Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


389 - 13/02/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
387 - 08/01/2018
193 - 14/12/2017
385 - 28/11/2017
Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/02/2018
273 - 21/02/2018
272 - 21/02/2018
270 - 21/02/2018
271 - 21/02/2018
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Uitbaters aan Antwerpse Marnixplaats zijn ontevreden over werkzaamheden

De horeca-uitbaters rond het Antwerpse Marnixplaats zijn niet tes preken over de werkzaamheden voor hun deur. De stad laat de kasseien weghalen en vervangen door uitgewassen beton. De plaatselijke horeca klaagt echter over gebrekkige communicatie en vindt de werkzaamheden ook niet echt nodig (volgens hun zijn de werken er gewoon om electorale redenen). (pvo)



Algemeen
Europa wil dat horeca gratis kraantjeswater schenkt

De Europese Commissie lanceert een oproep aan de horeca-uitbaters om voortaan aan de klanten gratis kraantjeswater aan te bieden. De sector reageert afwijzend en wijst er op dat kraantjeswater niet gratis is. Bovendien vraagt men zich af of het wel aan de overheid is om de horeca-uitbaters de les te spellen. (pvo)



Algemeen
Horeca-uitbaters willen geen kater krijgen van de Tournée Minérale

Veel horeca-uitbaters hadden vorig jaar moeite met een initiatief als Tourneé Minérale, waarbij er aan de deelnemers gevraagd wordt om een maand lang geen alcohol meer te drinken. Vorig jaar beantwoorden 120.000 mensen deze oproep, met als gevolg dat de helft van de horeca-uitbaters die maand een fikse omzetdaling moest optekenen. De sector raamde  vorig jaar het verlies op vier miljoen euro. Dit jaar wilde de sector op veilig spelen door te broeden op alcoholvrije alternatieven voor de 100.000 deelnemers. Horeca Vlaanderen presenteerde aan de leden alvast een brochure met suggesties voor alcoholvrije dranken. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen pasten een derde van alle horecazaken deze maand hun kaarten en menu’s aan met alcoholvrije alternatieven. Verwacht wordt dat steeds meer horeca-uitbaters zich aan de nieuwe trend (minder of geen alcohol) gaan aanpassen en ook buiten de Tournée Minérale maand een structureel aanbod non-alcoholische dranken zal aanbieden.  (pvo)



Algemeen
Belgische economie zwengelt aan

Volgens cijfers van de Nationale Bank groeide de Belgische economie vorig jaar met 1.7 procent. Ook voor dit jaar wordt een gelijkaardige groeipercentage verwacht. Volgens de nationale bank dragen de goede jobcreatie en de betere evolutie van het begrotingstekort bij tot de verbetering van de economie (pvo)



Algemeen
Zeeduivel is Vis van het Jaar

VLAM heeft samen met de visserijsector voor de 30ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Met deze actie brengt VLAM elk jaar een andere vis onder de aandacht en illustreert het dat vis eten veel variatie toelaat. Zeeduivel is nog erg onbekend bij ons. Slechts 2% van de Belgische gezinnen kochten zeeduivel in 2017. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven. Zeeduivel wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd. De aanvoer toont een stijgende tendens. Vooral in het voorjaar wordt er meer zeeduivel aangevoerd; dit uit Britse wateren. In juni start de visserij in de Golf van Biskaje in Franse wateren en in het najaar wordt de aanvoer uit de Noordzee belangrijker.

Lees meer ...

Algemeen
Leuvense horeca vraagt extra geld voor uitvoering horecabeleidsplan

Vorig jaar werd in Leuven een horecacoach aangeworven en een horecabeleidsplan uitgerold. De beroepsfederatie Ho.Re.Ca Leuven juicht dit toe, maar vraagt dit jaar wel extra financiële middelen zodat het horecabeleidsplan effectief kan worden uitgevoerd. 

 

 

 

Lees meer ...

Algemeen
R.I.P. Paul Bocuse

De beroemde driesterrenchef Paul Bocuse is niet meer, dat heeft Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken gemeld. De sterrenchef is in zijn slaap overleden, hij werd 91 jaar. Bocuse is bekend van zijn driesterrenzaak ‘L’Auberge Du Pont de Collonges’ en vanwege  wereldberoemde gerechten zoals ondermeer zijn   ‘soupe au truffe’ of ‘poularde demi-deuil’. 

 

 

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Café ’t Contrast (Turnhout) start petitie tegen opgelegd sluitingsuur

De cafébazin van Café ’t Contrast in Turnhout is een petitie gestart om te protesteren tegen het verplicht sluitingsuur om 1 uur, dat haar opgelegd is door het stadsbestuur. De stad verplicht het danscafé om gedurende één maand op weekendavonden reeds om 1 uur te sluiten. Er zouden te veel klachten over overlast binnengekomen zijn. De uitbaatster vindt de maatregel oneerlijk omdat de stad volgens haar alleen maar focust op Café ’t Contrast. Volgens haar moet het probleem van overlast in het Turnhoutse uitgaansleven in zijn geheel aangepakt worden. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Hasselts Café verlaagt bierprijs

Terwijl biergiganten hun bierprijzen optrekken, laat Maxim Willems van het Hasseltse Café Café juist zijn bierprijs dalen. Voortaan betaal je daar voor vers getapt pintje 2 euro in plaats van 2.5 euro. De cafébaas hoopt dat door de bierprijs te verlagen er door zijn klanten meer gedronken zal worden. Maxim Willems ging onderhandelen met de brouwer en slaagde erin om een betere inkoopprijs te bedingen. (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Zit Zemst binnenkort zonder café?

Met de dreigende sluiting van café Van Noyen is de kans groot dat de gemeente Zemst het binnenkort zonder café moet stellen. Cafébazin Rita Verdickt die al 22jaar achter de toog van café Van Noyen staat, is in conflict geraakt met de bierhandelaar en belandt wellicht op straat. Als café Van Noyen de deuren zou moeten dicht doen, verdwijnt meteen het laatste café uit Zemst. Maar wellicht komt het niet zover. De eigenaars van het café zouden al op zoek zijn naar een nieuwe uitbater. (pvo)

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Café Manneken Pis heropent deuren

In het historisch centrum van Brussel en tegenover het wereldbekende Manneken Pis, heropende onlangs Café Manneken Pis. Het is een authentiek biercafé dat ingericht werd als proeflokaal. Het concept komt van Bernard Moortgat. Terwijl je letterlijk en figuurlijk proeft van de Belgische biercultuur, heb je zicht op één van de bekendste Belgische monumenten: Manneken Pis. (pvo)

 

 

Lees meer ...

Hôtellerie
Iers boetiekhotel geeft passend antwoord aan vlogger

Het Ierse boetiekhotel The Charleville Lodge in Dublin heeft een passend antwoord klaar voor de Britse vlogger Elle Darby. Die bedelde om gratis overnachtingen in ruil voor foto’s op haar Instagramprofiel. De vlogster overdreef serieus over de publiciteit die haar filmpjes op YouTube voor het hotel zouden opbrengen. Het hotel weigerde echter de gratis overnachtingen en stuurde Elle Darby zelfs een forse rekening van vijf miljoen euro. Volgens The Charleville Lodge voor de publiciteit die gegeneerd zou zijn door het relletje. (pvo)



Hôtellerie
NH Hotel Group breidt uit in Brussel

NH Hotel Group breidt haar aanbod in Brussel uit met 25 %. Hiermee wordt de Spaanse hotelgroep de op één na grootste hotelier in de hoofdstad. Vanaf 1 februari startte de lease van Hotel Bloom! en Berlaymont Hotels in de NH Hotel Group. De Spaanse hotelgroep tekende hiervoor een 20 jaar durend leasingcontract met Pandox, de Noord-Europese eigenaar van deze twee hotels. De twee hotels, die voortaan door het leven gaan als NH Brussels Bloom en NH Brussels EU Berlaymont, worden nu aangepast om te beantwoorden aan de policy merkstandaard van de NH Hotel Group. (pvo)



Hôtellerie
Isabelle van ZOOM hotels wint ASSA ABLOY Ipad tijdens Trinity Event

Afgelopen maand op 7 december vond het succesvolle event van Trinity Purchasing  “Get Together” plaats in Queen A Hotel in Antwerpen. In kamer 403 vond er een ludieke win-actie plaats van ASSA ABLOY Hospitality Benelux.  Woensdag 10 januari reikte ASSA ABLOY Hospitality Benelux  de prijs uit aan Isabelle van ZOOM Hotels.

Lees meer ...

Hôtellerie
Antwerpse hotelsector herstelt zich

De Antwerpse hotelsector heeft met een succesvol 2017 het terreurjaar 2016 duidelijk verteerd. Vorig jaar steeg de hotelbezetting in Antwerpen met 1.7 % tot gemiddeld 73.3 %. De gemiddelde kamerprijs steeg met 4.2 % tot 90.85 euro, wat ook een teken is dat de sector herstelt. In 2017 gingen er ook nieuwe hotels open zoals Hotel U op het Eilandje en Hotel Francq op de Kipdorpvest. Ook in 2018 en 2019 staan er nieuwe hotels op stapel (pvo)



Hôtellerie
Ook arbeiders logeren vaker op hotel

De tijd dat enkel zakenlui op hotel logeren voor hun werk, is voorbij. Ook arbeiders en bouwvakkers gaan steeds meer op hotel. Werkgevers boeken steeds vaker overnachtingen voor hun werknemers, zodat de files vermeden kunnen worden en hun mensen tijd winnen. 

Lees meer ...

Hôtellerie
C-Hotels opent deze zomer nieuw hotel in Oostende: Upstairs

In het voormalige Royal Astor Hotel in Oostende opent de Belgische hotelgroep C-Hotels in de zomer Hotel Upstairs. Momenteel krijgt het pand een grondige facelift.

 

 

 

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
World Without Waste bij Cola

Coca Cola wil in 2030 voor elke fles die wereldwijd wordt verkocht, dus ook in de horeca ook een fles recyclen. "De wereld heeft een afvalprobleem en wij hebben de verantwoordelijkheid om dat op te lossen", zegt Coca Cola-topman James Quincey. Hij lanceerde zijn eigen World Without Waste campagne. 

 

Lees meer ...

Onderwijs - Opleiding
25 leerlingen van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie werken mee op het World Economic Forum in Davos

In het Zwitserse Davos vindt van 22 tem 25 januari het World Economic Forum plaats. Heel wat vooraanstaande personaliteiten komen er samen om de wereldeconomie te bespreken. Het is een jarenlange traditie dat er een beroep gedaan wordt op de leerlingen van het zevende specialisatiejaar gastronomie (banketaannemer-traiteur) van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Dit is voor 25 leerlingen een waardevolle stageperiode met het oog op een latere tewerkstelling. (pvo)

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Restaurant Au Bain Marie (Astene) viert 15de verjaardag met nieuw interieur

In 2002 kochten Isabel Deboel en Marc Nevejans de bekende villa ‘De landing’ in Astene als locatie voor hun restaurant Au Bain Marie. Onlangs werd die vijftiende restaurantverjaardag gevierd met een compleet nieuw en intiem interieur. Het nieuwe interieur zorgt voor een eigentijdse huiselijke beleving en laat het restaurant nog beter aansluiten op de tuin en de waterkant van de Leie.(pvo)



Restaurants
Franse driesterrenchef levert succesvol Michelinsterren in

Sébastian Bras van het driesterrenrestaurant Le Suquet, is erin geslaagd om zijn Michelinsterren in  te leveren. Het is de eerste keer dat de beroemde gids ingaat op het verzoek van een chef om niet meer te worden opgenomen in de Michelingids. Tot nu toe luidde het credo van de restaurantgids dat de sterren niet toebehoren aan de chef, zodat hij of zij ze ook niet kan ‘teruggeven’. Hierdoor werden de verzoeken van de chefs om sterren in te leveren door Michelin tot nu toe naast zich neergelegd. Bras had vorig jaar al te kennen gegeven dat de druk hem te veel werd en om een gesprek met Michelin gevraagd. Toen gaf de gids aan om het verzoek in overweging te nemen. Het is wereldwijd voor de eerste keer dat Michelin een restaurant op verzoek van een restauranthouder niet meer in de gids opneemt. (pvo)



Restaurants
Sterrestaurant De Verborgen Tuin verhuist van Geraardsbergen naar Waasmunster

Restaurant De Verborgen Tuin in Geraardsbergen, dat sinds 2013 een Michelinster bezit, sluit de deuren. Chef Steven Van Snick verhuist naar restaurant La Cucina in Waasmunster, omdat de locatie in Geraardsbergen volgens hem niet meer voldeed. In Waasmunster is het pand groter, is er meer parking en is de bereikbaarheid voor de klanten ook groter. Het is de bedoeling om het concept en de Michelinster van De Verborgen Tuin naar Waasmunster te verhuizen. Momenteel wordt het pand gerenoveerd maar de doorstart van de Verborgen Tuin in Waasmunster is voorzien op 19 maart. Het pand in Geraardsbergen staat over te nemen. (pvo)



Restaurants
Uitbaters van tweesterrenzaak St. Nicolas (Elverdinge) vinden tijdelijk onderkomen in Poperinge

Met het menu met de toepasselijke naam ‘Au Revoir’ nam chef Franky Vanderhaeghe tijdelijk afscheid van zijn tweesterrenrestaurant Hostellerie St.- Nicolas in Elverdinge. Tussen 3 februari tot 13 april is de Hostellerie gesloten voor renovatiewerkzaamheden. De tweesterrenchef en zijn team worden gedurende die tijd echter niet op non-actief geplaatst. Ze vonden een tijdelijk onderkomen in Poperinge. Gasthof De Kring wordt de tijdelijke nieuwe locatie. In het pop-up restaurant De St. - Nicolaskring zal er geen sterrenkeuken geserveerd worden, maar een aangepaste brasseriekeuken met nadruk op streekgerechten. Er zal ook een pop-up bar ‘Bar Michel’ aanwezig zijn. Van 9 februari tot en met 31 maart staat de chef en zijn team in pop-up De St. -Nicolaskring in Poperinge. Vanaf 13 april roert Franky Vanderhaeghe opnieuw in de potten van de vernieuwde Hostellier St.- Nicolas in Elverdinge. (pvo)



Restaurants
Jamie Oliver zit in slechte papieren

Het imperium van Jamie Olvier, ook bekend als the naked chef, wankelt. Vorig jaar maakte zijn Italiaanse restaurantketen Jamie’s Italian zo’n slechte beurt, dat hij verplicht is om 12 restaurants te sluiten. Vorig jaar moest hij al 7 Italiaanse restaurants sluiten en sneuvelde zijn pizzaketen Union Jacks. (pvo)

 

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Daphne Aerts stopt met horeca

Daphne Aerts (zaakvoerder van het bedrijf TNS Kroketten in Eeklo) stopt met haar krokettenbars Pure Daphne. In Gent sloot ze haar laatste krokettenbar. De zakenvrouw stelt dat ze te weinig tijd heeft voor de horeca en dat ze zich vooral wil concentreren op haar krokettenbedrijf. (pvo)  

 

 

 

Lees meer ...

Restaurants
Gentse restaurant Volta krijgt nieuw concept

Het Gentse restaurant Volta sluit eind februari tijdelijk de deuren om op 16 april met een nieuw concept van start te gaan. Volta zal dan alleen maar op weekdagen open zijn. Muziek gaat een belangrijke rol spelen in de nieuwe Volta. Er wordt afgestapt van de menu’s. Die worden ingeruild voor diners à la carte. (pvo)

Lees meer ...

Restaurants
Kursaal-restaurants Oostende leggen de boeken neer

Merideus, het bedrijf achter Ostend Queen en Agua del Mar, heeft de boeken neergelegd. Het ging al jaren minder goed met de restaurants in het Kursaal van Oostende. Naar verluidt zijn er wel al vijf kandidaat-overnemers voor de restaurants (vier voor Agua del Mar en één voor Ostend Queen). De kans is groot dat beide Oostendse ‘Kursaal-restaurants’ in de toekomst een afzonderlijke uitbater krijgen (pvo)



Snelrestauratie
McDonald’s België investeert 25 miljoen euro in ons land

De fastfoodreus Mc Donalds gaat dit jaar 25 miljoen euro in ons land pompen. Er komen vier nieuwe vestigingen (de eerste in Couvin) en de bestaande restaurants worden gerenoveerd. (pvo)



Snelrestauratie
Tien Brussels frietkoten krijgen facelift

Brussel gaat 10 oude frietkoten vervangen door moderne frietbarakken. Het ontwerp komt van het architectenbureau Studio Moto die als eerste uit de architectenwedstrijd kwam. Dit bureau ontwierp een neonverlicht en spiegelend modern frietkot. Eind 2019 zullen tien Brusselse frietbarakken in zo’n nieuw jasje gestoken worden. Op die manier wil de stad een herkenbaar frietkotmodel ontwerpen dat een boost moet geven aan ons culinair patrimonium. (pvo)

 

 

Lees meer ...

Wedstrijden
Provinciale winnaars 'Sommelier of the Year' zijn gekend

Maandag 15 januari werden in de prachtige toonzaal van Meyhui de provinciale winnaars van de 'Sommelier iof the Year' bekend gemaakt. En op 12 maart wordt tijdens de presentatie van Foodprint 1718 in Flanders Expo de nationale winnaar bekend gemaakt. 

 

 

Lees meer ...

by communitysoft.com