Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


393 - 17/04/2018
392 - 22/03/2018
391 - 22/03/2018
391 - 22/03/2018
390 - 01/03/2018
389 - 13/02/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
388 - 23/01/2018
387 - 08/01/2018
193 - 14/12/2017
385 - 28/11/2017
Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 19/04/2018
273 - 19/04/2018
272 - 19/04/2018
270 - 19/04/2018
271 - 19/04/2018
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Algemeen
Bozar op 20ste plaats in OAD top 100 Europese Heritage Restaurants

Opinionated About Dining (OAD) zet het Brusselse Bozar Restaurant op 20ste plaats in Top 100+ Europese Heritage Restaurants die de beste traditionele eetgelegenheden in Europa omvat. In diezelfde lijst staat het Baskische visrestaurant Elkano op de eerste plaats. Régis en Jacques Marcon nemen de eerste plaats in van de Top 100+ Europese Klassieke Restaurants. Het Brusselse Bozar Restaurant van Karen Torosyan haalt een knappe 20ste plaats.

Lees meer ...

Algemeen
Jo Grootaers beste jonge chef van Europa ?

Voor chef Jo Grootaers van restaurant Altermezzo uit Tongeren was  2017 een culinair boerenjaar. Zowel door de rode als door de gele restaurantgids werd hij verkozen tot Jonge Chef van het Jaar en tegelijkertijd kreeg hij ook nog eens een eerste ster. En het houdt maar niet op.

Lees meer ...

Algemeen
Food Waste Awards

The Food Waste Awards werden op 20 maart in Brussel voor de tweede keer uitgereikt. De prijzen belonen de beste ideeën om voedselverlies tegen te gaan in verschillende categorieën: gezondheidszorg, voedingsbedrijven, voedselverlies changemakers, lokale besturen en horeca, catering en events. Als opmerkelijkste voedingsbedrijf wint Delhaize De Leeuw met het engagement om onverkochte producten aan lokale verenigingen te herverdelen.

Lees meer ...

Algemeen
Brusselse horecaondernemers blijven bang voor aanslag

Brusselse horecaondernemers blijven bang voor aanslagen. Dat blijkt uit een rondvraag van ondernemersorganisatie NSZ en Horeca Brussel bij 358 Brusselse handelaars en horecazaakvoerders.

Lees meer ...

Algemeen
Ikea gaat voor insecten

Is de Zweedse meubelgigant niet alleen gekend van zijn meubelen die je zonder een ingenieurs opleiding niet in elkaar krijg. De Zweedse balletjes van Ikea zijn minstens zo bekend als de iconische Billy-kast van de meubelgigant. Maar daar zou wel eens verandering kunnen in komen. Ikea heeft een labo opgericht dat de hamburger van de toekomst moet ontwikkelen. Space10 werkt vooral rond duurzaam voedsel. En dat betekent: vlees vervangen door planten en insecten. Daarmee kom de keten binnen korte tijd met enkele alternatieven. Het Zweeds balletje krijgt concurrentie van ‘neatballs’. Het duurzame balletje ezal gemaakt worden van meelwormen. In datzelfde kader worden de vijf populairste gerechten uit de Ikea-keuken heruitgevonden. Naast de meelwormballetjes ('neatballs') zal Ikea ook een 'bug burger' aanbieden, een veganistische 'dogless hotdog' met een broodje van micro-algen, een kruidenijsje en een rijkgevulde salade. (JV)



Algemeen
Groene Brugse Markt

Al 18 jaar staan de groene terrasoverkappingen aan de Brugse Markt aan de horecazaken. Na al die jaren zijn die overkappingen al flink verouderd. Maar nieuwe of andere plaatsen mag (voorlopig) niet van de Vlaamse dienst Erfgoed. Volgens sommige horeca-uitbaters zijn de meesten gewonnen voor een nieuw type. Daarbij werd gedacht aan overkappingen in glas zodat de gevels op Brugse Markt nog meer tot hun recht zouden komen maar de dienst Erfgoed zei neen. Even liet de dienst onroerend Erfgoed het ballontje op zelfs geen vaste terrasconstructies meer toe te staan. Maar dat is ook voor schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon een stap te ver, zeker met ons Belgisch weer. Dit jaar blijft het dus nog groen op de Brugse Markt maar er wordt gehoopt tegen volgend jaar tot een oplossing te komen. Misschien dat ze bij de Vlaamse dienst Erfgoed fan zijn van Cercle. (JV)  



Algemeen
Geen rietjes meer in Brussel?

De Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault denkt over na om een verbod in te voeren op het gebruik van plastic rietjes. Brussel wil zijn afvalberg verminderen. Om die doelstelling te kunnen bereiken worden de mogelijke kosten en gevolgen van een rietjesverbod nu onderzocht . De minister wil snel overleg met “ een grote fastfoodketen “. Ondertussen gaan kabinetsmedewerkers getuigenissen en ervaringen sprokkelen in horecazaken die de rietjes al in de ban hebben geslagen. De rietjes zouden niet overal verboden worden . In een medische context zouden ze nog steeds mogen gebruikt worden. Waar is Sofietje met haar Cola met een rietje? (JV)



Algemeen
Geen horeca voor criminele organisaties

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil dat criminele organisaties geen horeca  of andere of andere vergunningen krijgen. Die aankondiging is een reactie op de vondst van een groot wapenarsenaal bij de Hells Angels in Limburgs. Volgens de minister worden motorbendes nu vaak gefinancierd via clubhuizen of club cafés. In Nederland en Duitsland bestaat al zo’n regeling en daarom steken die bendes vaak de Belgische grens over. Maar als het aan Jan Jambon ligt dus geen horeca meer voor bendes waar een zweem van criminaliteit rond hangt. (JV) 



Algemeen
Chocolate University in Brugge

Sommige steden krijgen terecht of niet een stempel opgedrukt. Leuven is bierstad, Philippine,  een mosseldorp, enz…. . Brugge claimt de naam van Chocoladestad. Je vindt er chocolade in alle geuren en kleuren, alle vormen en groottes. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Een goede plaats voor een ‘Chocolate University’ dus. Vanaf 28 mei 2018 lanceert Syntra West in samenwerking met Dominique Persoone, Belcolade, Selmi en Cacaolab de allereerste 'Chocolate University' in België. De Chocolate University Belgium start met een week workshops, demo's en ervaringen rond het thema "Taste". Sprekers zijn onder meer Dominique Persoone van The chocolate Line (nieuwe, innovatieve ideeën), Stéphane Leroux, auteur van Bleu Chocolat (hoe prachtige chocoladestukken tot stand komen), Michel Eyckerman van Belcolade (over problemen als sugarbloom en fatbloom) en David Redon (nieuwste trends). De Chocolate University loopt van maandag 28 mei t.e.m. vrijdag 1 juni . (JV)



Algemeen
Vrijmoed straffe Gentenaar

In het Marriott Ghent-hotel stond voor één avond alles in het teken van stad Gent en haar inwoners. In zes categorieën werden er de awards van De Strafste Gentenaar uitgereikt. Een initiatief van het dagblad De Gentaar. Chef-kok Michaël Vrijmoed werd door de Gentenaren verkozen tot Strafste Gentse Ondernemer. Michaël moest het ondermeer opnemen tegen Kobe Desramaults. Het was het keukentalent van Restaurant Vrijmoed dat aan het langste eind trok. Michaël Vrijmoed opende zes jaar geleden zijn restaurant in Gent. Daarvoor werkte hij acht jaar lang als sous-chef in driesterrenrestaurant Hof van Cleve, waar hij de rechterhand van Peter Goossens was. Maar Gent heeft hem altijd nauw aan het hart gelegen, en met deze onderscheiding zal dat niet minder zijn. (JV)



Algemeen
Westvleteren in Nederlandse supermarkt

In de Nederlandse supermarktketen van Jan Linders doken op 8 maart plots kratjes van 24 flessen West vleteren 12 op. De flesjes werden te koop aangeboden aan een kleine 10 euro het stuk. In de brouwerij is dat 4 euro. Normaal kan je in de brouwerij maar twee bakken in eens afhalen. Het is dan ook de vraag hoe de supermarkten aan 300 bakken zijn geraakt. Jan Linders verklaart dat het een éénmalig actie was en dat hij toestemming had van de abdij . In Westvleteren bij de ST Sixusabdij  kunnen ze er alvast niet mee lachen en gaan ze de zaak onderzoeken. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Minder pils meer zware bieren

De Belgische caféganger drinkt alsmaar minder gewone pils op café. Dat blijkt uit een rondvraag van Febed de federatie van Belgische handelaars die ruim 14.000 horecazaken bevoorraden. Ook de  consumptie van frisdranken en waters viel in 2017 terug. Hoewel pilsbier nog steeds het meest populaire drankje is in een café zijn de specialbieren aan een opmars bezig

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Palm 0.0%

Palm Belgian Craft Brewers introduceert met Palm 0.0 hét verfrissend amber bier met 0 % alcohol én met 100 % karakter. Met dit nieuw bier speelt de brouwerij in op de trend van verantwoord alcoholgebruik. Naar de consument toe komt Palm hiermee tegemoet aan de consument die op zoek is naar meer smaak en karakter in het segment van alcoholvrij drankenassortiment.

Lees meer ...

cafés - brouwerijen - discotheken
Café The Beerwall (Brugge) pakt uit met ‘alarmglazen’

Café The Beerwall in Brugge is een instituut. In dit biercafé hebben klanten keuze uit 16 bieren op tap en ontelbaar veel bieren op fles. Vandaar dat dit biercafé heel populair is bij de vele toeristen die Brugge bezoeken. Voor elk verschillend bier heeft het café ook aangepaste glazen met logo. Alles bij elkaar staan er meer dan 3.000 glazen in het café. Maar cafébaas Philip Maes  wordt al jaren geconfronteerd met diefstal van die glazen. Vooral de meest zeldzame glazen worden vaak meegenomen.  Philip Maes is dat beu. Vandaar dat hij alle glazen liet voorzien van een tag. Eigenlijk is dit een soort alarmsysteem dat aan het glas bevestigd is. Wie zo’n glas meeneemt naar buiten wordt ontmaskerd door een geluidsignaal. Naar verluidt zijn de diefstallen van glazen sindsdien sterk verminderd.  (pvo)



cafés - brouwerijen - discotheken
Vlaamse brouwers in Canada

Brouwerij Huyghe  uit Melle maar ook brouwerij De Halve Maan uit Brugge  waren mee op de Koninklijke Handelsmissie naar Canada. Brouwerij Huyghe heeft  er op 16 maart een contract getekend met hun lokale importeur Mc Clelland Premium Imports. Samen zullen ze in Québec een nieuw filiaal openen. De Canadese markt is complex. Elk van de 10 provincies voert een eigen importbeleid. Vooral in de dichtstbevolkte steden Ontario en Quebec is dat beleid protectionistisch te noemen. Lokale alcoholische dranken zijn overal terug te vinden, maar de buitenlandse alcoholische dranken kunnen enkel worden aangekocht in staatswinkels waar het aanbod bovendien beperkt is. Om dat probleem te omzeilen heeft Brouwerij Huyghe nu besloten om een filiaal te openen in Quebec. Een primeur voor de Belgische brouwerij. Canada is vandaag voor Huyghe de 4de grootste exportmarkt. Het volume zat voorlopig in de andere provincies, terwijl het grootste groeipotentieel in Quebec zit. Door de opening van het filiaal wil Brouwerij Huyghe de komende 5 jaar de omzet van 1,6 miljoen euro in Canada verdubbelen. Vanuit Melle willen ze dat Delirium Tremens verder voet aan de grond krijgt, maar gaan ook het Averbode Abdijbier zal er makkelijk op de markt kunnen komen. Ook op de derde grootste afzetmarkt, Amerika, is Brouwerij Huyghe actief bezig. De brouwerij schuift er de lokale importeur aan de kant en schakelt zelf 20 verkopers in om de sterke opkomst van lokale specialbierbrouwers op te vangen. Brouwerij De Halve Maan van zijn kant sluit een partnership met 2 Canadese bedrijven voor de import en distributie van haar biermerken Brugse Zot en Straffe Hendrik in Canada. Er kwam steeds meer vraag naar de Brugse bieren uit de Canadese markt. Voor de import van haar bieren sluit De Halve Maan nu een partnership met 2 gespecialiseerde invoerders die elk in specifieke provincies zullen opereren. Polybeer zal de import verzorgen voor Ontario en Quebec, terwijl Bravo Beer Co de andere provincies voor haar rekening zal nemen. Tijdens de tijdens de koninklijke missie naar Canada werd een eerste lanceringsevent georganiseerd. ‘Beer Brothers Bistro’, een bekende horecazaak in Ottawa, werd  geselecteerd om als eerste de bieren te verkopen. In aanwezigheid van Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem werden de Brugse bieren voorgesteld aan de Canadese gespecialiseerde pers, distributeurs, en bierspecialisten. Daarna volgde in Toronto de officiële ondertekening van de importcontracten met de 2 importeurs. Brouwerij De Halve Maan exporteert intussen al 40 procent van haar productie op een succesvolle manier naar meer dan 30 landen in de wereld. Zo zijn de bieren ook aanwezig in Azië, Latijns Amerika, Rusland, Verenigde Staten en daar komt nu dus ook Canada bij. (JV)



cafés - brouwerijen - discotheken
Discotheek Public onder de hamer

Dans- en nachtclub Publik, voorheen gekend als de Cinema, gelegen aan de Stadswaag, Lange Brilstraat 12 in Antwerpen, is failliet. De zaak die alom gekend was bij de jeugd en studenten was al sinds midden vorig jaar gesloten omdat ze haar milieuvergunning was kwijt geraakt. Tot de jaren ‘80 was de locatie een bioscoopzaal die dan werd omgebouwd tot nachtclub Pool 35. In de jaren daarna namen dancings Surplus en De Cinema er hun intrek. Herman Poupaert, de huidige uitbater, nam in 2009 discotheek Publik over. De curator, Meester Thomas Debaene, stelde veilinghuis Hammertime aan voor de inventarisatie en realisatie van de activa die behoorden tot het handelsfonds. Deze goederen, onder meer hoogtechnologische audio- en videoapparatuur die recentelijk nog werd vernieuwd, zullen van 10 tot 24 april 2018 online geveild worden door online veilinghuis HammerTime bvba uit Hoevenen, via Hammertime.be. (JV)



Hôtellerie
Carlson Rezidor wordt Radisson Hotel Group

Carlson Rezidor Hotel Group heet voortaan Radisson Hotel Group. De naamsverandering kadert in een vijfjarenplan dat als doel heeft de hotelgroep steviger te positioneren in de markt. Door een nieuwe identiteit aan te nemen wil de hotelgroep de internationale merkwaarde van Radisson gebruiken om zo meer merkbewustzijn te creëren. Radisson Hotel Group is één van de grootste hotelgroepen ter wereld, met meer dan 1400 hotel wereldwijd en 8 verschillende hotelmerken. Radisson Hotel Group omvat de merken Radisson Collection™, Radisson Blu®, Radisson®, Radisson RED®, Park Plaza®, Park Inn® by Radisson, Country Inn & Suites® by Radisson en prizeotel.(pvo)

Lees meer ...

Hôtellerie
Sommige meubelstukken of objecten in de hotelkamer zijn te mijden

Hotelkamers lijken meestal wel kraaknet te zijn, maar schijn bedriegt soms. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat bepaalde meubelstukken of objecten beter te mijden zijn.   Zo blijkt de afstandsbediening voor de TV een haard voor bacteriën te zijn. Dat ‘bakske’ wordt bijna nooit schoongemaakt. Lichtknoppen worden meestal ook vergeten door schoonmaakploegen. De doorspoelknop van het toilet is ook iets vies. Aangezien de meeste mensen na een toiletbezoek voor het handen wassen doorspoelen, laat het zich raden waarom een doorspoelknop alles behalve hygiënisch is. Dat geldt trouwens ook voor de plek waar de WC-rol hangt. Tenslotte is een sprei meestal ook maar een vies ding. In tegenstelling met lakens, wordt een sprei op het hotelbed bijna nooit verschoond. (pvo)



Hôtellerie
Gentse hotelmarkt neemt hoge vlucht

Gent telt momenteel 37 hotels, goed voor meer dan 2.013 kamers. De kaap van de 2.000 werd onlangs gerond door de komst van het ibis budget hotel aan de Dampoort, dat in één klap 119 kamers in het goedkopere segment aanbiedt. Maar de Gentse hotelmarkt blijft bewegen.

Lees meer ...

Ondernemingen - Bedrijven
Nieuwe CEO bij Filliers

Bij familiebedrijf Filliers heeft ceo Bernard Filliers de fakkel doorgegeven op operationeel vlak. Hij doet dat in overeenstemming met het familiecharter dat stipuleert dat de ceo aan 65 uitstapt. Hij blijft wel aan als bestuurder en aandeelhouder. De aflossing van de wacht vond onlangs plaats. De keuze viel op de 43 jarige Bart Cnudde die wordt een extra muros manager. Naar verwachting zal hij de brug helpen slaan naar de volgende generatie. Emile Filliers is 32 jaar oud en mist nog even de ervaring om nu al het familiebedrijf met een grote traditie te leiden. Filliers werd opgericht in de negentiende eeuw (1880) en is al die tijd een familiebedrijf gebleven .Inmiddels is er sprake van de vijfde generatie. Filliers zou, volgens Bernard Filliers, aan de vooravond staan van een grote internationale doorbraak. Het Oost-Vlaamse bedrijf zet al enkele jaren niet alleen in op jenever, maar ook op andere sterke dranken (gin, moutwijn voor derden en zelfs whisky) en dat blijkt commercieel aan te slaan in de markt. In 2017 was het bedrijf goed voor 14 miljoen euro aan omzet waarop het 565.000 euro nettowinst boekte. De familietakken van Bernard en Jan Filliers (deze laatste overleed tien jaar terug in een busongeval in Egypte) hebben elk vijftig procent van de aandelen in handen. (JV)



Publicaties
Foodprint1718, ‘Het culinaire jaarboek in woord en beeld’

Foodprint 1718 geeft in “woord” een overzicht van al wat beweegt in de gastronomie. Het restaurant dat je niet mag missen, de wijnoogsten kritisch bekeken, de nieuwigheden in foodtrends, eigenzinnige gastronomische columns, een wandeling door de gastronomische media en het meest complete gastronomische jaaroverzicht...

Het “beeld” maakt het boek prachtig en uniek. Een portfolio van nationale en internationale foodfotografen, een unieke getuigenis van de nieuwste trends in foodfotografie. Alle continenten zijn in deze editie vertegenwoordigd. Een unieke, exclusieve samenwerking, wereldwijd.

Woord en beeld maken van het boek een prachtig tijdsdocument dat iedere gastronoom moet bezitten! In Foodprint1718 blader je, lees je en blijf je kijken. En dat het hele jaar door.Op www.foodprint.be kan je met enkele teasers het hele concept van foodprint1718 bekijken.

Elk jaar worden er door FOODPRINT  in samenwerking met haar partners belangrijke culinaire awards toegekend.

Lees meer ...

Restaurants
Poule & Poulette opent vestiging aan Gentse Korenmarkt

Op 15 maart opende Poule & Poulette een eerste vestiging in Gent, na de drie zaken die er reeds zijn in Antwerpen. Met Poule & Poulette smaakt kip weer als vroeger. Met een authentieke smaak, een traceerbaar traject van boerderij (de kippen komen van een kwekerij in Gottem) tot bord, en een streng kwaliteitscharter met respect voor het dierenwelzijn. Dat zijn de ambities die kippenexpert Frederik Goossens al enkele jaren nastreeft met zijn Poule & Poulette restaurants en winkels. Hij waakt als een moederkloek over de hele voedselketen. Van het grootbrengen van de leghennen voor de eieren tot het transport van het slachthuis naar de keuken. Wat Poule & Poulette nog zo speciaal maakt? De bereidingswijze. Kippen garen anderhalf uur aan het spit, op 150°C. Zo worden de smaak en sappigheid optimaal bewaard. “Onze kippen krijgen rustig de tijd om te groeien op de boerderij. En dat respect en geduld hanteren we ook aan het spit. Bij ons eet je dus echt slowfood”, zegt Frederik Goossens.

Lees meer ...

Restaurants
Restaurants Westhoek slachtoffer van dievenbendes

De jongste weken zijn verschillende restaurants in de Westhoek het slachtoffer geworden van inbraken. Een dievenbende trekt rond en gaat blijkbaar steeds op dezelfde manier te werk. Ze breken binnen in het privégedeelte, vaak zelfs tijdens de drukste momenten wanneer de uitbaters aan het werk zijn. De dieven zijn vooral op zoek naar geld. De politiezone Polder waarschuwt de restaurant-uitbaters uit de streek om extra waakzaam te zijn en vooral hun  privévertrekken in het oog te houden tijdens de drukke avondshiften. (pvo)



Snelrestauratie
McDonalds wil nog gezonder worden

McDonald’s haalt de cheeseburger uit zijn Happy Meal. Het is een eerste stap om de hoeveelheid calorieën op het menu te verminderen. Wereldwijd krijgen de kindermenu’s een flinke update om de hoeveelheid suiker, vet en zout terug te dringen. Om die reden wordt de cheeseburger als vaste menu-optie geschrapt. Net zoals andere  fastfoodrestaurantketens staat ook McDonalds wereldwijd onder druk om gezondere opties aan te bieden, vooral voor kinderen. Om die reden wil het bedrijf in alle 120 landen waar het actief is geleidelijk het mes zetten in de samenstelling van zijn Happy Meal. Uiterlijk in 2022 moet minstens 50 procent van de Happy Meals in verschillende landen voldoen aan de nieuwe gezondheidseisen. Dat betekent dat ze maximaal zeshonderd calorieën bevatten. Van die calorieën mag niet meer dan 10 procent uit verzadigde vetten en 10 procent uit toegevoegde suikers komen. Ze mogen niet meer dan 650 milligram zout bevatten. Verder verdwijnen ook Chocomel en Fristi als optie bij de Happy Meals. Een cheeseburger bestellen buiten het menu om kan overigens wel nog . Volgens McDonald’s gaan de hoeveelheid bestellingen omlaag als de cheeseburgers niet als optie worden weergegeven, meldt The Guardian. de verkoop van frisdranken is met 14 procent gedaald sinds frisdranken vier jaar geleden als optie bij Happy Meals waren verwijderd. Nog veel werk aan de winkel dus. (JV)



by communitysoft.com