LaLorraine-nl

Zeeduivel is Vis van het Jaar

VLAM heeft samen met de visserijsector voor de 30ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Met deze actie brengt VLAM elk jaar een andere vis onder de aandacht en illustreert het dat vis eten veel variatie toelaat. Zeeduivel is nog erg onbekend bij ons. Slechts 2% van de Belgische gezinnen kochten zeeduivel in 2017. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven. Zeeduivel wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd. De aanvoer toont een stijgende tendens. Vooral in het voorjaar wordt er meer zeeduivel aangevoerd; dit uit Britse wateren. In juni start de visserij in de Golf van Biskaje in Franse wateren en in het najaar wordt de aanvoer uit de Noordzee belangrijker.

Er wordt niet gericht gevist op zeeduivel maar afhankelijk van de periode en het visserijgebied kan zeeduivel tot 30% van de bijvangst uitmaken van de visserij op tong en pladijs, onze belangrijkste doelsoorten. In 2017 werden er bijna 500 ton zeeduivelstaarten aangevoerd in onze visveilingen. Onderzoek van ILVO bevestigt dat de gezondheid van de bestanden van zeeduivel prima is en in stijgende lijn gaat. Er is geen gevaar voor overbevissing. Zeeduivel heeft zijn naam niet gestolen. Het is een oprecht lelijke vis. Vissers verwijderen zijn monsterlijke kop aan boord. Wat overblijft is een stevige staart. Daarom wordt hij ook staartvis genoemd. Zijn wetenschappelijke naam is Lophius piscatorius, de Franse is lotte.

Zeeduivel zoals hij bij ons wordt aangeboden, zonder kop en zonder vel, is nagenoeg puur visvlees. Enkel het centrale been wordt niet gegeten. De vis heeft geen graten. Zeeduivel is een echte delicatesse. Het visvlees is stevig, blank en heeft een zachte zoete smaak. Zeeduivel is een makkelijke vis om te bereiden. Hij laat bovendien veel verschillende bereidingswijzen toe. Bakken, stoven of koken, met zeeduivel kan je alle kanten op. Omdat het visvlees stevig is, is zeeduivel de ideale kandidaat voor BBQ-spiesjes, stoofpotjes, curries, soepen en bouillabaisse.

by communitysoft.com