Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


393 - 17/04/2018
392 - 22/03/2018
391 - 22/03/2018
391 - 22/03/2018
390 - 01/03/2018
389 - 13/02/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
387 - 08/01/2018
193 - 14/12/2017
385 - 28/11/2017
Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 19/04/2018
273 - 19/04/2018
272 - 19/04/2018
270 - 19/04/2018
271 - 19/04/2018
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
HPP-machine van Juicy Group zorgt voor langere houdbaarheid verse fruitsappen

Juicy Group investeerde onlangs in een HPP-machine. Dankzij de HPP-machine ontstaat de milde conservering , in alles het tegenovergestelde van warme pasteurisatie. High Pressure Processing draait om een techniek die ook pascalisatie wordt genoemd. Bij deze technologie worden verpakte voedingsmiddelen onder zeer hoge koude druk gezet, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Het voedingsmiddel blijft geheel intact, omdat de druk op het voedingsmiddel overal even hoog is. Grote voordeel is dat de houdbaarheid fors wordt verlengd en de sappen hun oorspronkelijke voedingswaarde en vitamines behouden. Ook wat betreft smaak, geur, uiterlijk en textuur moet men niet inleveren.



Actua
Gordon Ramsay over cocaïnegebruik in de horecabranche

De Britse chef Gordon Ramsay - nooit verlegen om media-aandacht - deed onlangs een boekje open over cocaïnegebruik in de horeca. Hij noemde het zelf het 'kleine, vuile geheim' van de sector. Ramsay beweert zelfs dat hij ooit gevraagd werd om het witte poeder over een soufflé te strooien. Waarheid of overdrijving? De heetgebakerde chef haalt alleszins weer de Britse krantenkoppen.

Lees meer ...

Algemeen
Ribbetjesoorlog?

Wie aan ribbetjes denkt komt heel vaak bij de naam Amadeus terecht. Het is een restaurantketen met voorlopig tien vestigingen van Gent over Antwerpen langs Brussel en Kruishoutem, Roeselare en Ronse, al is een verdere uitbreiding niet uitgesloten. In de restaurantketen zaten drie vennoten waaronder de broers Van Iseghem en Ives Vankerkhove. Die laatste stapt nu echter en heeft plannen om ribbetjesrestaurants Mozart op te starten. Aalst en Brugge zijn al de eerste opties. Wanneer de plannen werkelijkheid worden is nog niet duidelijk  maar via deze weg en onze gedrukte versies houden we jullie verder op de hoogte. Zou Amadeus of Mozart nu een toontje lager spelen? Bedoeling is alvast Mozart een chiquere toets te geven. Een toontje hoger dus. (JV)  

 



Algemeen
Overpoort afgesloten

Zoals aangekondigd heeft de Gentse politie midden vorige week de Overpoort, een populaire uitgaansbuurt voor studenten in Gent, afgesloten en beperkt tot één ingang. Tijdens de ongeziene controleactie konden studenten en feestvierders maar langs één kant de straat in.  De tijd dat studenten of andere feestvierders alleen op donderdag buiten kwamen is duidelijk voorbij. Om 23.30 uur sloeg de sfeer wat om. Een legertje politieagenten kwam het Kramersplein op gereden en sloot de toegang tot de Overpoort af ter hoogte van het Kramersplein. Rood-witte hekken werden op straat geplaatst en iedereen die van het Sint-Pietersplein de Overpoort binnen wou, botste op een duidelijk zichtbare politiecontrole. Iedereen mocht passeren. Maar de boodschap was meteen duidelijk: u stapt een beveiligde zone binnen. Af en toe werd er iemand uit gepikt en gecontroleerd. Wie er nadien weer uit wou, kon dat langs drie uitgangen aan de andere kant van de straat. Maar langs de Heuvelpoort of Stalhof de straat binnengaan kon uitzonderlijk niet. De zware controle liep nog de hele nacht. De politie verklaarde al dit soort zware controleacties de komende maanden nog te zullen doen in de Overpoort, maar dan zonder aankondiging. Met deze zware controle richt de politie zich op “potentiële criminelen en personen met verkeerde bedoelingen”. Maar de horecabazen in de straat reageren boos. "Dit raakt kant nog wal", zegt Tim Joiris, uitbater van een café in de straat en voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen én de Gentse Tappers, een vzw die de cafébazen in de straat vertegenwoordigt."We zijn niet tegen acties, integendeel, maar maatregelen moeten wel onderbouwd zijn. Eén ingang tot de Overpoort om alle studenten te controleren: dat is ondoordacht", zegt Joiris. "Het Gentse nachtleven is iets positiefs en belangrijks voor de stad." Een verhaal dat zeker wordt vervolgd. Hopelijk met positieve resultaten. (JV)



Algemeen
Turnhoutse horeca-uitbaters verenigd in platform HoT

Meer dan honderd horeca-uitbaters uit Turnhout hebben zich verenigd in het platform HoT, wat staat voor Horeca Ondernemers Turnhout. Samen met de stad wil deze nieuwe belangenvereniging werken aan een beter horecabeleidsplan. Het platform wil een samenwerking met de stad op poten zetten in een positieve sfeer. Verder willende ondernemers onderling ook meer gaan samenwerken om elkaar te versterken. (pvo)



Algemeen
Geen nieuwe horeca in Waregems Het Pand

De uitbaters koffiebar Barista Kaffée Beans  aan de Stormestraat in Waregem hadden hun oog laten vallen op het vrijgekomen pand van Optiek Look in het winkelcentrum Het Pand iets verderop gelegen in Waregem. Maar volgens schepen van Economie Kristof Chanterie willen de huidige handelaars dat het winkelcentrum vooral een winkelcentrum blijft waardoor er geen plaats is voor nog maar eens een horecazaak. Ook in het verleden werd al bijkomende horeca in Het Pand geweigerd. (JV)



Algemeen
Vlaams geld voor jeugdverblijven

Toerisme Vlaanderen investeert 527 804 euro in 4 erkende jeugdverblijven verspreid over heel Vlaanderen. Met dit geld kunnen de vakantieverblijven hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kindvriendelijker maken. Toerisme Vlaanderen wil vakantie mogelijk maken voor iedereen, ongeacht financiële of lichamelijke drempels. Dat vergt inspanningen en investeringen die vaak niet onmiddellijk rendabel zijn voor de uitbaters. Met deze impuls steekt Toerisme Vlaanderen de uitbaters een handje toe. Zo krijgt het Sonneheem in Nijlen financiële ondersteuning om de buiteninrichting van het jeugdverblijf toegankelijker en kindvriendelijker te maken. Kamp Kwadraat in Overijse kan dankzij de Vlaamse middelen grondig gemoderniseerd worden. Duindal in Westende krijgt een impuls voor een volledige renovatie. De Bosgeus in Heuvelland krijgt steun om te investeren in modernere douches, een dagzaal, een speelzolder, een ruime eetzaal en een aangepaste keuken. Het geld wordt onder meer gebruikt voor duurzaamheidsprojecten, renovatiewerken, aanpassingen in de infrastructuur ten behoeve van mindervaliden en de zeer grondige vernieuwing van enkele vakantiehuizen. Toerisme Vlaanderen dekt tot maximum 40% van de totale subsidieerbare kost. (JV)

 



Algemeen
Culibel gids 2018

De samenstelling van de Culibelgids 2018 verloopt vlot en belooft een zeer mooie gids te worden met een goede mix van gevestigde waarden en nieuwe talenten. De Culibel gids 2018 zal voorgesteld worden op dinsdag 23 januari in hotel - feestzaal D'hulhaege - kasteel Ten Bosse te Deinze. In de nieuwe gids staan nu al 25 nieuwe zaken maar de lijst kan nog aangevuld worden. Info op www.culibel.be. (JV)

 

 

 



Beurzen - congressen - evenementen
Droh!me organiseert opnieuw Apple Day

Droh'me, op de site van de voormalige paardenrenbaan van Ukkel-Bosvoorde, organiseert voor de derde maal Apple Day. Deze ontspannende dag staat in het teken van de appel en duurzame voeding. Op het programma staan onder meer een appelmarkt en keukenworkshop met Carlo de Pascale. Alle info: http://www.drohme.be/nl/drohme-agenda/apple-day/

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
CULINARIA: 4 dagen, 30 chefs

S.PELLEGRINO® CULINARIA loopt van 18 tot 22 oktober 2017 in Brussel, aan de Vaartdijk. Tijdens CULINARIA wordt de bezoeker meegevoerd in een gastronomisch avontuur rond het thema gezelligheid, betrokkenheid en de kunde van de Belgische chefs. Nu CULINARIA haar negende jaar ingaat, keert zij terug naar de bron en geeft de chefs een centrale plaats tijdens de feestelijkheden. Vier avonden lang en tijdens de brunch op zondagmiddag zijn er in totaal 30 chefs te zien. Een unieke gelegenheid voor een ontmoeting met de chefs in hun open keuken. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Kroegaarden mikt op 3000 deelnemers

Op zaterdag 21 oktober pakken 6 Hoegaardse cafés uit met een kroegentocht, toepasselijk ‘Kroegaarden’ gedoopt. Vorig jaar kreeg men 2.000 man op de been. Dit jaar hopen de organisatoren op 3.000 deelnemers. De deelnemende zaken zijn café Op de Brug, eetcafé Het Nieuwhuys, koffieshop Gazet van Hoegaarden, café Den Venetiaen, café Brem en jeugdhuis ’t Paenhuys (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Fuifzalen scannen ID-kaart jongeren

In Kortrijk, Lier en Mechelen moet je voortaan eerst je ID-kaart laten scannen, vooraleer je kan gaan fuiven. Op die manier trachten stadsbesturen te verhinderen dat drugsdealers en vechtersbazen toegang zouden krijgen tot dancings en bars. Horeca Vlaanderen zou graag zien dat dit systeem van zwarte lijsten wordt uitgebreid. Minister van Veiligheid Jan Jambon laat onderzoeken of dit juridisch wel kan.(pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Opening brouwerij L’Ermitage in Brussel

Onlangs opende brouwerij L’Ermitage in Brussel de deuren. Het wordt meteen de 6de Brusselse brouwerij. De brouwerij is gevestigd in het oude depot van sigarettenfabrikant Saint-Michel. Op dit ogenblik wordt er jaarlijks 700 hectoliter bier gebrouwen. L’Ermitage heeft op dit ogenblik vier permanente bieren en enkele seizoenbieren in  het gamma.  (pvo)



Hôtellerie
Opendeurdag Mechelse hotels was succes

De Mechelen Hotel Association organiseerde op 15 oktober voor de vierde keer op rij een opendeurdag. De bedoeling was om het hotelaanbod in de stad te laten kennen en tevens kennis te laten maken met plaatselijke kunstenaars. Twaalf Mechelse hotels deden mee: Het Anker, Best Western Hotel Gulden Anker, Holiday Inn Express, 3 Paardekens, Hotel Elisabeth, Hotel Mercure Vé, Martin's Patershof, NH Mechelen, Novotel, Vixx Hotel, Parkhotel Montreal en Jeugdherberg De Zandpoort (pvo)



Hôtellerie
AccorHotels wil keten onder de naam Oriënt-Express starten

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF wil haar beroemde merk Oriënt-Express in de verf zetten en heeft hiervoor de handen in elkaar geslagen met AccorHotels. Deze hotelketen gaat nu een reeks van prestigieuze hotels in de markt zetten onder de naam Oriënt-Express hotels. AccorHotels heeft alvast de helft van het aandelenkapitaal van het merk Oriënt-Express overgenomen. Het is nog niet bekend wanneer het eerste Oriënt-Express hotel gaat openen. Ook over het concept is niets bekend, maar men kan ervan uitgaan dat de grandeur van de historische trein een grote rol gaat spelen in het nieuwe hotelconcept. (pvo)



Hôtellerie
‘Bierhotel’ Botteltje in Oostende heeft deuren geopend

Het vernieuwde Oostende hotel Botteltje heeft na 10 maanden renovatie de deuren heropend. Dit gebeurde in aanwezigheid van de brouwerijen die hun naam verleenden aan de kamers van het hotel. Het concept van het aanpalende en gelijknamige café, waar alles in het teken staat van bier, werd doorgetrokken in het hotel. De 15 kamers staan steeds in het teken van een brouwerij. Grote foto’s van die brouwerij en de bieren sieren de kamer en je vindt er ook gadgets. Het vernieuwde hotel trekt nu ook nieuw cliënteel aan, vaak bierliefhebbers die ook iets komen drinken in het café waar je de keuze hebt uit 300 bieren. (pvo)



Publicaties
Basic to Brilliance

In een schitterend geïllustreerd boek deelt Donna Hay haar beproefde basisrecepten. Donna Hay is een fenomeen in de food-wereld. Over de hele wereld worden haar kookboeken en Donna Hay Magazine verkocht. Ze staat bekend om haar toegankelijke receptuur en de herkenbare stijlvolle, smakelijke fotografie en food styling. Al op haar achtste sloop Donna een keuken in, pakte een mengkom en was voorgoed verloren. Later begaf ze zich in de wereld van testkeukens voor tijdschriften en boeken. Daar ontwikkelde ze de haar kenmerkende stijl van simpele, slimme, seizoensgebonden recepten, die allemaal prachtig worden gecombineerd en gefotografeerd. Het is eten voor iedere kok ook professionelen, iedere eetliefhebber, voor elke dag en elke gelegenheid. Bij elk gerecht worden slimme variaties gegeven, waardoor één recept, véél recepten wordt. Zo breid je op een natuurlijke manier je receptenrepertoire uit. Basics to brilliance is Donna's persoonlijke leidraad om de sprong te maken van basics naar betoverende maaltijden. Het boek dat uitgegeven is bij Het Spectrum  ISBN 978900035682 is een must voor iedere kok die creatief aan de slag wil. (JV)

 

 



Publicaties
Zot van de Noordzee

Toen Jan Kegels als kind naar de kust trok hij al met een schepnetje door het water om garnalen te vangen. Het leverde hem de naam Jean sur Mer op. Zijn passie voor de Noordzee en zijn visbestand werd nog groter toen hij als pionier op de markt kwam met een foodtruck, ja met vis. Zijn handelsmerk werd kibbeling maar ook andere minder gekende vissoorten liet hij niet links liggen. Peter Vlyminck werd zijn vaste kok en het concept ‘original seafood’ groeide gestaag. Van één foodtruck kwamen er twee om naar drie te gaan, enz…. . Sindsdien reist Jean sur Mer naar evenementen en allerhande feesten in België en Nederland. Nu is er het eerste kookboek ‘Zot van de Noordzee’. Het boek presenteert van 26 Noordzeevissoorten telkens twee gerechten. Peter Vlyminck brengt 42 eigen gerechten, op basis van maximum vijf ingrediënten. Eenvoudig en snel thuis te bereiden. Daarnaast serveren tien gastchefs, onder wie Johan Segers (’t Fornuis), Syrco Bakker (Pure C), Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), en Stijn Rotthier (’t Zilte) elk een gedurfd recept. Het boek moet een promotie zijn voor de Noordzeevissen. In het boek komen Belgische en Nederlandse vissers aan het woord en zijn er verhalen te lezen van aankopers en leveranciers. Het leuke aan dit boek is dat er zowel simpele alsook iets uitdagendere recepten instaan. Op basis van de soort vis, wordt er dan ook weer gekeken naar de seizoensgroenten die bij het gerecht passen. Uitgegeven bij Manteau ISBN: 978902233417. (JV)

 



Restaurants
Bruneau als gastchef in Hostellerie Lesco in Wetteren

Sterrenchef Jean-Pierre Bruneau van restaurant Bruneau in Brussel stopt na 42 jaar met zijn zaak. Dat wilde Steven Buelens niet onopgemerkt laten voorbijgaan. De chef van Lesco in Wetteren leerde Bruneau kennen op de Brusselse vroegmarkt waar beide chefs regelmatig komen om hun producten en ingrediënten voor hun restaurants aan te kopen. Jean-Pierre Bruneau komt op 24 en 25 oktober naar Lesco in Wetteren. Samen met Steven Buelens zal de sterrenchef ‘Qutare Mains’ spelen in Lesco. (pvo)



Restaurants
Ierse pub krijgt Michelinster

The Wild Honey Inn in het Ierse Lisdoonvarna is de eerste Ierse pub ooit dat een Michelinster in de wacht heeft kunnen slepen. De pub bestaat al sinds 1860, maar wordt de jongste 9 jaar gerund door chef Aidan McGrath en zijn vrouw Kate Sweeney. Michelin is lovend over ‘de robuuste en zelfverzekerde keuken’. In een reactie zegt de chef dat hij blij is met de erkenning, maar dat hij niet van plan is om zijn gerechten in de pub te veranderen. (pvo)



Restaurants
Laure Genonceaux van Brinz’L (Brussel) is Lady Chef of the Year

Laure Genonceaux, chef van het Brusselse restaurant Brinz’L is verkozen tot Lady Chef of the year 2017. De chef-kok toonde zich de beste rond het thema fushionkeuken. Zelf heeft de chef fusion van bij haar geboorte meegekregen, aangezien zij een dochter is van een Ardeense vader en Mauritiaanse moeder. Vooraleer Laure Genonceaux haar eigen zaak Brinz’L opstartte, werkte ze onder meer in restaurant Grill Aux herbes (Wemmel), restaurant Fourneau (Brusel) en restaurant Bon-Bon (Sint-Pieters-Woluwe). (pvo)



Wedstrijden
Brouwerij Huyghe scoort op The Beer Awards met Delirium Tremens en Averbode Abdijbier

Brouwerij Huyghe doet het opnieuw: prijzen pakken op internationale bierwedstrijden. Op de World Beer Awards was er brons voor Delirium Tremens in de categorie Belgian-Style Strong, meteen de 13de medaille voor Brouwerij Huyghe dit jaar. Op The Beer Awards kregen Averbode Abdijbier en Delirium Tremens beide een 4-sterren quotering achter hun naam, de op één na hoogste score.

Lees meer ...

Wedstrijden
‘Beste kok van het volwassenenonderwijs in Vlaanderen 2017’

Op 8 december 2017 organiseert CVO DE AVONDSCHOOL Oostende voor de eerste maal een wedstrijd voor ‘Beste kok van het volwassenenonderwijs Vlaanderen 2017’. Deze ‘battle’ vindt plaats in de Horeca-afdeling van CVO DE AVONDSCHOOL Oostende, Leopold III-laan 1 te Oostende, met aansluitend een galadiner in het Thermae Palace Hotel te Oostende Alle afgestudeerde koks of koks in opleiding van een CVO, Syntra of VDAB uit Vlaanderen kunnen meedingen naar deze felbegeerde titel. Het thema van de wedstrijd is ‘creatief en innovatief met varkenswangetjes’. De deelnemers moeten eerst schriftelijk een innovatief en creatief recept met varkenswangen insturen en dat uiterlijk tegen 26 oktober 2017. De ingezonden recepten worden vervolgens beoordeeld door een leesjury waaruit 6 finalisten genomineerd worden. De finale op 8 december 2017 zal bestaan uit het bereiden van het ingezonden recept, gevolgd door een opgelegde proef. Roger van Damme zal hierbij de finalisten coachen in de keuken tijdens de wedstrijd. De gerechten zullen beoordeeld worden door professionele en gevestigde chef-koks zoals Wout Bru (chef-kok bij Chez Bru), Bartel Dewulf (bekend van de jury uit 'Mijn Restaurant'), Lieven Lootens (beste groentenkok van België) en Iain Wittevrongel (sterrenchef van Ten Bogaerde Koksijde).’s Avonds, op het galadiner in Hotel Thermae Palace in Oostende, zal de winnaar bekendgemaakt worden. (pvo)



Wedstrijden
Jasper Van Papeghem is beste Belgische sommelier.


Jasper Van Papeghem mag zich de beste Belgische sommelier van 2017 noemen. De wijnkelner van tweesterrenrestaurant De Jonkman in Brugge won zondagavond 14 oktober in Brussel de finale van het Belgische kampioenschap, georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde. Van Papeghem haalde het in de finale van zijn collega's Gianluca Di Taranto van het Antwerpse restaurant The Jane, die tweede werd, en Michel De Muynck van restaurant Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe. De drie wijnobers moesten zich bewijzen in acht proeven, theoretisch en praktisch, waarbij ze telkens werden beoordeeld door een jury van Belgische en internationaal gerenommeerde wijnkenners. Zo moest het drietal wijnen, ciders en champagnes blind herkennen en beschrijven, wijnetiketten identificeren en gasten aan tafel bedienen. Volgens Gido Van Imschoot, de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, haalde Van Papeghem het omdat hij "veel maturiteit" uitstraalde en "erg vlot omging met het publiek". Van Papeghem zelf zag een moeilijke finale. Zelf omschrijft hij zijn job als de contactpersoon tussen de chef en wat er in de zaal gebeurt, de mensen goed begeleiden en adviseren bij hun wijnkeuze en de klanten het gevoel geven dat ze zo vriendelijk ontvangen en begeleid zijn dat ze een thuisgevoel ervaren. De Belgische Sommeliersgilde organiseert de wedstrijd al sinds 1960.(JV)



Wedstrijden
België eindigt tweede op Global Chefs Challenge

Het Belgisch 'Ster van de Belgische Keuken'-team nam zondag 8 oktober voor de eerste keer in de geschiedenis deel aan de Eropese finale van de “Global Chefs Challenge”.  Het Belgische team was samengesteld uit chef Sam van Houcke (Restaurant ‘Onder den toren), commis Marie Maeyens (Ter Groene Poorte) en nationaal culinair coach Jo Nelissen. Hun puike prestatie als runner-up, na winnaar Hongarije, volstaat helaas niet voor kwalificatie voor de wereldfinale in Maleisië. Daarvoor moet ons land eerst nog verder stijgen in de culinaire ranking. Een eerste stap is alvast gezet!

Lees meer ...

by communitysoft.com