Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


393 - 17/04/2018
392 - 22/03/2018
391 - 22/03/2018
391 - 22/03/2018
390 - 01/03/2018
389 - 13/02/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
387 - 08/01/2018
193 - 14/12/2017
385 - 28/11/2017
Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 19/04/2018
273 - 19/04/2018
272 - 19/04/2018
270 - 19/04/2018
271 - 19/04/2018
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Innovatie in Kunuku Aqua Resort op Curaçao: Robot serveert toeristen

Vanaf half december worden vakantievierders in het Kunuku Aqua Resort op Curaçao voorzien van onder andere frisdrank, wijn, bier, rum cola of softijs geserveerd door een robot. Resorteigenaar Wout Tieleman bouwde een lasrobot om tot elektronische barman om zijn gasten te in de watten te leggen en te entertainen. Kunuku Aqua Resort wordt op de Belgische markt exclusief aangeboden door Corendon. 

 

Lees meer ...

Algemeen
Dagelijkse Dorst

Stilzitten staat blijkbaar niet in het woordenboek van Jeroen Meus. De Tv-kok wil naast zijn Dagelijkse Kost niet alleen onze honger stillen maar ook onze dorst. Jeroen Meus speelt met de gedachte een eigen bier op de markt te brengen. Het eerste brouwsel voldeed niet aan de gewenste smaak zodat er nu een tweede brouwsel op komst is. Meus wil aan het bier een persoonlijke touch geven en is ervan overtuigd dat ondanks het al ruime aanbod nog een plaats is op de biermarkt. Of het bier de naam Dagelijkse Dorst meekrijgt is nog niet bekend. (JV)



Algemeen
Vallei van de voeding

In Roeselare is er heel wat te doen rond voeding. En daar willen ze zelfs nog een stapje verder in gaan. Nabij de REO veiling in Roeselare komt er volgend jaar een vallei van de voeding. Er komt een onderzoeks-serre . Het is de bedoeling innovatieve voedingsbedrijven aan te trekken die zoveel mogelijk samenwerken. Er is ook plaats voor een onderzoekscentrum voor de voedingssector. (JV)



Algemeen
België scoort op World Cheese Awards

België is niet alleen een land van bier, ook kazen schoren hoge toppen. Dat is nogmaals gebleken op de World Cheese Awards in Londen. Kaasboerderij De Moerenaar (Veurne), Flandrien Kaas (Wervik) en Kaasboerderij ’t Groendal (Roeselare) wisten maar liefst 18 prijzen in de wacht te slepen voor hun kazen. 

Lees meer ...

Algemeen
Sint-Niklaas schaft verplicht sluitingsuur voor horeca af

Tot nu toe was er in Sint-Niklaas een verplicht sluitingsuur voor horecazaken in Sint-Niklaas (van 1 tot 5 uur op weekdagen en van 2 tot 5 uur in weekends en op feestdagen). Wie langer open wilde blijven, moest een nachtvergunning aanvragen waarvoor moest betaald worden. Dit systeem wordt hervormd.  Vanaf 1 januari kunnen horeca-uitbaters een permanente afwijking op de nachtvergunning krijgen, wat eigenlijk betekent dat er geen sluitingsuur meer is. Bovendien moet hiervoor ook  niet langer betaald worden. In ruil vraagt het stadsbestuur wel dat de uitbaters een charter ondertekenen, waarin  ze zich engageren om aandacht te hebben voor geluidsoverlast en alcohol- en drugsproblemen (pvo)



Algemeen
Liers Actieplan Jeugdwerkloosheid voor jobs in de horeca

Het Liers Actieplan Jeugdwerkloosheid is een samenwerkingsverband tussen de Stad Lier, VOKA en VDAB en wil de kloof tussen jongeren en het bedrijfsleven verkleinen. Een van de acties in de opleiding tot hulpkok. Zes cursisten doorliepen een stage in evenveel Lierse horecazaken en zijn geslaagd. Twee ervan kunnen al meteen aan de slag in de zaak waar ze zijn  opgeleid. (pvo)



Algemeen
Taxshift zorgt voor extra aanwervingen

Een zelfstandige die tussen 2016 en 2020 een eerste werknemer aanwerft, moet geen werkgeversbijdrage betalen. Deze maatregel werd door de regering in het leven geroepen in het kader van de taxshift, met de bedoeling om de lasten op arbeid te verlagen. Deze maatregel heeft zijn nut al bewezen. Vorig jaar namen 18.306 zelfstandigen een eerste werknemer aan. De horeca is goed voor 15 % van het totale aantal van de aanwervingen. (pvo)



Algemeen
Meer buitenhuis eten

De Belgen eten steeds meer buitenhuis met een stijging van 5,5 % maar dat is niet steeds ten voordele van de klassieke restaurants en/of brasseries. 20 miljard per jaar zouden de Belgen uitgeven om niet thuis te eten. Afhaalrestaurants, frituren en andere fastfoodzaken profiteren het meest van de stijging. Een inkomstenstijging van 45% in de voornoemde sectoren is niet ongewoon. In de cijfers van buitenhuis eten zijn ook de hotels opgenomen die zich na de aanslagen van vorig jaar herpakt hebben. (JV)     



Algemeen
Duurdere foodtrucks

Foodtrucks werden tot op heden beschouwd als ‘leveranciers van goederen’ met een btw – tarief van 6% . Maar daar komt nu verandering in. Uit een omzendbrief van minister van Financiën Van Overtveldt vallen  foodtrucks en strandbars onder het tarief van 12%. Dit tarief zal gelden als de foodtrucks of strandbar klanten bestek geven, een stoel, tafel of een parasol aanbieden. Ook achtergrondmuziek en grondbekleding aanbieding is een reden voor de 12% berekening. Vanaf dan is er sprake van dienstverlening en dat valt onder de hogere btw. Foodtrucks die meer dan 25.000 euro per jaar  omzet draaien moeten ook een witte kassa hebben. Hopelijk betekent dit niet het einde van de gezellige foodtrucks. (JV) 



Algemeen
Ongezonde kebab

Kebab zou volgens een team van onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De populaire snack zou ingrediënten bevatten welke eigenlijk niet voor consumptie geschikt zijn: longen, darmen, tong, ogen, tanden, botten en andere vormen van slachtafval. 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Congres HFDV: technologische (r)evolutie: toepassingen in facilitaire dienstverlening

De technologische revolutie staat niet stil: heelkundige ingrepen met robots, RFID-tags, nieuwe tools en apps, internet of things, artificiéle intelligentie... Facilitaire managers hebben soms conservatieve trekjes. Als alles naar behoren draait, waarom dan avonturen beginnen en vertrouwen in die 'science fiction" technologie? Tijdens dit congres willen we niet alleen enkele concrete opportuniteiten van deze revolutie in kaart brengen, maar willen we ook kritisch kijken naar de grenzen of valkuilen... ook hier zal er kaf en koren zijn!

 

 

 

 

Lees meer ...

Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november

Horeca Expo maandag 20 november
Zoals steeds was maandag opnieuw een topdag voor Horeca Expo, met enkele culinaire wedstrijden en als climax de proclamatie van de Michelin Gids.

Les Disciples d’Escoffier Benelux
Deze wedstrijd toonde nog maar eens aan dat de horeca-opleidingen op een hoog niveau staan. Vijf hotelscholen waren geselecteerd voor deze finale, met name het Nova College in Haarlem (NL), Institut Notre-Dame in Heusy-Verviers, Institut Emile Gryzon in Brussel, Hotelschool RHIZO in Kortrijk, en Hotelschool Spermalie in Brugge.  Ex-aequo eindigden het Institut Emile Gryzon (Jordan Ali met als commis Dimitri Aesaert) en Hotelschool RHIZO (Maxiem Vanhee met commis Bert Messely), derde werd Insititut Notre-Dame (met Gilles Robert en commis Mathieu Proumen), tweede werd Nova College Haarlem (Eddie Meijboom met commis Dennis Botschuijver), en winnaar werd Hotelschool Spermalie, met Sam Filippusson  (commis Pim Meiresone), en met als coach leerkracht 7de Specialisatie Tim Cornille.

 

 

Viskok van het Jaar 2018
Al voor de 29ste keer organiseerde VLAM een receptenwedstrijd rond de Vis van het Jaar voor professionele koks. Deze dienen een recept in te sturen, dat wordt beoordeeld door een leesjury. De vijf beste recepten worden geselecteerd voor de finale, die traditiegetrouw plaatsvindt op Horeca Expo in Gent. De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, beoordeelde de techniek in de keuken, de bereiding en de presentatie. Finalisten waren Sander Verdegem (restaurant Patrick Devos in Brugge), Olivier Dumalin, (Atelier – Traiteur Niek Ducheyne in Brugge), Xander Verzelen (restaurant L'Improviste by David Selen in Waregem), en Jeff Beyens (restaurant Poorthuys Genk- Bokrijk). Winnaar werd  Stijn de Vreese van restaurant Benoit en Bernard Dewitte uit Ouwegem, die het lekkerste en origineelste gerecht klaarmaakte met rode poon, de Vis van het Jaar 2017.
Op de foto: de winnaar met Minister Joke Schauvliege

Michelin 2018: 3 nieuwe **sterrenrestaurants
De Michelingids 2018 kleurt dit jaar ietsje Vlaamser, met 3 nieuwe 2** restaurants, zijnde Tim Boury (Roeselare), Michael Vrijmoed (Gent) en La Source met chef Ralf Berendsen in Neerharen.  De gids bekroonde ook veertien restaurants met één ster, waarvan enkele ‘ouwe getrouwen’: Zet’Joe by Geert  in Brugge (Geert Van Hecke), De Vork van Luc Bellings (Hasselt), Kobe Desramaults (Chambre Séparée in Gent), Thomas Lucas (Brasserie Julie in Sint-Martens-Bodegem), en L’Ecaiiler du Palais Royal (Brussel). Andere nieuwkomers zijn Carcasse in Sint-Idesbald, The Butcher’s Son in Antwerpen, Altermezzo in Tongeren, OAK in Genk, M-Bistro in Nieuwpoort, Dôme in Antwerpen, Goffin in Brugge, Bistro Racine in Brain-Le-Château en in het GH Luxembourg Fani in Roeser. In totaal bekroont Michelin 144 sterrenrestaurant in België en Luxemburg.  Voor een volledig overzicht van de sterrenselectie van de Michelin Gids, SELECTIE GM BELUX 2018.pdf

De nieuw bekroonde 1 en 2**sterrenchefs

 

 

 



 

Dinsdag 21 november
In de Competition & Demonstration Kitchen aan de ingang van hal 8 zijn er twee activiteiten:  van 10.30u tot 13.00u is er de wedstrijd ‘Beste Grootkeukenkok van België 2017 – 2018’, een organisatie van de Vlaamse Vereniging van Grootkeukenkoks, en van 15.00u tot 17.00u zijn er Vegucation Demonstrations, met als thema ‘Stoom uw keuken klaar voor de consument van morgen’, een organisatie van EVA vzw.

De Masterclasses Chefs zijn de volgende: 11.30u - 12.30u: «La vie est la sum du choix» - Beer & Wine Battle door Luc de Raedemaeker en Piet Vannieuwenhuyse; 13.00u – 14.00u: Horeca Vorming nodigt uit: Jong Keukengeweld en Ladychef of the Year 2015 Anne-Sophie Breysem; 14.30u – 15.30u: Bekend, onbemind? Wat is het verschil? Met Filip Claeys van NorthSeaChefs; 16.00u - 17.00u: Gault&Millau presents: Belgian Beer & Foodpairing with David Martin & DeuS Brut des Flandres

In Wine Village zijn er twee masterclasses: van 14 tot 14.45 u: ‘Eiland wijnen in opmars’, met als spreker by Piet Vannieuwenhuyse Weinakademiker + Sommelier, en  van 16 tot 16.45 u: Sherry van onder het stof gehaald, door Piet, Jenny & Sybille van WineWise – Erkende Sherry Educators.

In de Flex hallen en Sky Lounge worden volgende activiteiten georganiseerd: 10.30u - 13.00u: Nationale dag van de friturist, een organisatie van Navefri / Horeca Vlaanderen; 12.00u – 14.00u: Dag van het Schoon Volk, een organisatie van Horeca Vlaanderen, op uitnodiging ; 15.00u – 16.30u: startersopleiding door Horeca Vlaanderen ism Unizo: ‘Laat uw droom  niet eindigen in een nachtmerrie’; 16.30u – 18.30u: Huldiging van de ambassadeurs Lekker Oost-Vlaams, een organisatie van Erov, op uitnodiging.

Op het Innovation Platform in hal 3 zijn er een aantal Trendtalks: 12.00u – 12.30u: Live paneldiscussie: Nieuwe klanten trekken, door The Foodservice Community; 13.00u – 13.30u: Een sessie met Thierry Canetta van Ellis Gourmet Burger van Leadersclub; 15.00u – 15.30u: Wat doet Virtual Reality voor uw zaak?, door The Foodservice Community; 16.00u - 16.30u: Foodservice Community panel onderzoeksresultaten, door The Foodservice Community.

In de Coffee & Tea Academy het Peter Hernou het van 14.30u tot 15.30u over ‘Koffie, kwaliteit en creativiteit, hoe deze tot een perfecte match samen te brengen’.



cafés - brouwerijen - discotheken
Legendarische discotheek La Rocca krijgt nieuw concept

De bekende discotheek La Rocca in Lier heeft plannen om volgend jaar het oude gebouw af te breken. In de plaats komt moet een nieuw gebouw komen met op de benedenverdieping een winkelruimte en daarboven de vernieuwde La Rocca. Een pure discotheek wordt La Rocca evenwel niet meer. In het nieuwe concept blijft de dansvloer wel bestaan, maar zal het moduleerbaar zijn afhankelijk van het evenement. Het zal eerder een feestzaal worden die afgehuurd kan worden door bedrijven en particulieren. Op de bovenverdieping komt ook een restaurant. Het management van La Rocca neemt deze beslissing tot koerswijziging omdat het uitgangsleven de jongste jaren volledig veranderd is. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Ninoofse cafés boos op stad omwille van WK voetbaldorp

De stad Ninove wil tijdens het WK voetbal van volgend jaar een heus ‘voetbaldorp’ creëren. In dit ‘dorp’ zullen alle wedstrijden van de Rode Duivels te zien zijn op een groot scherm in openlucht. Voor drankjes kunnen de supporters terecht in een pop-up zomerbar. De plaatselijke cafébazen zijn echter niet te spreken over het initiatief. Ze noemen het evenement  ‘regelrechte broodroof’. De stad nuanceert de kritiek echter. Zo wijst het stadsbestuur er op dat ze het WK voetbaldorp niet zelf organiseert en overlaat aan een evenementenbureau. Bovendien gaat het pop-up café dicht om 22 uur, ‘zodat de supporters nadien op café kunnen gaan’, luidt het. (pvo)

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
14 medailles voor Huyghe

Een 85-koppige internationale jury van de Brussels Beer Challenge heeft La Guillotine van Brouwerij Huyghe uit Melle bekroond met een zilveren medaille. Dat brengt de teller dit jaar op 14 medailles, een record in de geschiedenis van de Melse brouwer. Op Horeca Expo in Gent werden de prijzen van de Brussels Beer Challenge bekend gemaakt. Die vond eerder deze maand plaats in Namen, waar maar liefst 1.400 bieren van over de hele wereld werden geproefd. Brouwerij Huyghe deed het daar beter dan vorig jaar. Met La Guillotine werd dit jaar een zilveren medaille in plaats van een bronzen behaald. Het goudblonde meergranenbier van 8,5 procent behoorde bij de favorieten in de categorie Pale & Amber Ale – (Belgian Style) Tripel. Brouwerij Huyghe blijft de medailles aan elkaar rijgen. Dit jaar staat de teller al op 14 en dat is een absoluut record voor de brouwerij. Die medailles zijn zeker mooi meegenomen voor de Melse brouwer, al stelt ze nog andere doelen voor ogen. “Al jaren timmeren we aan de weg om de groenste brouwer van het land te worden, en ik durf zeggen dat we dat doel zo goed als bereikt hebben”, aldus Alain De Laet, ceo van Brouwerij Huyghe. (JV)



Catering
Twee Brusselse museumrestaurants dicht door stopzetting cateringcontract

Zowel het café van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten (KMSK) als het restaurant van museum Belvue hebben onverwacht hun deuren moeten sluiten voor het publiek. De uitbating van de eetgelegenheden moet voorlopig stopgezet worden doordat de cateraar plots liet weten om met onmiddellijke ingang op te houden met de samenwerking. Het gaat om de Franse horecagroep Coser. Bij de musea spreekt men van een eenzijdige contractbreuk. Ze zijn nu naarstig op zoek naar een tijdelijke voorziening (pvo)

Lees meer ...

Hôtellerie
Logeren in Trump Hotels is nu veel goedkoper

Wie nu in één van de dertien hotels van The Trump Organization wil logeren, moet veel minder betalen voor een overnachting dan voor de inauguratie van ‘The Donald’ als president. De prijsdaling voor een overnachting kan oplopen tot meer dan 60 %. Volgens experts heeft de instorting van de kamerprijzen alles te maken met de slinkende populariteit van Donald Trump als president, waardoor reizigers minder geneigd zouden zijn om te overnachten in de Trump Hotels. De keten kan dus niet anders dan aan prijsdumping doen. (pvo)



Hôtellerie
TripAdvisor onder vuur in Amerika

In de Verenigde Staten ligt Tripadvisor onder vuur. De reiswebsite wordt ervan beschuldigd dat recensies over seksueel geweld systematisch verwijderd worden. De Amerikaanse consumentenorganisatie FTC is een onderzoek gestart om uit te zoeken of deze negatieve recensies daadwerkelijk worden verwijderd (pvo)



Hôtellerie
50-jarige AccorHotels trakteren ‘helden van de buurt’

AccorHotels viert dit jaar zijn vijftig jarig bestaan en wilde van de gelegenheid gebruik maken om ‘helden’ in de directe omgeving van de hotels in de bloemetjes te zetten. Op 19 november werden mensen die klaar staan voor anderen (verpleegsters, leerkrachten, brandweerlui, vrijwilligers etc) in de watten gelegd. Meer dan 1900 AccorHotels openden op die dag hun deuren voor deze speciale dag. Onder de noemer #WelcomeHeroes bedankten de hotels en de meer dan 250.000 medewerkers mensen voor hun inzet voor de samenleving door hun een ontbijt, lunch, diner of overnachting aan te bieden. Ieder hotel kon zelf invulling geven hoe ze hun helden uit de omgeving in het zonnetje konden zetten. In totaal verwelkomden AccorHotels wereldwijd op deze dag 90.000 gasten en gaven ze 6650 gratis overnachtingen weg. (pvo)



Hôtellerie
Fusie Barcelo met NH Hotel Group is nakend

De Spaanse hotelketen Barcelo heeft een fusievoorstel neergelegd bij de NH Hotel Group. Daaruit blijkt dat Barcelo bereid is om de aandeelhouders van NH Hotels een belang van veertig procent te geven in het nieuwe fusiebedrijf. Wanneer de fusie zou doorgaan, ontstaat hiermee het grootste hotelbedrijf van Spanje. Samen hebben Barcelo en NH Hotels ruim 600 hotels in Europa en de Verenigde Staten. (pvo)



Hôtellerie
Regering legt onlineplatformen aan banden

De federale regering heeft een voorstel klaar waarmee de macht van de boekingssites zoals Booking.com aan banden wordt gelegd. Zo mogen hotels voortaan lagere prijzen aanbieden op hun eigen website dan op de onlineplatformen. Vroeger was dit net omgekeerd. Voor de hotels is dit een goede zaak. De consument zou ook betere prijzen kunnen bekomen als ze boeken op de hotelwebsite. In een reactie zegt Booking.com het oneens te zijn. Volgens de hotelboekingssite garandeert een onlineplatform een transparante en consistente prijsvergelijking voor de consument. (pvo)



Hôtellerie
TripAdvisor voert censuur in

Een Engels echtpaar heeft van een hotel waar het in augustus verbleef ‘een boete’ gekregen wegens kritiek op de onderneming. Na hun verblijf in het Broadway Hotel in Blackpool uitten de Britten hun teleurstelling op TripAdvisor en kwalificeerden ze het hotel als ‘een verrot stinkend krot gerund door Muppets’. Korte tijd later ontdekte het stel dat via hun creditcard €125 naar de rekening van het hotel was verdwenen, bovenop de eerder betaalde hotelrekening. Dit extra bedrag moest worden afgedragen wegens ‘slechte kritiek’

Lees meer ...

Hôtellerie
Booking.com gaat onderuit

Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters legt de macht van Booking.com aan banden. Hotels zullen op hun eigen website voortaan lagere kamerprijzen mogen aanbieden dan op de boekingsite. De Vlaamse hotelsector eiste in mei al dat Kris Peeters (CD&V) en zijn collega van Middenstand - toen Willy Borsus (MR), nu diens partijgenoot Denis Ducarme - Booking.com dezelfde regels zou opleggen als in Frankrijk en Duitsland.

Lees meer ...

Publicaties
Sabor Sabor: kookboek met Spaanse familierecepten

Sabor Sabor is een Spaans kookboek. Sandra Alvarez ontdekte bij MasterChef Holland dat haar Spaanse recepten veel waardering kregen. Zij besloot haar traditionele familierecepten - van Santiago de Compostella tot het hippe Ibiza - eenvoudiger, moderner en gezonder te maken. Haar recepten bevatten minder suiker en meer groenten dan de traditionele gerechten en er zijn opvallend veel vegetarische varianten. Bij de recepten staan wijntips. (Foto: © Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman)

 

 

Lees meer ...

Publicaties
Humor in de horeca

Mario De Wilde is al jarenlang een bekende en gerenommeerde reis- en culinair journalist. Na het succes van ‘Flaters in het reistheater’ waarin hij de humoristische kant van het reizen uit de doeken deed, was het de beurt aan zijn andere werkgebied: de horeca. Hij vond het jammer dat vertellen over de hilarische toestanden die er zich op dagelijkse basis afspelen, beperkt bleef tot huiskamer en vriendenkring. Dat de humor die - gewild of ongewild - de kop opsteekt in de horeca het waard is om te delen, bewijst zijn nieuwste boek ‘Gevraagd: hulp voor frituur. Om in te springen’. 

Lees meer ...

Publicaties
Schuimend West-Vlaanderen

West- Vlaanderen telt momenteel 363 bieren, 43 brouwerijen en negen bierfirma’s. Dat staat allemaal te lezen in het boek ‘West-Vlaams schuimend erfgoed anno 2017’ . Een boek geschreven door Belinda Eelbode. Belinda gooit daarmee in gat in de muur die bier als een mannenbastion afschermt. Belinda is zelf  thuisbrouwster en biergids. Iedere dag is de biersommelier bezig met bier want het is een passie. Nu bundelde ze alle informatie in een boek over bieren en brouwerijen in West-Vlaanderen. Aan het boek is ook een tentoonstelling gekoppeld die te bezoeken is in het Mout- en Brouwhuis De Snoek in Alveringem. (JV)



Publicaties
Vitale recepten

‘De Vitale Keuken’ is een boek van Mimi Spencer & Sam Rice over lekkere en gezonde gerechten. De auteurs zijn geen artsen, koks of voedingsdeskundigen. Het zijn gewoon van middelbare leeftijd die vinden dat de tijd van fastfood en andere ongezonde eetgewoontes niet meer bij hun leeftijd paste. De voedingsinformatie in het boek is goedgekeurd door een diëtiste en voedingsdeskundige. Een beschrijving van verschillende kruiden, groenten , peulvruchten en granen , noten en za den, fruit en nog veel meer openen het boek. Verder heel voor gezonde gerechten zoals bananenpannenkoeken zonder meel, gegrilde heilbot met mosterd en kruiden of bosbessengazpacho. De recepten in het boek hebben een verjongend, versterkend en vitaliserend effect. Het boek werd uitgegeven bij Unieboek/ Het Spectrum. ISBN 978 90 0035 5761. JV



Publicaties
Gezond Italiaans

Italïë en lekker eten, het is onlosmakelijk duo. Een echte Italiaanse keuken bestaat niet om dat iedere regio zijn eigen specialiteit heeft . De Italianen hebben een rijke landbouwgeschiedenis. Verschillende geografische formaties en de Middellandse zee De bioversiteit van Italië is enorm groot. Talrijke Italiaanse koks uit alle regio’s bundelden hun kennis in het boek ‘Eataly’. De recepten in het boek houden rekening met gezondheid, duurzaamheid, harmonie en allerlei andere zaken die de keuze van een bepaald gerecht bepalen. Tortellini in bouillon, ossobuco, tomatensalade met kabeljauw of gevulde kalfsrolletjes, het is maar een greep van de recepten uit het boek. Het boek sluit af met een overzicht van ondermeer Italiaanse vleessoorten, pasta, rijstsoorten, zeevis, schaal en schelpdieren, groenten en tomaten  en kazen. Het boek ‘Eataly’ is meer dan een kookboek maar een naslagwerk voor iedere chef kok die zich wil verdiepen in de Italiaanse keuken. Uitgegeven bij Unieboek/Het Spectrum ISBN 978 90 003 5686 7. (JV)   



Restaurants
Restaurant Marsnil (Batsheers) is eerste eethuis met eigen wijngaard

In het piepkleine Limburgse dorpje Batsheers is restaurant Marsnil geopend. De naam Marsnil verwijst naar de eeuwenoude hoeve van de familie Van Marsenille. Het restaurant is de eerste in Vlaanderen dat een eigen wijngaard heeft. De wijngaard is goed voor jaarlijkse 1200 flessen, die enkel in het restaurant verkrijgbaar zullen zijn. Wijnbouwer is Adriaan Cornelis, die de broer is van Frederik die in de keuken staat. Daarnaast gaat het restaurant streekproducten gebruiken, die geteeld worden door Herman Cornelis, oom van de twee broers. Het restaurant wordt gerund door Isabelle Van Marsinelle, moeder van Adriaan en Frederik. (pvo)



Restaurants
Uitbater Bistro Tribunal redt leven van gast

Yf Geyens, uitbater van de Leuvense Bistro Tribunal, heeft het leven gered van één van zijn gasten. Dat deed hij door een aed-toestel te gebruiken die hij op eigen initiatief had gekocht. Hij kon dankzij dit defibrillatortoestel een man reanimeren, die een hartstilstand had gekregen en reeds buiten bewustzijn was. De man is aan de beterhand en dankt zijn leven aan de snelle interventie van Yf Geyens en het feit dat de uitbater van Bistro Tribunal een defibrillatortoestel in huis heeft (pvo)



Snelrestauratie
Bicky Burger met vis

Ondanks dat er al heel wat alternatieven zijn en frituristen vaak heel creatief  uit de hoek komen blijft de Bicky Burger populair in vele frituren. De Bicky Burger zoals die nu verkocht wordt heeft er een broertje bij gekregen . De Bicky Fish is een visvariant van de originele burger . De gepaneerde visburger is van alaskakoolvis. Producent Beckers wil op die manier inspelen op de trend van flexitariërs die wel vis maar geen vlees tussen hun broodje willen. (JV)



Wedstrijden
Restaurant De Nieuwe Lekkerbek en Brasserie Den Brugwachter bekroond als klantvriendelijkste
Brasserie Den Brugwachter uit Lommel en De NIeuwe Lekkerbek uit Ruiselede werden in hun respectievelijke categorieën bekroond op de Hospitality Awards Belgium. De awards belonen horecaondernemers voor hun dagelijkse  inzet, klantvriendelijkheid, gastvrijheid, service én  motivatie naar de klant toe. Vielen ook in de prijzen: B&B Azadro, Feestzaal Jos De Kok, Café "t Oude Kelderken, Het Boerenijsje en Velotel. Beste nieuwkomer werd Restaurant Jerom.  


by communitysoft.com