LaLorraine-nl
Schrijf je in op onze GRATIS horecamail

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Horecamail' volstaat. Je ontvangt dan tweewekelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!


Horeca Expo 2017 - Verslag dag 2 + vooruitzicht dinsdag 21 november - 21/11/2017
Horeca Expo 2017 - Dag 1 - Maandag 20 november - 20/11/2017
384 - 16/11/2017
383 - 14/11/2017
382 - 31/10/2017
381 - 17/10/2017
380 - 05/10/2017
379 - 07/09/2017
JAVA opent CO2-neutraal distributiecentrum in Rotselaar - 29/08/2017
378 - 22/08/2017
377 - 09/08/2017
376 - 11/07/2017
375 - 28/06/2017
374 - 13/06/2017
373 - 29/05/2017
372 - 15/05/2017
Anticimex - testmail - 02/05/2017
371 - 02/05/2017
370 - 18/04/2017
369 - 04/04/2017
368 - 21/03/2017
367 - 07/03/2017
366 - 21/02/2017
365 - 07/02/2017
Horeca Revue Februari 2017 - 06/02/2017
364 - 24/01/2017
363 - 10/01/2017
362 - 20/12/2016
361 - 14/12/2016
360 - 30/11/2016
Horeca Expo 2016- Dag 5 - 25/11/2016
Wat gebeurde er de voorbije dagen op Horeca Expo? - 24/11/2016
Wat is er te doen op donderdag, sluitingsdag van Horeca Expo? - 23/11/2016
Wat is er te doen en zien op de sluitingsdag van Horeca Expo 2016? - 23/11/2016
Horeca Expo 2016 - Dag 2 - 22/11/2016
Woensdag op Horeca Expo - 22/11/2016
Michelin 2017 ontgoochelt - 22/11/2016
Wat gebeurt er dinsdag 22 november op Horeca Expo? - 21/11/2016
Maandag 21 november 2016 - 21/11/2016
Zondag Horeca Expo - 18/11/2016
Ploy n - 14/11/2016
359 - 08/11/2016
358 - 25/10/2016
357 - 11/10/2016
356 - 27/09/2016
innovationawards & pionniers 2016 - 20/09/2016
355 - 15/09/2016
354 - 30/08/2016
353 - 18/08/2016
352 - 09/08/2016
351 - 14/07/2016
350 - 05/07/2016
349 - 21/06/2016
348 - 07/06/2016
347 - 24/05/2016
Horecamail Extra - 23/05/2016
346 - 10/05/2016
345 - 25/04/2016
344 - 12/04/2016
343 - 29/03/2016
verrax - 29/03/2016
342 - 15/03/2016
341 - 01/03/2016
340 - 16/02/2016
339 - 02/02/2016
338 - 19/01/2016
337 - 06/01/2016
MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 - 14/12/2015
336 - 11/12/2015
335 - 27/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 5 - 20/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 4 - 19/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 3 - 18/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 2 - 17/11/2015
Horeca Expo 2015 - Dag 1 - 16/11/2015
Horeca Expo 2015 - Vooruitblik - 12/11/2015
334 - Extra Gault&Millau 2016 - 09/11/2015
334 - 06/11/2015
333 - 23/10/2015
Tork Tafel Make-over - 12/10/2015
332 - 09/10/2015
Innovation Awards, Baanbrekers & Nieuwigheden - 28/09/2015
331 - 24/09/2015
330 - 11/09/2015
329 - 28/08/2015
328 - 13/08/2015
327 - 17/07/2015
326 - 30/06/2015
325 - 12/06/2015
324 - 29/05/2015
323 - 18/05/2015
322 - 30/04/2015
321 - 17/04/2015
320 - 03/04/2015
319 - 20/03/2015
318 - 06/03/2015
317 - 20/02/2015
316 - 09/02/2015
315 - 23/01/2015
314 - 09/01/2015
313 - 19/12/2014
312 - 05/12/2014
Dag 5 - 28/11/2014
Dag 4 - 27/11/2014
Dag 3 - 26/11/2014
Dag 2 - 25/11/2014
Dag 1 - Michelin - 24/11/2014
Dag 1 - 24/11/2014
311 - 21/11/2014
311 a - 10/11/2014
310 - 07/11/2014
310 A - 05/11/2014
309 - 24/10/2014
308 - 10/10/2014
307 - 26/09/2014
306 - 22/09/2014
305 - 12/09/2014
304 - 01/09/2014
303 - 13/08/2014
302 - 10/07/2014
301 - 24/06/2014
300 - 10/06/2014
299 - 26/05/2014
298 - 08/05/2014
297 - 25/04/2014
296 - 11/04/2014
295 - 28/03/2014
294 - 14/03/2014
293 - 27/02/2014
292 - 14/02/2014
291 - 24/01/2014
290 - 09/01/2014
289 - 24/12/2013
288 - 12/12/2013
287 - 29/11/2013
286 - 25/11/2013
285 - 22/11/2013
284 - 22/11/2013
283 - 21/11/2013
282 - 20/11/2013
281 - 19/11/2013
280 - 18/11/2013
279 - 18/11/2013
278 Extra - 12/11/2013
278 - 08/11/2013
277 - 28/10/2013
276 - 11/10/2013
275 - 27/09/2013
274 Extra - 23/09/2013
274 - 24/11/2017
273 - 24/11/2017
272 - 24/11/2017
270 - 24/11/2017
271 - 24/11/2017
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer Dag 3


Beurzen - congressen - evenementen
Horeca Expo dag 3

Gisteren was er de derde dag van Horeca Expo. Frituristen, grootkeuken studenten, beleidsmedewerkers, demonstrateurs:  ieder op zijn plaats waren aanwezig. Sorry als we in herhaling vallen maar het was alweer een meer dan inspirerende dag. Ook vandaag staat het programma vol voor een leerrijke dag.
Voor bezoekers die naar specifieke producten of diensten op de beurs  op zoek zijn, verwijzen we naar ons horecaplatform (www.horecaplatform.be), waar u via ‘horeca-gids’ alle tentoongestelde producten, merken en diensten vlot kan terugvinden.

 

Horeca Expo GISTEREN

Dag van de friturist

Nationaal Congres Frituristen en voorstelling 'Week van de Friet'

Het nationaal congres voor frituristen, een organisatie van Navefri (Nationaal Verbond van Frituristen) stond voor een groot deel in het teken van de nakende komst van de 'Black Box' en de 'Allergenenwetgeving'. Het is voor nagenoeg alle frituren een feit. Heel binnenkort is de geregistreerde kassa met geïntegreerde 'black box' een feit. Enkel die frituren die minder dan 10% ter plekke consumptie mogelijk maken, zijn hiervan vrijgesteld, hoewel ook zij een BTW-bonnetje moeten kunnen geven aan die klanten die ter plekke consumeren. Dat betekent meteen dat die BTW-bonnen, of beter gezegd de mogelijkheid om die te laten drukken, nog voor het einde van dit jaar moeten worden aangevraagd. Een ander euvel punt is de zogenaamde 'Allergenenwetgeving'. Ook ons land en dus ook de frituursector ontsnapt niet aan de verplichting klanten in te lichten over de aan- en/of afwezigheid van allergenen (een 14-tal delen tellende lijst). Het zal je maar overkomen als friturist net één van de 1 op 1,8 miljoen klanten over de vloer te krijgen die daadwerkelijk met fatale gevolgen van het eten van één van de gerechten te maken krijgt. 'Je kan maar beter voorbereid zijn op dit soort voorvallen, hoe zeldzaam ze ook mogen zijn'. Dat is het advies van voorzitter Bernard Lefèvre. De medewerking werd ingeroepen van de fabrikanten en grossiers, en Navefri maakt werk van een systeem om de leden zo goed mogelijk in te lichten en een instrument te bieden om de aanwezigheid van allergenen in de frituurspecifieke producten in kaart te brengen.
De Week van de Friet, die van 1 tot 7 december loopt, belooft een leuke actie te worden. Inzet is het verrassen van die groep mensen die nauwelijks of geen toegang hebben tot het logische pakje friet. Wat dat geeft volgt binnenkort in diverse media.

Duurzaamheid in de sociale sector ook blijven vasthouden
Tijdens een rondetafelgesprek werd met mensen uit de grootkeukens, cateringbedrijven, toeleveranciers, contractcateraars, overheden en middenveldorganisaties die rond het thema actief zijn, een discussie gevoerd  hoe het nu verder moet. De thema’s als duurzaamheid maar ook het prijskaartje dat er aan vasthangt kwamen op tafel. Er is duidelijk een positieve instelling om op de weg van duurzaamheid verder te gaan maar de klant moet ook bereid zijn om er voor te betalen. Het wordt een surfen tussen prijsberekening (kostprijs) en duurzaamheid.

Demo Grootkeuken
De Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks bracht  vijf Vlaamse Hotelscholen die een  afdeling grootkeuken hebben, samen. In de demokeuken van hal 8 gaven ze niet alleen een demonstratie, maar werd er ook gekookt voor enkele genodigden. De opdracht was een eigen creatie van een menu voor gemeenschapskeuken met 3 gangen. De samenstelling  en de bereidingswijze moest beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Wat de studenten, onder begeleiding van hun leermeesters, op tafel konden neerzetten oversteeg meer dan twee vorken de verwachtingen. Misschien een goed idee om eens een kwalificatie voor grootkeuken in te voeren.

Dag van de Gentse Horeca
Horeca Expo dat is Gent. Gent weet een unieke mix te maken van toeristen, studenten en niet in het minst inwoners. Er zijn restaurants in letterlijk alle geuren en smaken. Van Grieks over Bulgaars tot Turks. Er zijn de Italiaanse pizzeria, de kroketrestaurants, de Ierse restaurants en uiteraard de vaste Belgische bistro’s. Een mengeling van eetgewoonten en culturen.

 

Soms botst het, soms klinkt het. Maar samenwerking en een juiste wetgeving kan alles in goede banen brengen. Beleidsverantwoordelijken, een horeca coach, een schepen, afgevaardigden van HoReCa Vlaanderen en horeca-uitbaters probeerden de krijtlijnen uit te tekenen voor een nieuw horecabeleid in Gent. Als we de toekomstplannen voor pakweg de problematische Overpoortstraat zien, dan heeft de Gentse horeca nog een zeer mooie toekomst.

 

Horeca Expo VANDAAG WOENSDAG

Het mag dan al de voorlaatste dag zijn van het grootste horeca evenement van de Benelux: het is zeker nog geen uitkijken naar de afsluitdag.

Masterclasses
Was het gisteren ondermeer Wout Bru die in het kader van het Unilever boek ‘Mise En Place’ de keuken van Chef’s Place mocht innemen, dan is het vandaag tijd voor andere culinaire grootheden.
Sam D’Huyvetter, Peter Goossens, Ben Belmans en Kris van de Sompel zijn de persoonlijkheden  die vandaag in Chef’s Place een demonstratie zullen geven.

 

Uitdagingen in de Grootkeukensector
Ook in de grootkeuken is duurzaamheid een actueel item.  Niet alleen vanuit het duurzaamheidsaspect, maar zeker ook om economische redenen heeft de grootkeukenverantwoordelijke  er alle belang bij voedselafval zoveel mogelijk te vermijden.
‘Samen tegen voedselverlies’ en meer uitleg over de allergenendeclaratie. Het zijn samen met aandacht voor de voor de vernieuwde autocontrolegids G-025 thema’s die besproken worden op de studiedag voor grootkeukenkoks vanaf 9u.

Adecco’s Talent Place
In hal 3 Is Adecco’s Talent Place de place to be. Zowel om 11u als om 14u draait alles rond de geregistreerde kassa. Tussendoor om 13u is er ook nog aandacht voor de motivatie van het personeel. Geen saaie voorstellingen maar aangename ontmoetingen waarbij face to face kan gepraat worden.

Ieder zijn burger
Hamburgers werden jaren vervloekt door iedereen die ook maar iets met gastronomie te maken had.
Er is echter een blijkbaar niet te stoppen kentering. Hamburgerrestaurants komen als paddenstoelen uit de grond. Ook tijdens Horeca Expo wordt aan deze trend veel aandacht geschonken. In de demokeuken van hal 8 krijgt je om 15 uur alle uitleg over de nieuwe hamburger trend.    

 

Tekst en foto’s Jan Vermeersch



by communitysoft.com