Ondanks het regenweer maakt de toeristische sector van de Oostkantons een optimistische balans op

Tijdens de kerstvakantie 2017-2018 waren de Oostkantons vooral een populaire bestemming voor gasten uit het binnenland. Volgens een online-enquête van het Toeristisch Agentschap Oost-België (TAO) waren de uitbaters van vakantieverblijven tevreden met de bezetting. Hotels en gastenkamers (Bed & Breakfast) hadden, volgens de enquête van het TAO, een bezetting van ongeveer 70%. In het totaal quoteerden 77% (2016: 71%) van de deelnemende uitbaters van hotels en gastenkamers het aantal reservaties met “beter of identiek” ten opzichte van vorig jaar.

 

Het zijn traditioneel vooral Vlamingen die de Oostkantons bezoeken. Dat blijkt nog maar eens uit de enquête, Vlamingen komen graag terug. De meeste hotelgasten reserveerden een kort verblijf van 1 tot 4 dagen. Wellness- en sportfaciliteiten waren zeer gegeerd.

Met een bezetting van ongeveer 95% bereikten de vakantiewoningen in de Oostkantons tijdens de jaarwisseling hetzelfde hoge resultaat als vorig jaar. Veel vakantiewoningen waren al lang op voorhand gereserveerd.

De reservaties verliepen meestal rechtstreeks via de uitbaters of via gespecialiseerde websites voor vakantiewoningen. De wereldwijde online-marktleiders Airbnb en Booking.com speelden volgens de TAO-enquête eerder een ondergeschikte rol. Gasten verbleven meestal meer dan 5 dagen in een vakantiewoning. Ook hier willen gasten graag verwend worden – bij veel uitbaters horen wellness- en spafaciliteiten bij het aanbod. Omdat ongeveer alle campings gesloten waren, was de vraag naar een verblijf in een jeugdherberg in de Kerst- en Nieuwjaarsperiode hoog. In Eupen (50% bezetting), St. Vith (30%) en in Ovifat/Hoge Venen (70%) waren de uitbaters tevreden en spraken van een betere bezetting dan vorig jaar. Deze sector leeft vooral van reservaties op korte termijn, zoals bijvoorbeeld tijdens de korte sneeuwperiode van eind december.

by communitysoft.com