewerkers te rekruteren. Amper 2% zou mensen ontslaan terwijl 93% zijn personeelsbestand status quo wil houden. Na uitzuivering van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose(*) – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – een voorzichtig positieve score van +1. Dat betekent een stijging met 4 procentpunten ten opzichte van vorig kwartaal en met 3 punten in vergelijking met het 4de kwartaal 2016.

 



Beurzen - congressen - evenementen
Speedate Event

Foodservice Alliance, het kennisnetwerk voor bedrijven en organisaties die beter willen renderen in de wereld van eten en drinken organiseerde op 12 september het allereerste FOODSERVICE SPEEDDATE EVENT van de Benelux. 'De Oude Vismijn' van Gent was het decor. Er waren 200 suppliers en buyers te gast om er in korte dates kennis te maken met elkaar. Innovatieve toeleveranciers werden gematcht met de belangrijkste formules en ketengeorganiseerde bedrijven in de horeca, catering en conveniencemarkt. De toeleveranciers presenteerden hun meest innovatieve producten en concepten.Naast de speeddates verzorgde Gert Laurijssen van Foodservice Alliance een presentatie over de meest interessante ontwikkelingen in de Belgische foodservicemarkt. Tussendoor werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om te netwerken en uiteraard ook om van producten te proeven. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Chefs tour in Gent

Op dinsdag 26 september organiseert Flanders Food Faculty een Chefs Tour in Gent. Met een kleine groep chefs en horecaondernemers gaan ze op verkenning in Gent om te kijken welke trends er spelen, zowel in de keuken als op gebied van producten en concepten in de herfst. Welke trends leven er nu op gebied van ingrediënten, producten en beleving tijdens de herfst? Denk aan paddenstoelen, wild, herfstbier, vis, koffie etc. Kortom, producten die op hun best zijn in de herfst. Er is onder andere een bezoek bij het Gentse restaurant Volta. Daar zal chef Davy De Pourcq de deelnemers meenemen naar zijn keuken om te tonen hoe hij creatief omgaat met herfstgroenten van eigen bodem.

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Food Paradise Day

De Brugse chocolatier Dominique Persoone begint de herfst met een nieuw en gedurfd initiatief onder de noemer ‘Food Paradise Day’. Het concept komt tot stand na ruggespraak en in samenwerking met de West-Vlaamse meesterkoks Filip Claeys (De Jonkman) en Rudi van Beylen (Hof ten Damme). Food Paradise Day huurt het Brugse concertgebouw voor één dag af, en wil in de eerste plaats de leerlingen van de Vlaamse hotelscholen kennis laten maken met de nieuwste trends in de foodwereld, inclusief showcooking en getuigenissen van topchefs. Dominique Persoone noemt het initiatief “een dagje kennis maken met het leven achter het fornuis”. De bedoeling is vooral het jonge volkje warm maken om hun initiële passie voor koken nog aan te zwengelen, zodat ze voor het beroep kiezen. Nu gaat volgens Persoone en zijn collega’s meesterkoks nog te gemakkelijk en te veel talent verloren. ‘Food Paradise Day’ gaat door op 21 september. (JV)



Beurzen - congressen - evenementen
Just beer

  Bierfestival Just Beer is een nieuw evenement dat in het weekend van 11 november plaatsvindt in hal 4 van  Kortrijk Xpo. Naast een flink aantal geselecteerde Belgische brouwerijen zullen ook bierbrouwers uit de rest van Europa aanwezig zijn. Het nieuwe Kortrijkse bierfestival Just Beer brengt een aantal geselecteerde brouwerijen samen. Van Brouwerij Van Steenberge, Roman en Omer Vander Ghinste tot aan de trappisten van Westmalle. De brouwers stellen op Just Beer bovendien hun nieuwste en meest innovatieve creaties voor. Voor wie het moeilijk vindt om te kiezen, zijn er speciale smaakroutes samengesteld door Sofie Vanrafelghem. Op basis van smaak en voorkeur krijgen bezoekers per smaakroute zeven degustaties van 10 cl voorgesteld in opbouwende volgorde. Tijdens het festival ligt de focus op ‘beer and food’. Er worden verschillende workshops georganiseerd rond het thema en de bezoekers zullen ook zelf aan de slag kunnen. Er wordt  een link gelegd tussen de aanwezige bieren en de verschillende foodtrucks. Per brouwerij worden tips gegeven voor passende hapjes, die te koop zullen zijn bij de cateringpunten. Aan een infostand zullen de biersommeliers advies geven over het combineren van favoriete bieren bij het juiste gerecht. De toegang is gratis.  Wie bieren wil proeven, koopt een degustatiepack. De voorverkoop is reeds gestart. Meer info op www.justbeer.be. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Eerste ‘feministische’ café in Brussel geopend

Eind deze maand opent café Le Poisson sans bicyclette’ de deuren. Het café krijgt een plek in het Huis van de Vrouw in Schaarbeek. In Poisson sans Bicyclette zal alles in het teken van de vrouw staan. Er zullen concerten plaatsvinden met alleen maar vrouwen, films geprojecteerd van vrouwelijke regisseurs en ook de dranken- en spijkaart is volledig op vrouwelijke leest geschoeid. Hoewel het een feministisch café is, zijn mannen ook welkom. (pvo)

 

 

 

 

 



cafés - brouwerijen - discotheken
Worden beginnende Brusselse cafés bedreigd?

De eigenaar van het toekomstige Hall Café aan de Hallepoort kreeg op zijn rolluik een waarschuwing om zich uit de voeten te maken of anders de gevolgen te dragen. Letterlijk stond er ‘Als je onze buurt gentrificeert met je bar, slaan we je ruiten in’. Met gentrificeren bedoelt men opwaarderen van een wijk met hippe projecten, waardoor een middenklasse wordt aangetrokken, met als gevolg dat de lagere klasse moet ophoepelen. Naar verluidt zouden er nog andere cafés in de Marollenwijk dergelijke boodschappen hebben gekregen. De politie onderzoekt nu of er sprake is van een echt dreigement. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Brouwerij Van Honsebrouck start met Michelle’s Pub

In Brouwerij Van Honsebrocuk in Izegem komt een bruine kroeg. Die krijgt een vaste stek in de Troonzaal, die gebruikt werd als kleine feest- en vergaderzaal. Gezicht van de pub, die in december opengaat, wordt Michelle, de 19-jarige dochter van Xavier Van Honsebrouck. Daarmee maakt de vijfde generatie binnen de brouwersfamilie zijn intrede. De pub wil geen concurrentie aangaan met de plaatselijke horeca en is enkel open van maandag tot zaterdag, van 10 uur tot 20 uur. (pvo)

 

 



Hôtellerie
Charleroi Airport Hotel kom in het nieuws door verhuring goudvis

Het Charleroi Airport Hotel is wereldwijs in het nieuws gekomen door de stunt om goudvissen te verhuren aan eenzame gasten. In het hotel staat een bordje ‘Alone in your room, and want company? Rent-a-fish’. Deze service kost 3.5 euro. Deze stunt bestond al enkele jaren, maar de bal ging aan het rollen toen een Nieuw-Zeelandse radioproducer dit onlangs tweette. Dit werd nu wereldwijd opgepikt. De meeste reacties zijn positief, al beginnen er zich nu ook al dierenactivisten te roeren, die vinden dat de vis in een te kleine visbokaal zit. (pvo)

 

 



Hôtellerie
13 % meer gasten in Mechelse hotels deze zomer

De toeristische campagne ‘Zomer in Mechelen’ kan een succes genoemd worden. Er waren afgelopen zomer 13 % overnachtingen te noteren in de hotels. Van 19 juni tot einde augustus organiseerde Visit Mechelen en de Mechelse Hotel Association een Facebookcampagne om de stad te promoten. En dat heeft hun blijkbaar blijkbaar geen windeieren opgeleverd. (pvo)



Hôtellerie
Hoteltarieven gaan wereldwijd lichtjes stijgen

Advito's 2018 Industry Forecast voorspelt een matige toename in hoteltarieven wereldwijd.  De forecast geeft ook aan dat het gebrek aan hotelkamers voor voorkeurstarieven een steeds groter probleem wordt. Een van de grootste uitdagingen waar zakelijke inkopers en reisafdelingen tegenaan lopen, is de beschikbaarheid van hotelprijzen. Hotels gaan steeds doordachter om met yield management, waardoor het voor zakenreizigers moeilijker wordt om voorkeurstarieven te vinden en te boeken. Onderzoek van Advito toont aan dat die tarieven wereldwijd in 24 procent van de gevallen niet beschikbaar waren, bij Europese hotels soms zelfs 33 procent. Bedrijven die audits van standaardhotelprijzen en prijsbeschikbaarheid uitvoeren en na een boeking hotelprijzen blijven monitoren op prijsverlagingen tot op het moment van inchecken, zijn het beste voorbereid op deze uitdaging. (pvo)



Hôtellerie
Nieuwe hoop voor Thermae Palace

Het Oostendse Thermae Palace Hotel, eigendom van de stad Oostende en van het Vlaams Gewest (elk voor 50 procent), is dringend aan een opknapbeurt toe. De publieke overheden rekenen daarvoor in de eerste plaats op de privé-sector. In deze fase zouden drie partijen interesse hebben om het fabuleuze hotel in ere te herstellen. Eén van die partijen is de familie Vanmoerkerke, vertegenwoordigd dor vader Mark en kinderen Olivia en William. De Vanmoerkerkes verkregen in 2013 al de vergunning om het hotel te mogen uitbaten. Die hoteluitbating zou ook rendabel zijn. De voorbije dagen verklaarde de familie Vanmoerkerke zich in de media bereid bereid om, weliswaar onder bepaalde voorwaarden, fors te investeren in het hotel. Volgens Mark Vanmoerkerke moet Thermae Palace een heus belevingshotel worden, en dus vooral meer zijn dan een aanbieder van hotelkamers. Hierbij moet in de eerste plaats gedacht worden aan een uitgebreid welness gedeelte. De Vanmoerkerkes hebben de broodnodige investering geraamd op zo’n 70 tot 80 miljoen euro, geld dat de familie naar eigen zeggen ook wil ophoesten. In het businessplan moeten echter ook de banken en de overheden - in de vorm van subsidies - mee stappen. Een andere voorwaarde is dat er in het hotel ook plaats wordt geruimd voor private woonruimte. Naast de Oostendse familie Vanmoerkerke is ook de Mechelse bouwgroep Willemen (gesteund door kapitaal uit Qatar) en het Britse CHB Red kandidaat om het Thermae Palace de glorie van weleer terug te bezorgen. (JV)



Ondernemingen - Bedrijven
Tork PeakServeTM handdoekdispenser bedient grote menigten zonder onderbreking

Drukbezochte toiletten op bijvoorbeeld vliegvelden en stadions kunnen vaak vies en overvol zijn. Speciaal voor deze locaties introduceert Tork, onderdeel van Essity en wereldwijd leverancier van hygiëneproducten, vandaag een nieuwe oplossing waarmee bezoekers hun handen sneller en eenvoudiger kunnen drogen: Tork PeakServeTM. De dispenser bevat een nieuw soort papieren handdoekjes waardoor het een grotere capaciteit kan bieden. Bovendien vloeien de doekjes sneller en onafgebroken door de dispenser. Facility managers kunnen hierdoor per navulling 250 procent meer bezoekers bedienen.  Korte film met meer informatie over Tork PeakServeTM: https://youtu.be/qZwgx9WNK5I

 

 

 



Ondernemingen - Bedrijven
Nieuw in België: online eten bestellen én betalen met elektronische maaltijdcheques dankzij Monizze en one2three

De one2three oplossing voor de horeca – met een sterke focus op afhaalzaken – laat al langer toe om van eender waar via een mobielvriendelijke app of website bij een aangesloten zaak een maaltijd te bestellen.  Ook de geïntegreerde online betalingsmodule is populair. Met de integratie van Monizze, de  specialist in 100% elektronische maaltijd, eco en cadeau cheques, krijgt de klant voor het eerst in België de mogelijkheid om de maaltijdcheques ook in te zetten bij het online bestellen van een maaltijd. Hiermee wordt opnieuw een stap dichter gezet naar een groter comfort voor de gebruiker, die kan kiezen welke betalingsmethodes hij wil inzetten, ook online.

One2three is een online bestelsysteem dat beschikbaar is in steeds meer horecazaken.  Consumenten kunnen rechtstreeks via de app of website bestellen, en het platform is bijzonder populair bij frituren, broodjeszaken en bedrijfsrestaurants. Monizze ontwikkelt en levert elektronische oplossingen die het welzijn van de werknemers en de performantie van de bedrijven ten goede komen. De elektronische oplossingen van Monizze zijn efficiënte en economisch verantwoorde middelen die u helpen de koopkracht van uw werknemers te verbeteren. Sinds 2015 maakt Monizze deel uit van Groupe UP (http://up-group.coop/).



Ondernemingen - Bedrijven
Ardo en VLM Foods bundelen hun krachten op de Noord-Amerikaanse markt

De Europese marktleider voor vriesverse voeding Ardo heeft een meerderheidsaandeel verworven in VLM Foods, een gereputeerd leverancier van verwerkte voeding in Noord-Amerika, met hoofdzetel in Montreal en een omzet van EUR 129 miljoen (USD 143 miljoen). Naast VLM Foods omvat de deal ook een controlerend belang in Compañia Frutera La Paz S.A., Costa Rica’s grootste producent van vriesverse ananas. Hierdoor kan Ardo zijn aanbod vriesvers fruit uitbreiden.

VLM Foods is zeer goed gepositioneerd op de Noord-Amerikaanse markt dankzij een sterk merkimago, een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsproducten en een expertise in de Noord-Amerikaanse regelgeving op vlak van compliance en voedselveiligheid. De combinatie van Ardo’s leiderschap op vlak van duurzame landbouw, kwalitatieve verwerking en productinnovatie zal zorgen voor een marktgroei van VLM Foods en zal Ardo een sterk Noord-Amerikaans platform bezorgen.

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Nieuwe topman bij ISPC-Sligro

Op 15 oktober zal Rudi Petit-Jean aantreden als directeur van Sligro-ISPC in België. Hij wordt verantwoordelijk voor de integratie van het dit jaar overgenomen ISPC en de uitbouw van het vestigingennetwerk van Sligro-ISPC. Als directeur Sligro-ISPC zal Petit-Jean deel uitmaken van het directieteam van Sligro Food Group Belgium. Hij neemt in deze rol de verantwoordelijkheden over van Ivan Sabbe, die na de acquisitie in 2016 van ISPC door de Nederlandse groep Sligro was aangebleven als directeur. Rudi Petit-Jean heeft de afgelopen 20 jaar als formuledirecteur van Gamma in België de keten laten groeien van 34 naar 86 winkels. “Deze ervaring past uitstekend bij de plannen van Sligro Food Group Belgium”, meldt de horeca groothandel.  ISPC -Sligro heeft vestigingen in Gent en Luik en binnenkort in Antwerpen. Het nieuws van de aflossing van de wacht komt niet helemaal als een verrassing.  De ervaring van de nieuwe topman in de retail is een enorme troef. Blijkbaar heeft hij ook een grote voorliefde om niet te zeggen passie voor alles wat met food te maken heeft. (JV)

 

 



Publicaties
Puur Pascale 2

Met Puur Pascale 2 is Pascale Naessens aan haar achtste kookboek toe in ongeveer evenveel jaren. 80  recepten staan in het laatste kookboek. Om haar kookkunsten wetenschappelijk te ondersteunen pakt ze ook uit met enkele grote namen uit de voedingswereld. Daarvoor nam ze twee grote kanonnen onder de arm. Professor voedingsleer Dariush Mozaffriaan van de universiteit van Harvard en hartchirug Pedro Brugada. 'Dit boek is niet zomaar een kookboek. Het is een verfrissend optimistische en constructieve filosofie over eten, die welzijn en vitaliteit verkiest boven gewichtsverlies, kwaliteit boven kwantiteit, zelfbeschikking boven schuldgevoel en afkeuring, en genieten boven saaie soberheid.' schrijft de professor in zijn voorwoord. Veel wetenschappelijke wijsheden over voedsel maar ook en vooral gezonde, eenvoudige recepten waar weinig werk aan is. Worteltaart met mascarpone, witlof met zalm in kokosmelk of eigen gemaakte zuurkool. Het boek werd bij uitgeverij Lannoo ISBN:978 94 014 4394 4  (JV)

 

 

 



Publicaties
One Healty Kitchen

Gezond en bewust eten hoeft niet saai te zijn. Dat bewees Ellen Charlotte Marie met haar eerste boek One healthy family. In haar tweede boek One healthy kitchen borduurt ze verder op haar beproefd recept. Ze schreef en fotografeerde meer dan 60 van haar heerlijke vegan en veggie gerechten. In dit boek toont ze dat een plantaardige keuken creatief, superlekker, snel én gezond kan zijn. Bovendien zijn bijna alle recepten gluten- en lactosevrij en bevatten ze geen geraffineerde suikers. Goed voor een gezond en energiek leven! In haar tweede boek brengt Ellen meer dan zestig gezonde veggie en vegan recepten in vijf categiorieën: ‘wake up’ ‘time for lunch/diner’, ‘sweet tooth’, ‘drinks’ en ‘ on the side’ . Linzenburgers, pompoenlasagne en appeltaart met nectarinehartje zijn alvast onze favorieten. Uitgegeven bij Lannoo. ISBN: 978 94 014 4618 1 (JV)    

 

 

 

 



Publicaties
The Guide – Mastercooks of Belgium 2018

De gids van de Meesterkoks van België omvat de meer dan 140 leden maar ook de ambassadeurs van de Meesterkoks in het buitenland. Een gids op vraag van de meesterkoks zelf die naast de digitale evenknie ook graag over een ‘papieren editie’ beschikken.

Een praktische gids die de leden en partners gratis aan hun klanten kunnen aanbieden en verspreiden als kennismaking met The Mastercooks of Belgium. De gids bevat een overzicht van alle Meesterkoks met praktische en visuele informatie over hun restaurants en zaken evenals de gedragslijnen, de belangrijkste evenementen en uiteraard ook de waarden en het charter van de vereniging. De gids is een initiatief van voorzitter Frank Fol, directeur Paul Gelders en partner Makro.

Elke actieve Meesterkok, zowel in België als in het buitenland, heeft een eigen pagina met hun foto, alle praktische gegevens over hun restaurant of zaak en een korte quote over hun keuken of persoonlijke  filosofie. De leden zijn verdeeld in 6 categorieën: restaurant (R),  brasserie (B), Traiteur/catering/home cooking (T), specialist (S), erelid (H) en kandidaat Meesterkok (C).



Restaurants
Langste Mosseltafel van België staat in Antwerpen

Die staat op zondag 24 september opgesteld in Antwerpen, aan het Willemsdok op het MAS-eiland, en zal maar liefst 600 kg mosselen serveren aan 500 mosselliefhebbers. Met dit initiatief geeft het Nederlandse Mosselbureau meteen ook het startschot voor de nationale Mosselweek, die van 25 september tot 1 oktober loopt. Geen toevallige timing, want vanaf september zijn de mosselen op hun best – lees: lekker dik en smaakvol. (pvo)



Restaurants
Vis & Dis (Keerbergen) is combinatie van viswinkel met restaurant

Onlangs werd in Keerbergen Vis & Dis geopend, dat een combinatie is van een viswinkel met een restaurant. Initiatiefnemers is het jonge horecakoppel Maarten Dereymaeker en Tamara Flies. Oorspronkelijk wilde het koppel een visrestaurant openen. Toen groeide het idee om dit te koppelen aan een viswinkel. (pvo)

 

 



Restaurants
Tom Boonen opent ‘Roberta Pastabar’ in Sint-Truiden

Ex-wielrenner Tom Boonen gaat in de horeca. Samen met zijn manager Paul De Geyter heeft hij in Sint-Truiden de ‘Roberta Pastabar’ geopend. De dagelijkse leiding van het Italiaanse restaurant komt in handen van Filippo en Roberta Catania die ook al L’Angelo Rosso in Sint-Truiden uitbaten. Toch ziet het echtpaar de Pastabar (genoemd naar Roberta) niet als een zijproject. Roberta Pastabar moet een volwaardig familierestaurant worden dat authentieke Italiaanse gerechten serveert. Op het menu staan drie vegetarische pasta’s, drie pasta’s met vlees en drie met vis. Elke twee maand wordt de kaart volledig veranderd. (pvo)

 



Restaurants
Brasserie ‘t Schoon Lier is failliet

Het bekende brasserie-restaurant ’t Schoon Lier moet de boeken sluiten. Volgens zaakvoerster Greet Vercammen  is dit onder meer te wijten aan de grootschalige werkzaamheden die twee jaar en half aansleepten en de zaak soms onbereikbaar maakten. Greet Vercammen is de weduwe van zanger Tony Cabana, die ’t Schoon Lier opstartte in juli 2012. Het was zijn laatste grote project, want hij stapte in december 2012 uit het leven. Het faillisment komt dan ook voor Greet Vercammen heel erg aan. (pvo)

 

 

 



Snelrestauratie
Belgische Quick

Dat de hamburger aan een opmars bezig is kan niet ontkent worden. Quick die welliswaar tot dezelfde groep behoort als Burger King voelt de hete adem van McDonald’s en andere hamburgerrestaurants. Daarom pakken ze nu uit met de Formidable. “We willen terugkeren naar onze Belgische roots’, zegt CEO Kevin Derycke. Van de krokante tijger­pistolet en het ge­peperde sausje over de groentjes tot het rundvlees en de Oud Brugge-kaas. Alle ingrediënten worden in ons land geproduceerd. “We trekken bewust de Belgische kaart”, vertelt CEO Kevin ­Derycke. “We hebben ervoor gekozen de productieketen zo kort mogelijk te houden en gingen op zoek naar lokale leveranciers.” De fastfoodketen wil nog meer de belgitude uitdragen, zegt Derycke. Eerder dit jaar werd sauzenboer Devos Lemmens aangetrokken voor de ­creatie van enkele tijdelijke burgers. En sinds een poos worden ook alleen maar Belgische ­frietjes geserveerd. (JV)



Verenigingen - Federaties
Vlaamse Federatie Vishandelaars

Onlangs werd in Oostende de nieuwe Vlaamse Federatie Vishandelaars officieel aangekondigd. Voorzitter Charles Devinck, zelf een markthandelaar in vis, stelde de nieuwe beroepsvereniging voor. “De nieuwe Federatie is eigenlijk een fusie van de Federatie van de Viskleinhandelaars en de Beroepsfederatie van de Visventers”, aldus de voorzitter. Beide federaties werkten al enige tijd samen en behartigden grotendeels dezelfde belangen waardoor een fusie de logische volgende stap was. De fusie zorgt ervoor dat we groter worden en ook professioneler kunnen worden. Zo kunnen we de belangen van de vishandelaar nog beter bedienen. Zo krijgt elke handelaar een eigen fiche op de website ‘www.vishandelaars.be’. Ook kunnen deze een kwaliteits-charter ondertekenen. Dit toont waarvoor de vishandelaar staat en wat de meerwaarde is om in een speciaalzaak  vis aan te kopen in plaats van de gewone supermarkt. Dit ook naar de horeca toe. Klanten, particulieren maar ook restaurants kunnen visspeciaalzaken, die dit charter ondertekenden, herkennen aan een bijhorende raamsticker. Tot slot behartigt de federatie ook de noden binnen de sector en dit op Vlaams niveau. De federatie is immers met 4 mandaten aanwezig in de sectorgroep ‘Visserij en aquacultuur’ van de VLAM. (JV)



Wedstrijden
Laure Genonceaux is de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year

Het publiek en een jury van culinaire journalisten verkozen Laure Genonceaux van restaurant Brinz’L tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2017. Zij volgt hiermee Julie Baekelandt van C-Jules uit Zottegem op. De award van Lady Chef of the Year is dit jaar aan zijn 27e editie toe.

De titel Chaudfontaine Lady Chef of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en finesse in de keuken. Net als de voorbije jaren is er ook dit jaar gekozen voor een jonge, beloftevolle laureate. Laure (34) deed jaren ervaring op in toprestaurants zoals Gril aux Herbes en Bon-Bon, alvorens ze haar eigen restaurant opende in 2015. In haar keuken vind je invloeden van ver én dichtbij: haar Mauritiaanse en Belgische roots dragen bij tot een uitstekende mix van ingrediënten en smaken.

Centraal culinair thema van het Lady Chef menu was dit jaar ‘Fusion Food’. Dit thema gaf me aldus Laure de kans om enkele persoonlijke accenten te leggen en de invloeden van de Franse, Belgische en Mauritiaanse keuken te combineren, waardoor lokale en internationale specialiteiten een decoratieve twist meekrijgen.

Laure Genonceaux is pas de tweede Brusselse vrouwelijke chef die deze onderscheiding wist te bemachtigen. Haar voorgangster Tinneke van Wichelen van restaurant La Réserve in Anderlecht, werd in 1991, als allereerste uitgeroepen tot de Lady Chef of the Year. RVH.



by communitysoft.com