LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze horecamail.


 

379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 21/09/2017
273 - 21/09/2017
272 - 21/09/2017
270 - 21/09/2017
271 - 21/09/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer Dag 2

Lalorraine-nl-0616
Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo 2014 dag 2

Gisteren maandag was de tweede en wellicht drukste dag van Horeca Expo. Ondermeer door vakbondsacties die het spoorverkeer serieus verstoorden maar ook door de talrijke activiteiten tijdens de vakbeurs waren de parkings van Flanders Expo vlug volzet. De vakbeurs had dan ook heel wat te bieden.

Horeca Expo GISTEREN

Foodservice Congres
Tijdens het  nationaal foodservice congres voor bedrijven in foodservice werden de actuele ontwikkelingen binnen de Belgische foodservicemarkt, zowel op vlak van horeca, catering en grootkeuken in kaart gebracht. Tijs Vandenbroucke van Tomorrowland, Andreé Duval van Duval Union, Jan willem Ter Veer van FSIN en Gert Laurijsen van Foodservice Alliance wisten met een glimlach maar ook informatieve tips hun visie te geven op de meest actuele ontwikkelingen in de Belgische foodservicemarkt.

Michelin Gids
Het was uitkijken naar de voorstelling van de nieuwe Michelin gids. In de inleidende toespraak werd niet onterecht met felicitaties gegooid naar de organisatie van Horeca Expo-Artexis maar ook naar de inzet van Hotelschool Gent. Het was bang afwachten maar zowel ‘De Karmeliet’ ‘Het Hof Van Cleve’ en ‘Hertog Jan’ behouden hun drie sterren. In deze 59ste editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg krijgen tien Belgische restaurants (vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen) voor het eerst een Michelin ster. Opvallend is dat twee zaken die jarenlang fier de stempel van Bib Gourmand droegen, nu een ster krijgen toegewezen dankzij de vooruitgang die ze hebben geboekt. Philippe Meyers (Braine-l’Alleud) en Les Pieds dans le Plat (Marenne) zijn restaurants waar de klassieke keuken met vakmanschap onder handen wordt genomen. Ook de rijke brasseriekeuken van Héliport Brasserie (Luik) en de eigentijdse smaakvariaties van Aux petits oignons (Jodoigne/Geldenaken) laten hun gasten genereus genieten. In Brussel vindt men restaurants die op dezelfde lijn zitten. Zo is Le Pigeon Noir (Ukkel) een voorbeeld van hoe heerlijk traditionele bereidingen kunnen zijn.  Le Monde est Petit (Etterbeek) mengt lokale lekkernijen met producten uit verre windstreken, Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe) bewijst nog maar eens hoe lekker de pure Italiaanse keuken is. Hét langverwachte culinaire event van het jaar 2014 was uiteraard de opening van The Jane (Antwerpen), die meteen met een ster mocht gaan lopen. Nieuw aan de Gentse sterrenhemel is Publiek. Met Olly Ceulenaere staat er een bekende chef in de keuken, maar de echte vedetten zijn de producten. Een (h)eerlijke keuken voor fantastische prijzen! Iets verderop, in Lochristi, biedt D’Oude Pastorie dan weer lichte creaties doorspekt met fantastische, herkenbare smaken. In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelin ster: La Cristallerie (Luxemburg stad). De nieuwe gids  beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants. De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers.
Eén foutje in de Michelin 2015, is het ontbreken van A Priori van Kristof Coppens in Haaltert, die zijn ster behoud maar niet vermeld werd.

Jong Talent Disciples d’ Augustes Escoffier
Het zonlicht was niet doorgebroken toen de kandidaten voor de wedstrijd  Jong Talent Disciples d’August Escoffier Benelux de demo keuken in hal veroverden. Deze kookwedstrijd werd georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”. De doelgroep waren jongeren tussen 19 en 23 jaar, alsook leerlingen van het laatste jaar aan de hotelschool. De kandidaat die als winnaar werd uitgeroepen mag naar Barcelona om er mee te strijden in de internationale finale voor de titel “Le Jeune Talent Escoffier International 2015”. Daniele Soru en zijn medewerker Mallory Gabsi konden de jury overtuigen om met de eerste prijs te gaan lopen. Noordzeetong, bouchot mosselen met komkommer, gekonfijte aardappel, citrussen, verveine, kruidenolie en witte wijn waren de ingrediënten waarmee de jonge koks de uitgebreide keukenjury konden overtuigen.

Viskok van het jaar
Hij komt uit Zeebrugge, volgde zijn opleiding aan Spermalie te Brugge en werkt bij De Jonkman in Brugge. De winnaar van de VLAM wedstrijd Viskok van het jaar kon met deze gegevens eigenlijk al op voorhand voorspeld worden. Jonathan Oliver is viskok van het Jaar 2015 geworden. Al voor de 26ste maal daagde VLAM alle Belgische professionele koks uit om een zo lekker en origineel mogelijk gerecht in te sturen met de Vis van het Jaar, zeetong, als hoofdingrediënt. Een vakjury maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden weerhouden om gisteren op 24 november live tegen elkaar op te nemen in de demonstratiekeuken van Horeca Expo. Jonathan Oliver van restaurant De Jonkman in Brugge maakte de meeste indruk op de jury en won de wedstrijd met zijn 'gebakken zeetong met spitskool en pastinaak'. De winnaar ontving de trofee van de ‘Viskok van het jaar’, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van € 1.250, een dinerkaart voor twee personen bij Hof van Cleve  en een waardebon van € 250 van Flanders Expo, te besteden bij het ISPC. In een eerste reactie wist de winnaar wist de winnaar te vertellen dat zeetong niet vast op de kaart staat bij De Jonkman maar dat hij zijn overwinning wel opdraagt aan Filip Claeys want het is zijn schuld dat hij gewonnen heeft.
 
Leadersclub
Tijdens een gala avond werden de Concept Restuarant Awards uitgereikt. Maar er was ook de Innovation Award. Die ging dit jaar Sergio Herman met zijn restaurant The Jane in Antwerpen.
Wie de prijzen van Concept Restaurant Awards won konden we bij het te perse gaan van dit artikel nog niet achterhalen.

 


Horeca Expo VANDAAG DINSDAG

Nationale dag van de friturist
Vandaag zijn alle frituristen op de Nationale  Frituristendag. Het is een organisatie van Navefri  maar ook niet leden kunnen deelnemen. Op de agenda staat een stand van zaken van Navefri. Verder aandacht voor de geregistreerde kassa, de nieuwe allergenenwet en de nieuwe campagne “Week van de Friet. Verder uitreiking van de medailles Nationale Orde van de Gulden Puntzak.  Dat alles in het auditorium vanaf 10u30.

Duurzaamheid in de sociale sector ook blijven vasthouden
Tijdens een ronde tafel gesprek zal het met  mensen uit de grootkeukens, cateringbedrijven, toeleveranciers, contractcateraars, overheden en middenveldorganisaties die rond het thema actief zijn hoe het verder moet. Vasthouden aan duurzaamheid ook in de sociale sector. Vanaf 10u in een auditorium in het voorgebouw.

Demo Grootkeuken
De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks brengt vijf Vlaamse Hotelscholen samen die afdeling grootkeuken. In de demo keuken van hal 8 zullen ze een demonstratie geven. De opdracht is een eigen creatie van een menu voor gemeenschapskeuken met 3 gangen. De samenstelling en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dat alles in de demokeuken in hal 8.

Presentatie Versnijdingsfilms
De versnijdingsfilm is een initiatief van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België en VLAM en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers en RCT Oost- en West Vlaanderen, Syntra Vlaanderen en alle Vlaamse slagersscholen. Tijdens de presentatie van de films tonen 3 jonge chefs  hun culinaire kunsten en gaan elk aan de slag met hun favoriete varkens-of rundvleesversnijding. Dat alles in demokeuken hal 8 vanaf 15 uur.

Gentse horeca dag
Horeca Expo dat is Gent. Gent weet een unieke mix te maken van toeristen, studenten en niet in het minst inwoners. Er zijn restaurants in letterlijk alle geuren en smaken. Van Grieks over Bulgaars tot Turks. Er zijn de Italiaanse pizzeria, de kroket restaurants de Ierse restaurants en uiteraard de vaste Belgische bistro’s. Een mengeling van eetgewoonten en culturen. Soms bots het soms klinkt het. Maar samenwerking en een juiste wetgeving kan alles in goede banen brengen. Daarom de dag van de Gentse Horeca. Dat alles om 15 u.

Tekst en foto's Jan Vermeersch




Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@horecaplatform.be

by communitysoft.com