LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2014 dag 2

Gisteren maandag was de tweede en wellicht drukste dag van Horeca Expo. Ondermeer door vakbondsacties die het spoorverkeer serieus verstoorden maar ook door de talrijke activiteiten tijdens de vakbeurs waren de parkings van Flanders Expo vlug volzet. De vakbeurs had dan ook heel wat te bieden.

Horeca Expo GISTEREN

Foodservice Congres
Tijdens het  nationaal foodservice congres voor bedrijven in foodservice werden de actuele ontwikkelingen binnen de Belgische foodservicemarkt, zowel op vlak van horeca, catering en grootkeuken in kaart gebracht. Tijs Vandenbroucke van Tomorrowland, Andreé Duval van Duval Union, Jan willem Ter Veer van FSIN en Gert Laurijsen van Foodservice Alliance wisten met een glimlach maar ook informatieve tips hun visie te geven op de meest actuele ontwikkelingen in de Belgische foodservicemarkt.

Michelin Gids
Het was uitkijken naar de voorstelling van de nieuwe Michelin gids. In de inleidende toespraak werd niet onterecht met felicitaties gegooid naar de organisatie van Horeca Expo-Artexis maar ook naar de inzet van Hotelschool Gent. Het was bang afwachten maar zowel ‘De Karmeliet’ ‘Het Hof Van Cleve’ en ‘Hertog Jan’ behouden hun drie sterren. In deze 59ste editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg krijgen tien Belgische restaurants (vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen) voor het eerst een Michelin ster. Opvallend is dat twee zaken die jarenlang fier de stempel van Bib Gourmand droegen, nu een ster krijgen toegewezen dankzij de vooruitgang die ze hebben geboekt. Philippe Meyers (Braine-l’Alleud) en Les Pieds dans le Plat (Marenne) zijn restaurants waar de klassieke keuken met vakmanschap onder handen wordt genomen. Ook de rijke brasseriekeuken van Héliport Brasserie (Luik) en de eigentijdse smaakvariaties van Aux petits oignons (Jodoigne/Geldenaken) laten hun gasten genereus genieten. In Brussel vindt men restaurants die op dezelfde lijn zitten. Zo is Le Pigeon Noir (Ukkel) een voorbeeld van hoe heerlijk traditionele bereidingen kunnen zijn.  Le Monde est Petit (Etterbeek) mengt lokale lekkernijen met producten uit verre windstreken, Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe) bewijst nog maar eens hoe lekker de pure Italiaanse keuken is. Hét langverwachte culinaire event van het jaar 2014 was uiteraard de opening van The Jane (Antwerpen), die meteen met een ster mocht gaan lopen. Nieuw aan de Gentse sterrenhemel is Publiek. Met Olly Ceulenaere staat er een bekende chef in de keuken, maar de echte vedetten zijn de producten. Een (h)eerlijke keuken voor fantastische prijzen! Iets verderop, in Lochristi, biedt D’Oude Pastorie dan weer lichte creaties doorspekt met fantastische, herkenbare smaken. In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelin ster: La Cristallerie (Luxemburg stad). De nieuwe gids  beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants. De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers.
Eén foutje in de Michelin 2015, is het ontbreken van A Priori van Kristof Coppens in Haaltert, die zijn ster behoud maar niet vermeld werd.

Jong Talent Disciples d’ Augustes Escoffier
Het zonlicht was niet doorgebroken toen de kandidaten voor de wedstrijd  Jong Talent Disciples d’August Escoffier Benelux de demo keuken in hal veroverden. Deze kookwedstrijd werd georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”. De doelgroep waren jongeren tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool. De kandidaat die als winnaar werd uitgeroepen mag naar Barcelona om er mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2015”. Daniele Soru en zijn medewerker Mallory Gabsi konden de jury overtuigen om met de eerste prijs te gaan lopen. Noordzeetong, bouchot mosselen met komkommer, gekonfijte aardappel, citrussen, verveine, kruidenolie en witte wijn waren de ingrediënten waarmee de jonge koks de uitgebreide keukenjury konden overtuigen.

Viskok van het jaar
Hij komt uit Zeebrugge, volgde zijn opleiding aan Spermalie te Brugge en werkt bij De Jonkman in Brugge. De winnaar van de VLAM wedstrijd Viskok van het jaar kon met deze gegevens eigenlijk al op voorhand voorspeld worden. Jonathan Oliver is viskok van het Jaar 2015 geworden. Al voor de 26ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar, zeetong, als hoofdingrediënt. Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden weerhouden om gisteren op 24 november live tegen elkaar op te nemen in de demonstratiekeuken van Horeca Expo. Jonathan Oliver van restaurant De Jonkman in Brugge maakte de meeste indruk op de jury en won de wedstrijd met zijn 'gebakken zeetong met spitskool en pastinaak'. De winnaar ontving de trofee van de ‘Viskok van het jaar’, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van € 1.250, een dinerkaart voor twee personen bij Hof van Cleve  en een waardebon van € 250 van Flanders Expo, te besteden bij het ISPC. In een eerste reactie wist de winnaar wist de winnaar te vertellen dat zeetong niet vast op de kaart staat bij De Jonkman maar dat hij zijn overwinning wel opdraagt aan Filip Claeys want het is zijn schuld dat hij gewonnen heeft.
 
Leadersclub
Tijdens een gala avond werden de Concept Restuarant Awards uitgereikt. Maar er was ook de Innovation Award. Die ging dit jaar Sergio Herman met zijn restaurant The Jane in Antwerpen.
Wie de prijzen van Concept Restaurant Awards won konden we bij het te perse gaan van dit artikel nog niet achterhalen.

 


Horeca Expo VANDAAG DINSDAG

Nationale dag van de friturist
Vandaag zijn alle frituristen op de Nationale  Frituristendag. Het is een organisatie van Navefri  maar ook niet leden kunnen deelnemen. Op de agenda staat een stand van zaken van Navefri. Verder aandacht voor de geregistreerde kassa, de nieuwe allergenenwet en de nieuwe campagne “Week van de Friet. Verder uitreiking van de medailles Nationale Orde van de Gulden Puntzak.  Dat alles in het auditorium vanaf 10u30.

Duurzaamheid in de sociale sector ook blijven vasthouden
Tijdens een ronde tafel gesprek zal het met  mensen uit de grootkeukens, cateringbedrijven, toeleveranciers, contractcateraars, overheden en middenveldorganisaties die rond het thema actief zijn hoe het verder moet. Vasthouden aan duurzaamheid ook in de sociale sector. Vanaf 10u in een auditorium in het voorgebouw.

Demo Grootkeuken
De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks brengt vijf Vlaamse Hotelscholen samen die afdeling grootkeuken. In de demo keuken van hal 8 zullen ze een demonstratie geven. De opdracht is een eigen creatie van een menu voor gemeenschapskeuken met 3 gangen. De samenstelling en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dat alles in de demokeuken in hal 8.

Presentatie Versnijdingsfilms
De versnijdingsfilm is een initiatief van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België en VLAM en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers en RCT Oost- en West Vlaanderen, Syntra Vlaanderen en alle Vlaamse slagersscholen. Tijdens de presentatie van de films tonen 3 jonge chefs  hun culinaire kunsten en gaan elk aan de slag met hun favoriete varkens-of rundvleesversnijding. Dat alles in demokeuken hal 8 vanaf 15 uur.

Gentse horeca dag
Horeca Expo dat is Gent. Gent weet een unieke mix te maken van toeristen, studenten en niet in het minst inwoners. Er zijn restaurants in letterlijk alle geuren en smaken. Van Grieks over Bulgaars tot Turks. Er zijn de Italiaanse pizzeria, de kroket restaurants de Ierse restaurants en uiteraard de vaste Belgische bistro’s. Een mengeling van eetgewoonten en culturen. Soms bots het soms klinkt het. Maar samenwerking en een juiste wetgeving kan alles in goede banen brengen. Daarom de dag van de Gentse Horeca. Dat alles om 15 u.

Tekst en foto's Jan Vermeersch



Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2014 dag 1

Gisteren, zondag 23 november, is de vakbeurs Horeca Expo van start gegaan

 

Opgepast: foute standnummervermelding! Op het grondplan van de beurs dat u bij de ingang meekrijgt, staan 3 standen foutief vermeld. Het betreft Easy 2 Watch, dat op stand 1141 staat, Easyrent dat op stand  4440 staat, en ECD dat op stand 1148 staat.

 

650 exposanten meer dan 3000 producten waarbij heel wat nieuwigheden en een zeer groot aantal randactiviteiten dat is in een notendop deze editie van Horeca Expo. Het beursconcept omvat ook heel wat nieuwigheden met de ’ Wine & Spirits Boulevard’ in hal 8. ‘Adecco Talent’s Place’ in hal 3 en veel vernieuwde catering punten waaronder het North Sea Chefs restaurant boven de inkom aan hal 1. Nieuw is ook dat er vooraf dient geregistreerd  te worden. Wie pas aan de ingang zich laat registreren moet 10 euro extra bepalen. Deze vakbeurs is dus toch weer een inspiratiebron voor iedereen die actief is of wil worden in de horeca of grootkeuken.

 

Horeca Expo GISTEREN

 

Officiële opening

In zijn openingstoespraak  wist Dirk Van Roy, CEO van Artexis het belang van de beurs en de sector te benadrukken. Meer dan één bedankwoord was er, meer dan terecht, naar de trouwe medewerkers die er jaar op jaar in slagen om steeds vernieuwend uit de hoek weten te komen. Een sector die voortdurend in ontwikkeling is eist dan ook een beurs die de trends volgt en ook steeds vernieuwend is.

 

Culinaire persoonlijkheid van het jaar

Het was Vlaams Minister Ben Weyts, die  de Award voor Culinaire Persoonlijkheid van de Belgische Gastronomie mocht uitreiken. In zijn toespraak  benadrukte de minister dat de huidige regering met alle verantwoordelijke  ministers er alles zal aan doen om de sector te ondersteunen. Wat dat alles is werd er helaas niet bij verteld.  De minister mocht ook aankondigen wie de Culinaire persoonlijkheid van het jaar zou worden. Terwijl alle hoofden naar verschillende chef koks gedraaid stonden werd het uiteindelijk Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. Zelf vond hij de titel als ‘Culinair’ iets wat  overdreven maar niet te min streelde het zijn ego en dat van de ganse horeca. Het is een ruggensteun om nog meer dan vroeger de belangen van de horeca te verdedigen aldus Danny Van Assche.

 

Startersopleidingen bij Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen  organiseerde  haar eerste van een reeks  startersopleidingen.

Een leerrijke  opleiding die zich iedere dag herhaald. Prijs indicatie, Sabam, aanvragen bij nationale regionale en stedelijke overheden kwamen aan bod. Evenals de invoering van de witte kassa. De startersopleidingen lopen nog gans de Horeca Expo

 

Intronisatie promotoren O’ de Flander Oost-Vlaamse graanjenever

Een grote stoet van reeds eerder geïntroniseerde personen en bevriende cofrerieën trok door hal onder trompetgeschal door hal om uiteindelijk tot het Kapittel over te gaan. Verschillende persoonlijkheden en horecazaken werden er beloond voor het promoten van de Oost-Vlaamse graanjenever. Ondermeer Vlaams Minister Joke Schauvliege, een reeks gedeputeerden, professoren en andere verdienstelijke personen werden in de Orde opgenomen. Negen horeca- en speciaalzaken die minstens 3 verschillende O’de Flanders jenevers op hun kaart hebben staan ontvingen een plaket van O’ de Flander ambassadeur en een getuigschrift. Achteraf was er een jenever receptie die vlot verzorgd werd door Hotelschool Gent.

 

Demonstratie’s bij Metro

De stand van Metro in hal 8 herbergt niet alleen een versmarkt, een wijn en een hippe koffiebar, een oil& vinegarstand en een gourmetsnackbar, maar ook een demokeuken. Elke dag om 14 u bereiden de METRO chefs er een aantal innovatieve producten op een verrassende wijze. Gisteren was het beurt aan Koppert Cress die in gerechten verwerkt werd. De demonstraties bij Metro zijn er iedere dag om 14 uur op de stand in hal 8.   

 

Horeca Expo VANDAAG MAANDAG

 

Vakbondsacties of niet vandaag wordt het een zeer drukke dag in de hallen van Flanders Expo.

Te druk om alles op een deftige wijze te kunnen volgen. Maar dat ruime aanbod maakt nu juist deze vakbeurs zo inspirerend. De hoerca opleidingen blijven doorgaan evenals de activiteiten op Adecco’s talent place. Op verschillende standen zijn er kookdemonstraties en er zijn twee belangrijke kookwedstrijden in de demokeuken in hal 8. Het NorthSeaChefs restaurant wordt officieel voorgesteld en er zijn nog talrijke randanimaties zoals de Masterclasses.

 

Jong Talent Disciples d’ August Escoffier

De lichten gaan al behoorlijk vroeg aan in de demo keuken van hal 8. De eerste wedstrijd, in de voormiddag  is die van  Jong Talent Disciples d’August Escoffier Benelux. Deze kookwedstrijd wordt georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”. De doelgroep zijn jongeren tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool. De kandidaat die als winnaar wordt uitgeroepn mag naar Barcelona om er mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2015”.

 

Nationaal Foodservice Congres

Het nationaal foodservice congres is er voor bedrijven  in foodservice die op de hoogte willen blijven van alle actuele ontwikkelingen binnen de Belgische foodservicemarkt, zowel op vlak van horeca, catering en grootkeuken. Dit congres staat garant voor een overdaad aan nieuwe inzichten en inspiratie. Tijs Vandenbroucke van Tomorrowland, Andreé Duval van Duval Union, Jan willem Ter Veer van FSIN en Gert Laurijsen van Foodservice Alliance zullen er hun visie geven oop de meest actuele ontwikkelingen in de Belgische foodservicemarkt. Het congres start om 9 uur in de voorhal van Flanders Expo.

 

Michelin Belux

In Nederland weten ze al waar ze staan maar voor België blijft het uitkijken naar het nieuwe rode boekje. Om 10 uur weten we wie met de sterren en vermeldingen gaat lopen. Een uitgebreid verslag vind je uiteraard morgen hier of op onze facebook pagina van Horeca Platform.

 

Fornuis voor Wereldexpo

Maes Inox onthult vandaag maandag hun fonkelend fornuis dat duizenden mensen in 2015 zullen kunnen bewonderen in het Belgisch paviljoen tijdens de Wereldexpo in Milaan.  Het betreft een uniek keukenfornuis dat qua ontwerp een hoge internationale  symboolwaarde heeft en als voorbeeld van technologisch vernuft, functionaliteit en ambachtelijke creativiteit zijn gelijke niet kent. De  avant-première van deze unieke installatie op Horeca Expo Gent heeft plaats  om 12.45 uur op stand 5211 in Hal 5.

 

Piet Huysentruyt bij ISPC

Piet Huysentruyt  neemt om 13u plaats in de keuken van ISPC in hal 1. Hij zal er minstens een uur lang met ISPC producten aan de slag gaan en op zijn manier tekst en uitleg verschaffen. ISPC stelt trouwens heel wat nieuwe producten voor op de beurs waaronder hun Baanbreker Award.

 

Viskok van het  Jaar

Als zolang als de vakbeurs bestaat is er de wedstrijd van VLAM. Daarbij gaat VLAM op zoek naar het lekkerste en origineelste ’Vis van het Jaar’-recept in de Vlaamse restaurants. Hoofdingrediënt dit jaar is zeetong – minimum 150 g per persoon. De via een leesjury  geselecteerde finalisten palmen de demokeuken van hal 8 in vanaf 13 u.

 

Proefuitdaging bij METRO

Metro daagt de horecaprofessionals uit op een intrigerende wijn-foodpairing challenge. Dries Corneeille ,sommelier bij Hertog Jan laat de bezoeker  tussen 11u en 16 u proeven, testen en raden welke wijn best past bij Schotse gerookte zalm. Een blindproefsessie, geleid door de meester zelf, die geen enkel liefhebber kan missen.

 

Masterclasses

In samenwerking met verschillende partners zijn er de Masterclasses in Chef’s Place eind hal 8.

Het zijn kook of  informatie demonstraties die de bezoeker naar een specifiek thema leiden. Gisteren, zondag was er ondermeer al de presentie van het kaasbord door de Meester-Kaasrijpers Callebaut.

Om 12u15 start Christoph Hardiquest van Bon Bon met een foodpairing demonstratie rond Deus bier. Om 13 u weet Peter Goossens alles te vertellen over de buitengewone aroma’s van het witte goud(truffel). Biersommelier Sofie Van Rafelgem  haalt om 13u30 de Belgische klasse van ons bier naar boven. Yves Mattagne van Sea Grill presenteert krokantjes van schaaldieren om 14u terwijl Michaël Vrijmoed om 15 u crèmesaus met paling presenteert. Gert De Mangeleer weet vanaf 15u30 de truffel in de eigentijdse keuken toe te passen. Ook de hype rond Gin & Tonic wordt uit de doeken gedaan dat om 15u. Roger Van Damme goochelt met witte truffel vanaf 16u30. Spanje staat centraal  bij sommelier Guido Francque  en chef  Bart Praet.

 

Concept Restaurant Awards

Op zoek naar nieuwe horeca concepten reikt Leaders Club Belgium zijn ‘Concept Restaurant Awards’ uit. Met deze competitie wil Leaders Club aantonen hoe creatief en inventief de restaurant in België is. De wedstrijd stond open voor voor alle Belgische restaurantconcepten die innovatief en trendy zijn en geopend zijn na juni 2012. Belangrijke aandachtspunten bij de selectie zijn food, inrichting, marketing en communicatie. De winnars worden bekend gemaakt tijdens een gala avond in het voorgebouw van Flanders Expo.

 

Horeca Expo MORGEN DINSDAG

 

Nationale dag van de Friturist

Morgen dinsdag is er de Nationale Frituristendag voor alle frituuruitbaters. Het is een organisatie van Navefri  maar ook niet leden kunnen deelnemen. Op de agenda staat een stand van zaken van Navefri. Verder aandacht voor de geregistreerde kassa, de nieuwe allergenenwet en de nieuwe campagne “Week van de Friet. Verder uitreiking van de medailles Nationale Orde van de Gulden Puntzak .   Dat alles in het auditorium vanaf 10u30.

 

Duurzaamheid in de sociale sector ook blijven vasthouden

Tijdens een ronde tafel gesprek zal het met  mensen uit de grootkeukens, cateringbedrijven, toeleveranciers, contractcateraars, overheden en middenveldorganisaties die rond het thema actief zijn hoe het verder moet. Vasthouden aan duurzaamheid ook in de sociale sector. Vanaf 10u in een auditorium in het voorgebouw.

 

Demo Grootkeuken

De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks brengt vijf Vlaamse Hotelscholen samen die afdeling grootkeuken. In de demo keuken van hal 8 zullen ze een demonstratie geven. De opdracht is een eigen creatie van een menu voor gemeenschapskeuken met 3 gangen. De samenstelling  en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dat alles in de demokeuken in hal 8.

 

Presentatie Versnijdingsfilms

De versnijdingsfilm is een initiatief van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België en VLAM en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers en RCT Oost-en West Vlaanderen, Syntra Vlaanderen en alle Vlaamse slagersscholen. Tijdens de presentatie van de films tonen 3 jonge chefs  hun culinaire kunsten en gaan elk aan de slag met hun favoriete varkens-of rundvleesversnijding. Dat alles in demokeuken hal 8 vanaf 15 uur.

 

Masterclasses

Ook op dinsdag staan er weer heel wat Masterclasses op het programma in chef’s place in hal 8.

 

Tekst en foto’s Jan Vermeersch



Publicaties
De MICHELIN gids België en Luxemburg 2015: eenvoud siert

Een uiterst bewerkte spektakelkeuken, in de vorm van ware schilderijtjes waarin het product nog amper herkenbaar is. Dat deze omschrijving van toepassing is op alle restaurants die in de MICHELIN gids staan, is fout. Als editie 2015 één zaak duidelijk maakt, dan is het wel dat eenvoud siert. “Er wordt terug gekozen om uitmuntende producten voor zich te laten spreken zonder onnodige bewerkingen, de chefs gaan voor generositeit en rijke smaken zonder al teveel poespas. Kortom: ze gaan back to basics”, stelt Michael ELLIS, Internationaal Directeur MICHELIN gids.

 


Het product laten excelleren en fantastische smaken creëren, op dat vlak springen er in België drie restaurants uit. De Karmeliet (Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Zedelgem) behouden hun drie sterren en blijven meedraaien met de wereldtop. Hertog Jan zette met de verhuis naar zijn prachtig verbouwde hoeve een stap vooruit. Hier wordt pas echt duidelijk hoe belangrijk zelfgekweekte groenten zijn in de keuken van chef De Mangeleer.


In deze 59ste editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg krijgen tien Belgische restaurants (vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen) voor het eerst een Michelin ster. Opvallend is dat twee zaken die jarenlang fier de stempel van Bib Gourmand droegen, nu een ster krijgen toegewezen dankzij de vooruitgang die ze hebben geboekt. Philippe Meyers (Braine-l’Alleud) en Les Pieds dans le Plat (Marenne) zijn restaurants waar de klassieke keuken met vakmanschap onder handen wordt genomen. Men krijgt hier lekker eten voor een prijs-kwaliteitverhouding die gewoonweg fantastisch is. Ook de rijke brasseriekeuken van Héliport Brasserie (Luik) en de eigentijdse smaakvariaties van Aux petits oignons (Jodoigne/Geldenaken) laten hun gasten genereus genieten.

In Brussel vindt men restaurants die op dezelfde lijn zitten. Zo is Le Pigeon Noir (Ukkel) een prachtvoorbeeld van hoe heerlijk traditionele bereidingen kunnen zijn. Hun bourgondische keuken wordt zonder pretentie bereid en levert fantastische smaken op. Le Monde est Petit (Etterbeek) mengt dan weer lokale lekkernijen met producten uit verre windstreken, Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe) bewijst nog maar eens hoe lekker de pure Italiaanse keuken is.


Hét langverwachte culinaire event van het jaar 2014 was uiteraard de opening van The Jane (Antwerpen), de imposante kapel die chefs Sergio Herman en Nick Bril hebben omgetoverd tot een trendy hotspot. Zij lossen de verwachtingen in met hun weldoordachte, lichte gerechten die een sensationele smaakharmonie opleveren. Die vindt u ook in Gent, een stad die op gastronomisch vlak maar blijft groeien. Nieuw aan de Gentse sterrenhemel is Publiek. Met Olly Ceulenaere staat er een bekende chef in de keuken, maar de echte vedetten zijn de producten. Een (h)eerlijke keuken voor fantastische prijzen! Iets verderop, in Lochristi, biedt D’Oude Pastorie dan weer lichte creaties doorspekt met fantastische, herkenbare smaken.


In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelin ster: La Cristallerie (Luxemburg stad). Ook hier wordt de traditionele keuken geëerd met fijne smaken en heerlijke creaties.


Deze gids beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants. De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers!

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2015 is te koop vanaf 27 november voor de prijs van € 21,95 in België en € 21,33 in GH Luxemburg. In deze 59ste editie vindt u 1742 adressen, namelijk 667 hotels (waaronder 129 gastkamers) en 1075 restaurants waaronder:
•  137 sterrenrestaurants
    o 3 *** restaurants
    o 17 ** restaurants
    o 117 * restaurants, waarvan 11 nieuwe
• 159 Bib Gourmand restaurants, waarvan 34 nieuwe


Over de MICHELIN gids
De MICHELIN gids is een internationale standaard voor de gastronomie dankzij zijn homogeen en rigoureus selectiesysteem dat in 24 landen wordt toegepast. Alle bedrijven die in de gids worden opgenomen, zijn geselecteerd door de bekende Michelin inspecteurs. Zij doorkruisen België en GH Luxemburg om deze verfijnde selectie af te kunnen leveren en gaan steeds op een anoniemere, onafhankelijke manier te werk. De strenge opleiding die de inspecteurs volgen, leert hen dezelfde methodes aan die al tientallen jaren worden toegepast over heel de wereld. Zo wordt een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau verzekerd. Om hun objectiviteit te garanderen, betalen de inspecteurs altijd hun rekening. Wat op het bord verschijnt, is wat telt.
De inspecteurs steunen op vijf elementen, die door Michelin zijn bepaald, om de kwaliteit van een restaurant vast te stellen: de kwaliteit van de producten, de kunde van de chef, de persoonlijkheid van de keuken, de prijs-kwaliteitverhouding en de regelmaat, zowel in tijd als doorheen het menu. Deze objectieve criteria worden gerespecteerd door al de inspecteurs van de MICHELIN gids, of ze nu werkzaam zijn in Japan, de Verenigde Staten, China of Europa. Doordat ze over heel de wereld worden gebruikt, garanderen ze een homogene selectie. Waar u ook bent, een ster heeft overal dezelfde waarde, zowel in Parijs, New York, Amsterdam als Tokyo.

SELECTIE GM BELUX 2015.pdf



by communitysoft.com